Een anoniem Facebook account aanmaken

Mag je een anoniem Facebook account aanmaken en gebruiken? Volgens Facebook zelf niet. Toch gebeurt dit op grote schaal. Daarom laat ik jou zien hoe je Facebook anoniem gebruikt en welke gevolgen dit eventueel heeft.

Jouw privacy (Facebook anoniem)

Facebook stond de afgelopen jaren vaak negatief in het nieuws vanwege het schenden van de privacy van gebruikers. Dit is natuurlijk een kwalijke zaak. Sinds die tijd hebben redelijk wat mensen afscheid genomen van Facebook. Ook jongeren stappen massaal over naar andere social media. Zo wordt Instagram steeds populairder en ook Pinterest groeit enorm.

Het is belangrijk om je privacy op Facebook goed te beschermen. Dit noem je ook wel anoniem op Facebook. Laten we eerst eens die privacy gaan instellen.

Instellen van privacy op Facebook

Het makkelijkst werkt dit via een desktop PC of laptop, maar via de app kan natuurlijk ook. Ga rechtsboven in je account naar het menu en klik op instellingen. Kies hierbij voor het onderdeel privacy (in het linkervenster op je scherm).

Bepaal wie jouw vriendschap in mag sturen, wie je (toekomstige) berichten ziet maar ook wie jouw e-mailadres of telefoonnummer ziet. Standaard verwijzen zoekmachines naar je profiel op Facebook door maar dit kun je natuurlijk uitschakelen. Zo blijf je redelijk anoniem met je Facebook account.

2e Facebook kan aanmaken, waarom doen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een 2e Facebook aanmaakt. De voornaamste reden is om anoniem iemand op te zoeken of te volgen via Facebook. Of om je aan te melden bij Facebookgroepen zonder je echte naam prijs te geven. Sommigen maken een 2e Facebook aan om zich voor te doen als iemand anders.

Anoniem Facebook account aanmaken

Het kan natuurlijk ook dat je een (nieuw) anoniem Facebook account wil aanmaken. Wat hier de regels en gevolgen van zijn dat lees je verderop in het artikel. Eerst laat ik je zien hoe je een anoniem Facebook account aanmaakt.

Een anoniem Facebook noem je ook wel een nepprofiel. Je toont namelijk niet je ware gezicht en ook de naam is anders. Zo maak je dit anoniem Facebook aan:

Zorg dat je (eventueel) bent uitgelogd met je huidige account

  • Ga naar de startpagina van Facebook
  • Kies voor het aanmaken van een nieuw account
  • Kies een naam die niet te herleiden is naar jou
  • Gebruik een e-mail adres dat je niet al eerder op Facebook hebt gebruikt
  • Voeg een profielfoto toe (niet van jezelf)
  • Vul een (fake) woonplaats in

Je anoniem Facebook ziet er nu redelijk echt uit. Maar let op, want aan een anoniem Facebook zitten wel wat haken en ogen.

Het gebruik van een profielfoto

Maak je een anoniem Facebook account aan dan komt dit natuurlijk veel realistischer over wanneer je hier foto’s op plaatst. Dit zijn ten eerste een profielfoto met daarnaast wat foto’s op je tijdlijn. Een foto van een gezicht maakt het natuurlijk veel betrouwbaarder dan een plaatje van een bloem.

Het probleem is dat je niet zomaar een foto van iemand anders mag gebruiken. Wanneer je de foto van je buurman, je collega of van een onbekende gebruikt dan doe jij je voor als iemand anders. Dit is wettelijk strafbaar, hoewel het zelden tot een veroordeling komt.

Je mag dus niet zomaar andermans foto’s gebruiken. Wat je wel kan doen is een foto van jezelf gebruiken en jezelf hierop onherkenbaar maken. Voeg maar eens wat filters of wat stickers toe. Daarnaast kun je als profielfoto ook voor een foto van een huisdier kiezen. Ook dit komt nog redelijk betrouwbaar over.

Tip: maak een foto van jezelf met een anonymous masker. Je bent onherkenbaar en dit mag altijd, niemand die je iets kan maken.

Bekijk Anonymous Masker

Anoniem Facebook account en een naam verzinnen

Je hebt niet het alleenrecht op een naam. Ik heet bijvoorbeeld Pietje Jansen maar er zijn nog wel meer Nederlanders die zo heten. Iemand anders kan dus ook een Facebook met mijn naam openen. Mag dit? Volgens Facebook mag je geen fake naam opgeven. Maar het gebeurt toch! Het is voor Facebook heel lastig te controleren of je ook echt zo heet.

Let wel op met de combinatie (verzonnen) naam en een profielfoto. Je mag nooit en te nimmer een profielfoto gebruiken van iemand die ook echt zo heet. Je mag dus niet ene Pietje Jansen opzoeken en zijn foto voor jouw anoniem Facebook en met dezelfde naam Pietje Jansen gebruiken. Want dan doe jij je voor als Pietje.

Gebruik sowieso niet andermans foto, dit is een schending van het auteursrecht of portretrecht. Op stockwebsites vind je duizenden gratis foto’s die je wel mag gebruiken.

Dit zijn de richtlijnen van Facebook

Facebook zelf is hier duidelijk over: je mag niet meer dan één persoonlijk account onderhouden. Vanuit het persoonlijk profiel kun je wel meerdere Facebook pagina’s of groepen aanmaken. Wat gebeurt er wanneer Facebook ontdekt dat je een tweede anoniem Facebook account hebt aangemaakt? Bij twijfel zal Facebook je vragen om de echtheid hiervan te verifiëren. Ondertussen sluiten ze je account tijdelijk. Dit wordt pas geopend wanneer je een kopie van je identiteitsbewijs opstuurt.

Het kan ook dat Facebook je anoniem account definitief sluit. Je kunt niet meer inloggen en het account wordt in zijn geheel verwijderd. Je kunt hier weinig tegen doen: Facebook is aan de macht.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

© bestetop5.nl 2021 - 2022 - 2023
De producten waarnaar op deze website wordt verwezen betreft affiliate linkjes. Hier ontvangt bestetop5.nl een (kleine) vergoeding voor. Op deze manier kan de website blijven bestaan.