Waarom je alcohol wel of niet met een rietje drinkt

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je hebt dagelijks minimaal 1,5 liter aan vocht nodig. Drinken is dus een levensbehoefte, maar het kan ook helpen om je gezondheid op peil te houden. Alcohol drink je voor de smaak en ter ontspanning. De meeste mensen drinken alcohol uit een normaal glas.

Cocktails en mixdranken worden vaak met een rietje geserveerd. Dit voorkomt dat je te snel drinkt. Bovendien is dit beter voor de tanden en het tandvlees. Maar alcohol met een rietje drinken heeft ook nadelen.

Irritatie van de keel

Door aan een rietje te zuigen blijft de drank wat langer in de mond en keel. Wanneer je vaak alcohol met een rietje drinkt dan kan dit voor irritatie van de keel zorgen. Heb je hier vaker last van na een avondje uitgaan of cocktails drinken? Dan kan dat rietje dus de oorzaak zijn.

Het grootste nadeel: het is vrij duur

Plastic rietjes zijn al enige tijd verboden. Er zijn veel alternatieven beschikbaar zoals de papieren of de bamboe rietjes. Maar ook de herbruikbare exemplaren van metaal. Waar je ook voor kiest, ze zijn altijd duurder dan de klassieke plastic variant.

Er is wel een voordeel: doordat de vraag naar alternatieven stijgt zullen deze op termijn goedkoper worden. Hieronder vind je verschillende alternatieven waaronder de biologisch afbreekbare ritjes (€ 7 voor 100 stuks) of de herbruikbare RVS modellen (€ 4,65 voor 8 stuks).

Bekijk rietjes

Het alcoholgebruik verminderen

Wanneer je regelmatig alcohol drinkt, en je doet het om hiervan te genieten, dan is hier niks mis mee. Maar wanneer je alcoholgebruik ernstige problemen aanneemt dan kan drinken met een rietje de oplossing zijn. Het voorkomt namelijk overconsumptie van alcoholische dranken. Neig je echter naar het stempel alcoholist dan gaan rietjes je niet te redden. Zoek in dit geval professionele hulp.

Heb je een leverziekte of andere aandoening waardoor je eigenlijk geen alcohol mag drinken? Wanneer je dit toch graag wil dan is drinken met een rietje een goede maatregel om jezelf te beschermen. Toch blijft het verstandig om dit eerst met de huisarts of behandelende arts te overleggen.

Word je sneller dronken als je alcohol met een rietje drinkt?

Er wordt wel eens gezegd dat alcohol met een rietje nuttigen ervoor zorgt dat je sneller dronken wordt. Dat hangt af van de drank maar ook van de snelheid waarmee je het binnenkrijgt. Hoe sneller je drinkt, hoe eerder je dronken bent. Het gebruik van een rietje leidt ertoe dat je wat minder snel drinkt. En dus ook minder snel dronken wordt.

Maar hoe zit het dan met verdamping van alcohol? Wanneer je aan een rietje zuigt wordt de druk in de mond lager. Een lagere druk laat alcohol sneller verdampen. De alcohol komt niet zo snel in je maag terecht maar de damp bereikt via de longen het bloed.

Feitelijk neemt de alcohol een snellere weg om in het bloed terecht te komen. Daar komt nog bij dat veel mixdranken koolzuur bevatten. Alcohol uit koolzuurhoudende dranken komt sneller in het bloed terecht. Dus ja: mixdranken en cocktails met een rietje maken je in de basis sneller dronken. Maar omdat je vaak veel langzamer drinkt is dit effect weer minimaal.

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!

Bekijk de leukste feestartikelen

Moeite met slikken

Houd je wel van een wijntje of een mixdrank op zijn tijd? Wanneer je moeite hebt met slikken of last hebt van spasmen dan helpt een rietje bij het drinken. Dit is ook prettig wanneer je fysieke pijn door kauwen of slikken ervaart. Een rietje zorgt voor meer comfort.

Bier met een rietje, dat is toch niet lekker?

Een van die dingen die je liever niet met een rietje drinkt is bier. Met bier ben je namelijk al snel geneigd om hier snel van te drinken. Ook met een rietje, hoe gek dat ook klinkt. Maar er is nog iets waarom je dit niet doet: het ziet gek uit en wordt niet zo snel geaccepteerd. Mensen zullen je sneller uitlachen.

En hoe zit het dan met wijn?

Wijn drink je uit een echt wijnglas. Welk wijnglas dat is hangt weer van het type wijn af, maar ook van de persoonlijke voorkeur. Het is niet algemeen geaccepteerd om wijn met een rietje te drinken. Toch gebeurt het wel, bijvoorbeeld door ouderen die moeite hebben met slikken of problemen met aansturing van de mondspieren.

Zo word je sneller dronken

Wist je dat een lager lichaamsgewicht ertoe leidt dat je sneller dronken wordt? Wanneer je minder groot of dik bent dan heb je minder vocht in je lichaam. Oftewel: bij een minimale hoeveelheid alcohol word je al dronken. 10% aan lichaamsgewicht verliezen lijdt er dus al toe dat je sneller dronken bent. Het is maar dat je het weet.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waarom je alcohol wel of niet met een rietje drinkt
Schuiven naar boven