Aangebrande pan schoonmaken: de beste tips

De binnenkant of de onderkant van een pan kan aardig aangebrand zijn. Hoe moet je een aangebrande pan schoonmaken? Doet het in ieder geval nooit met een staalborstel of een staalspons. De kans is namelijk groot dat je de antiaanbaklaag beschadigt. Bekijk in dit artikel de beste tips om een aangebrande pan schoon te maken. Zonder deze te beschadigen.

Oorzaak aangebrande pan

Een aangebrande pan ontstaat door aangebrand eten. Het eten blijft vooral in koekenpannen en kookpannen zonder antiaanbaklaag plakken. Het aanbranden heeft te maken met eiwitten in voedsel. Deze eiwitten reageren met metalen atomen die in de pan voorkomen. Er ontstaat een chemische reactie waardoor de eiwitten aan de metalen atomen blijven plakken. Een en ander heeft ook met de ouderdom van de pan te maken. Veel kleine scheurtjes of barstjes zorgen voor sneller aangebrand voedsel.

6 tips: aangebrande pan schoonmaken

Vroeger was het heel normaal om met een stevige metaalspons de aangebrande pan schoon te maken. Op zich kon dit ook want ouderwetse pannen hadden nog geen anti-aanbaklaag. De meeste moderne pannen hebben dit wel. Wanneer je hier met een harde spons overheen gaat dan beschadig je deze laag.  Het gevolg: weg anti-aanbaklaag met een nog grotere kans op aanbranden.

Op hoe een aangebrande pan schoonmaken? Dat hangt dus helemaal van het type af. Maar ook of de binnenkant of juist de onderkant is aangebrand. Daarom hieronder 6 handige tips.

1. Pannenspons nylon

Misschien wel de makkelijkste manier om een aangebrande pan schoon te maken: gebruik een nylon pannenspons. Dit is geen metaalspons dus veel veiliger voor je pannen. Steeds meer mensen ontdekken de nylon sponzen, het is dan ook een zeer geschikt hulpmiddel in de keuken. Het werkt perfect en je aangebrande pan wordt weer hartstikke schoon.

Maak de pan gewoon met warm water en afwasmiddel schoon. Laat eventueel het afwasmiddel even intrekken. Hierdoor wordt het vuil goed losgeweekt. Daarna ga je er met de nylon spons overheen. Deze sponzen beschadigen de anti aanbaklaag niet.

Bekijk nylon pannensponzen

2. Vaatwassertablet in de pan koken

Heb je een vaatwasser in huis dan heb je ook zeker vaatwastabletten liggen. Zo niet, dan koop je er maar een paar want ze zijn hartstikke handig. Bij een aangebrande pan komen deze namelijk goed van pas. Breng een laagje water in de vieze pan aan de kook. Doe hier een vaatwassertablet in. Laat dit enkele minuten doorkoken. Vervolgens het water afgieten en nog met een zachte spons schoonmaken. Je zult merken dat de pan er weer mooi uitziet.

Soms wordt gezegd dat je beter geen vaatwastablet in een pan met water kunt laten koken. Het zou namelijk niet zo goed zijn. Het is een feit dat deze tabletten wat agressieve stoffen bevat, bedoeld voor het schoon krijgen van de vaat. Wanneer je een hele tablet in een pannetje water doet dan werkt het op de antiaanbaklaag in. Daarom is het aan te raden om dit zeker niet dagelijks te doen. Maar een enkele keer is absoluut geen probleem.

3. Baking soda

Hoe een aangebrande pan schoonmaken zonder het gebruik van agressieve middelen? Je zou het ook eens met baking soda kunnen gebruiken. Ook weer een middeltje dat veel in het huishouden wordt gebruikt. Het kan namelijk verschillende toepassingen, waaronder zelfs baking soda drinken.

Neem wat baking soda en voeg hier een beetje water aan toe. Roer dit tot een dikke pasta. Smeer deze pasta over het aangebrande gedeelte van de pan. Afhankelijk van de hoeveelheid vuil laat je dit 1 uur tot wel 24 uur intrekken.

4. Wasmiddel en warm water

Je hebt kleding vol vetvlekken en het komt weer schoon uit de wasmachine. Hoe dit kan? Door het wasmiddel dat zeer effectief vetvlekken oplost. Je zou dit ook met je aangebrande pan kunnen proberen. Zet de pan onder warm water en voeg hier wasmiddel aan toe. Laat dit enkele uren intrekken. In veel gevallen werkt dit effectief. Maar ook nu weer moet je dit niet te vaak toepassen, want wasmiddelen kunnen de antiaanbaklaag aantasten.

5. Cola lost alles op

Cola is niet alleen lekker om te drinken maar ook een handig schoonmaakmiddel. Giet maar eens wat cola in een toilet vol urinesteen, na enkele uren ziet deze er weer als nieuw uit. Dat cola ook geschikt is om een aangebrande pan schoon te maken, dat zal je niet verbazen. Je hoeft alleen maar cola in de aangekoekte pan te gieten. Velen zeggen dat je dit enkele minuten moet laten intrekken, maar een half uur zou beter zijn.

Daarna de cola weggieten en nog even met een zachte spons of afwasborstel schoonmaken. Voor pannen met een antiaanbaklaag geldt: niet te vaak met cola schoonmaken.

6. Onderkant aangebrande pan schoonmaken

Ook de onderkant van een pan kan aanbranden. Vaak gebeurt dit doordat vloeistoffen langs de rand omlaag lopen. Komt hier een vuurtje bij dan verbranden deze vloeistoffen. Bij veelvuldig gebruik zie je vaak ook een zwarte uitslag aan de onderkant zitten.

De onderkant van een aangebrande pan schoonmaken kan met een van de volgende middelen:

  • Baking soda
  • Citroen
  • Zout

Andere huismiddeltjes die werken

Sommige mensen proberen het ook met soda, azijn of aardappelschillen. Allemaal huismiddeltjes die kunnen werken. Maar let op, een en ander hangt natuurlijk van de mate van aanbranden af. Is de pan al oud en beschadigd? Dan wordt het steeds moeilijker om een aangebrande pan schoon te maken.

Anti aanbak mat

 Heb je al eens van een anti aanbak mat gehoord? Ideaal wanneer je regelmatig last hebt van aangebrande pannen. Dit matje leg je gewoon in de koekenpan, op het rooster of in de oven/magnetron.  Feitelijk gaat het hier om een teflon mat, hetzelfde materiaal als in een antiaanbaklaag zit. Deze matjes zijn zeer geschikt wanneer je pan niet over een antiaanbaklaag beschikt. Maar ook wanneer je moeite hebt om de pan schoon te houden.

Bekijk teflon matjes

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Aangebrande pan schoonmaken: de beste tips
Schuiven naar boven