AA batterijen

Een AA batterij heeft ook wel de code LR6 of wordt als penlite verkocht. AA batterijen zijn toepasbaar in verschillende apparaten waaronder speelgoed, afstandsbediening, draadloze muis of fotocamera. Hierbij is keuze uit een oplaadbare AA-batterijen of de wegwerpversie. Vaak gaat het om kwaliteit, want bepaalde batterijen hebben een langere levensduur. Goed verkochte merken AA-batterijen zijn Varta, Duracell, Philips en Panasonic.

Welke AA batterijen zijn het beste?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de kwaliteit van batterijen. Uit een AA batterij test blijkt al snel dat sommige merken beter zijn dan anderen. De vraag is nu wat de beste batterijen AA zijn. Gek genoeg is het niet zo dat de allerduurste batterijen ook beter zijn. Terwijl de allergoedkoopste modellen over het algemeen een korte levensduur hebben. De beste AA batterijen zitten hier qua prijs een beetje tussenin.

De Varta AA Longlife batterijen doen het altijd goed. Deze hebben een capaciteit van 2960 mAh. Een ander merk waar consumenten zeer tevreden over zijn: de Duracell oplaadbare 2500mAH batterijen. Ga je voor een voordeelverpakking dan kom je bij de Philips LongLife AA  batterijen uit.

Levensduur van batterijen

Let op want je hebt batterijen in verschillende gradaties. Longlife staat voor een langere levensduur dan normale batterijen. Ook het type batterij speelt een rol. Zo heb je de alkaline batterijen, die zijn over het algemeen goedkoper. Deze batterijen zijn geschikt voor apparaten die weinig energie verbruiken. Denk hierbij aan een klok, afstandsbediening of computermuis.

Heb je batterijen nodig voor bijvoorbeeld speelgoed of een fotocamera? Dan heb je eigenlijk lithium AA batterijen nodig, deze geven veel energie af. Aan de andere kant hebben deze batterijen een snelle ontlading maar gaan wel ruim vijf keer langer mee dan alkaline batterijen.

Goedkope en dure batterijen

Welke AA batterijen gaan het langste mee, zijn dat de goedkope of dure? Radio 2 en de Vrije Universiteit Brussel hebben dit in 2018 onderzocht. Hieruit bleek dat goedkope batterijen best lang meegaan, soms nog langer dan de dure merken. In deze test werd er geen rekening gehouden met de houdbaarheidsdatum.

Kijk bij aankoop bij voorkeur naar de productiedatum of de houdbaarheidsdatum. Wanneer batterijen de fabriek verlaten zullen ze door de jaren heen wat aan capaciteit verliezen. Wil je AA-batterijen die lang meegaan, kies dan voor een populair merk. Dit soort producten ligt niet te lang bij de verkoper, waardoor je zeker weet dat de batterijen vrij recent zijn geproduceerd.