30 jaar en geen vrienden

Er komt een moment in je leven dat je denkt: ik ben 30 jaar en heb geen vrienden. Is het lastig om na je 30e nog vrienden te maken? Volgens professionals wel. Gelukkig hebben we internet en is het tegenwoordig helemaal niet moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Geen vrienden hebben: hoe erg is dat?

30 jaar en geen vrienden? Je bent niet de enige! Er zijn diverse redenen waarom je geen vrienden hebt. Misschien klaag je teveel of ben je egoïstisch. Huh, jij klaagt toch nooit? Misschien niet, maar komt dat wél zo op anderen over. Probeer eens wat minder in een slachtofferrol te kruipen.

Heb je een relatie? Ook een reden waarom je met 30 jaar geen vrienden hebt. Wanneer je veel tijd met je partner doorbrengt, vergeet je de vrienden om je heen. Uiteindelijk verwateren goede vriendschappen.

Met een laag zelfvertrouwen trek je ook niet echt vrienden aan. Misschien heb je wel moeite om vriendschappelijke relaties te ontwikkelen of onderhouden. Probeer ook niet over anderen te roddelen. Met deze houding verlies je het vertrouwen van jouw vrienden.

Vrienden maken en beïnvloeden, het meest besproken boek over vriendschappen.

Bekijk dit boek

Nieuwe vrienden maken 30+

Goed, je weet nu waarom je wat moeilijker vrienden maakt. Je bent bereid om hieraan te werken. Dan wordt het nu tijd om nieuwe vrienden te maken. Als 30-plussser is dit lastiger, zo concludeerden verschillende professionals die zich over deze kwestie bogen. De beste vriendschappen ontstaan tijdens je studietijd. In dezelfde klas zitten, samenwerken en ook dezelfde doelen hebben, schept nu eenmaal een band.

Na je 30e ben je helemaal gesetteld. Een partner en eventuele kinderen veranderen je levensdoelen. Hierdoor verlies je soms wat vriendschappen uit het oog, maar wordt het ook moeilijker om nieuwe te sluiten.

Nieuwe vrienden maken met 30+ kan nog steeds hoor! Geen paniek dus. Ga je wel eens uit, bijvoorbeeld naar het café? Daar kom je altijd leuke mensen tegen (met een drankje op maak je ook wat makkelijker contact). Heb je kinderen? Er staan vast ‘eenzame’ moeders op het schoolplein op hun kroost te wachten. Knoop eens een gesprekje aan.

De supermarkt, het park, de bibliotheek, er zijn genoeg plekken om nieuwe vrienden te ontmoeten. Geen zin in? Het internet is dé manier om nieuwe vrienden te maken. Hoe? Via sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram etc. Vooral op Facebook vind je leuke groepen om nieuwe vrienden te maken. Word lid en praat met anderen. Je ziet: nieuwe vrienden maken 30+ is helemaal zo moeilijk niet.

30 jaar en geen vrienden door verhuizing

Soms kun je er écht niks aan doen dat je geen vrienden hebt. Bijvoorbeeld 30 jaar en geen vrienden door verhuizing. Je bent naar de andere kant van het land (of de regio) verhuisd. Hier ken je niemand, behalve misschien je partner of studiegenoot. Tja, daar zit je dan. In je eentje op een terras of kerst te vieren. Niet nodig! Sluit je aan bij een plaatselijke vereniging of clubje. Ontdek het uitgaansleven in jouw stad of dorp.

Eigenlijk hebben we makkelijk praten, he? Het lijkt zo eenvoudig om nieuwe vrienden te maken, maar dat is het niet altijd. Dat begrijpen wij ook wel. Daarom zijn we online op zoek gegaan naar manieren om vrienden te maken. Hier komen ze:

Verder kom je in contact met leuke mensen via het Viva forum of het Vriendin forum. Genoeg voorbeelden, toch?

Waarom echte vrienden hebben belangrijk is

Waarom vinden we het toch zo belangrijk om échte vrienden te hebben? Kunnen we onze problemen en grappen niet gewoon met de partner of familie delen? Ja en nee. Je partner en familie spelen een belangrijke rol in je leven. Juist daarom zijn ze ook nauw bij je leven betrokken. Hierdoor zijn ze niet altijd even objectief of komen met goedbedoelde (maar soms foute) adviezen. En… het lucht op om eens even buiten je gezinsleventje te stappen. Alles van je af te kunnen zetten. Met een vriendin die jou altijd steunt, wát je ook doet of zegt (oké, tot een bepaalde hoogte dan).

Zo blijkt dat gelukkig vrienden jou ook weer 15% gelukkiger maken. Vrienden hebben betekent ook minder eenzaamheid. Familie maakt geen verschil: je voelt je net zo eenzaam. Wist je dat te weinig vrienden hebben slecht is voor je gezondheid? Je ervaart met weinig vrienden meer stress.

Koop het vriendenboek voor volwassenen en bewaar de dierbaarste herinneringen

Wie maakt het moeilijkst vrienden?

Professionals en mensen met een eigen bedrijf ervaren vaak dat ze het moeilijk vinden om vriendschappen te sluiten. Dit komt omdat de focus heel ergens anders ligt. Dit geldt ook voor mensen die weinig assertief zijn.  We hebben 3 tips om nóg gemakkelijker vriendschappen te sluiten:

  1. Deel iets

Mensen met dezelfde interesses als jij, sluiten ook beter bij jou aan. Of dit nu koken, reizen of kantklossen is: met een gemeenschappelijk hobby deel je de vreugde. Hou je van koken, sluit je dan aan bij een kookclub. Grote kans dat je daar nieuwe vrienden maakt.

  • Nodig mensen uit

Heb je wat mensen leren kennen, haal ze dan naar je toe. Organiseer je verjaardag of een kerstborrel. Je zult zien dat de sfeer dan heel anders is. Spreek ook eens ergens anders af: in een café, lunchroom of in het park. Na 6 tot 8 keer ‘afspreken’ is er een nieuwe vriendschap ontstaan.

  • Blijf afspreken

Na het ontstaan van een nieuwe vriendschap is het belangrijk om dit te blijven onderhouden. Je hoeft het niet te overdrijven: een aantal maal per maand/ jaar afspreken is ook goed. Tegenwoordig hebben we óók nauwe contacten via social media. Wees geïnteresseerd: bel je vriend/ vriendin spontaan op en vraag hoe het gaat. Of stuur een verjaardagskaartje. Hiermee laat je zien dat je het écht meent.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial