Wanneer is een 12 volt accu leeg of vol?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een 12 volt accu betreft meestal een auto accu. De laadspanning van deze accu ligt (in gebruik) tussen de 13,6 en 14,8 volt, dit varieert dus. Maar wanneer is een 12 volt accu leeg en hoe weet je of hij vol is? In dit blog de beste tips en ideeën om de 12V accu op te laden of in goede conditie te houden.

Zo merk je of een 12 V accu leeg is

De levensduur van een auto accu (12 volt) ligt tussen de vier en zes jaar. Kwalitatieve merken zoals Varta of Bosch hebben een levensduur tussen de zes en acht jaar. De levensduur is ook een beetje afhankelijk van het gebruik van de auto. Rijtje vaak korte stukjes (het boodschappenautootje), dan is de accu geen lang leven gegund.

Dit geldt ook voor slecht onderhoud, bijvoorbeeld het nooit schoonmaken van de aansluitingen. Je hebt dus zelf een beetje invloed op de levensduur. Maar wanneer is een 12 volt accu leeg? Dat merk je aan de volgende zaken:

  • Flikkeren van de koplampen tijdens het starten (bijna leeg)
  • Lampjes op het dashboard worden zwakker
  • De motor start niet meer (lege accu)

Controleren met een auto acculader

Een andere manier om te achterhalen of de 12 volt accu leeg is, is met een speciale acculader. Deze is geschikt voor het opladen van accu’s van auto’s, motoren, scooters, campers en boten. Maar je kunt hiermee ook zien hoe vol of leeg de accu is.

Het enige dat je hoeft te doen is de accu op de lader aan te sluiten. Op het schermpje zie je dan een indicatie van de capaciteit.

Bekijk auto acculaders

Een accu lader is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 20, dus voor het geld hoef je het niet te laten. Een alternatief is het gebruik van een spanningsmeter of voltmeter. Die geeft ook aan hoe vol de accu is. Hieronder lees je daar meer over.

Rustspanning in volt

Met een spanningsmeter (voltmeter) bekijk je wat de rustspanning in volt van de accu is. Wanneer een 12 volt accu volledig opgeladen is, dan heeft hij een rustspanning van (ongeveer) 12,72. Bekijk hieronder wat de rustspanning is bij de laadtoestand van de accu.

  • 0% (volledig ontladen): 11,64
  • 20% (voor 80% ontladen): 11,88
  • 40% (voor 60% ontladen): 12,09
  • 60% (voor 40% ontladen): 12,30
  • 80% (voor 20% ontladen): 12,52
  • 100% (volledig vol): 12,72

Naar spanningsmeters

Wanneer is een 12 volt accu vol?

De accu is vol wanneer de auto altijd netjes start, de koplampen tijdens het starten niet flikkeren en wanneer de dashboardlampjes niet zwakker worden. Je kunt natuurlijk ook met de acculader of een spanningsmeter bekijken of de accu vol is.

Wanneer je de accu met een acculader of druppellader oplaadt, dan zie je tijdens het laadproces ook hoe vol de accu is. Wanneer hij uiteindelijk helemaal vol is dan staat dit ook duidelijk aangegeven.

Zo lang moet een 12 volt accu opladen

Let op want een half uurtje opladen is meestal niet voldoende. Dat hangt er ook wel vanaf hoe leeg de auto accu is. Wanneer hij geheel ontladen is dan duurt het volledig opladen tussen de 8 en 10 uur. Bij een halfvolle accu duurt dit 4 tot 5 uurtjes.

Houd rekening met deze tijd, want het is dus echt niet zo dat je in een half uurtje klaar bent. Daarom is het vaak verstandig om de accu ‘s nachts op te laden, zodat hij ‘s morgens klaar voor gebruik is. Tenzij je de accu een tijd niet gaat gebruiken, dan hoef je hier natuurlijk geen rekening mee te houden.

Kan een accu ineens leeg zijn?

Het komt weinig voor dan een accu ineens leeg is. Vaak merk je dit al enige tijd van tevoren. Maar wanneer de auto een hele tijd stilstaat, dan kom je soms voor verrassingen te staan. Je wil de auto starten en er gebeurt helemaal niets. Hoe kan dat? Dit komt omdat de accu dagelijks een beetje capaciteit verliest. Wanneer je elke dag een stuk rijdt, dan wordt de accu weer bijgeladen. Maar tijdens het stilstaan gebeurt dit niet, waardoor het verlies groter is dan de aanvulling.

Overigens heeft kleine stukjes rijden geen zin, de accu wordt dan onvoldoende opgeladen. Dat verklaart ook waarom het boodschappenautootje, dat dagelijks gebruikt wordt, toch snel een defecte accu heeft.

Soms is de accu ineens leeg door een technisch mankement. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer hij niet automatisch wordt bijgeladen. Maar er kan ook sprake zijn van een fabrieksfout. In dit laatste geval is het belangrijk om contact met de verkoper of de fabrikant op te nemen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wanneer is een 12 volt accu leeg of vol?
Schuiven naar boven