Auto aanduwen (lege accu)

Door verschillende oorzaken kan de auto accu leeg raken. Het gevolg is dat de motor niet meer start. Normaal gesproken los je dit op middels het starten met startkabels, of het gebruik van een druppellader. Heb je deze dingen niet bij de hand, dan kun je de auto aanduwen. De lege accu zal zichzelf uiteindelijk weer opladen.

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Probeer het eerst met startkabels

Eigenlijk zou je altijd startkabels bij je moeten hebben. Al helemaal wanneer je op vakantie gaat of regelmatig onderweg bent. Een setje startkabels is verkrijgbaar vanaf € 16, dus voor die lage prijs hoef je het echt niet te laten. Schaf dit aan en leg de startkabels achteren de kofferbak, dan heb je ze altijd bij je.

Bekijk startkabels

Wil je de auto startte met startkabels dan heb je wel een hulpauto nodig. Sta je langs de weg, kijk dan of er toevallig een auto langskomt en houdt deze aan. Het is wel belangrijk dat de auto een beetje een zelfde afmeting als die van jou heeft. Heb je een flinke Mercedes, laat de Mini’s dan maar aan je voorbijgaan.

Auto aanduwen met lege accu

Helaas kan het voorkomen dat er geen (geschikte) hulpauto voorbijkomt. Ben je met minimaal twee personen? Dan is de auto aanduwen natuurlijk ook een mogelijkheid. In je eentje aanduwen wordt lastig, maar is soms wel mogelijk. Lees hieronder hoe je de auto aanduwt (met twee of meer personen).

Stap 1: check de accu

Je kunt de auto alleen aanduwen wanneer de accu niet volledig leeg is. Er moet dus nog een beetje capaciteit zijn. Kijk of de lampjes in het dashboard branden. Is dit het geval, dan kun je de auto aanduwen. Wanneer zelfs de lampjes niet meer branden, dan is aanduwen geen optie. In dit geval heb je toch echt startkabels of een acculader nodig.

Naar acculaders

Stap 2: het contact aanzetten

Zet de auto op het contact. Dit doe je door de sleutel een beetje om te draaien, maar niet te starten. Wanneer je de auto op contact zet dan zie je de dashboardlampjes branden.

Stap 3: radio en airco uit

De auto aanduwen met een bijna lege accu is alleen mogelijk wanneer je eerste radio en de airco uitzet. Deze twee vreten namelijk veel stroom (energie), iets dat de bijna lege accu nu hard nodig heeft.

Stap 4: in de juiste versnelling

Veel mensen die de auto aanduwen zetten de auto in de eerste versnelling. Niet doen, zet hem in de tweede versnelling. Dit is namelijk de beste manier om de auto weer aan het rijden te krijgen.

Stap 5: van de handrem

Eén persoon zit in de auto en zorgt voor de besturing, de ander staat er achter en duwt de auto aan. Het is makkelijker om met twee of drie personen de auto aan te duwen, dit is minder zwaar. Maar een sterk persoon krijgt hem ook wel in zijn eentje aangeduwd. Mits de auto van de handrem is, anders is het vechten tegen de bierkaai. Vergeet dus niet de handrem er vanaf te halen.

Stap 6: de auto aanduwen

Wanneer je voorgaande stappen hebt doorlopen geef je degene achter de auto het teken om te gaan duwen. Het liefst zo hard mogelijk, misschien wel rennend. In het begin is er veel weerstand, hier moet de duwende persoon eerst overheen. Wanneer de auto eenmaal rolt wordt het steeds makkelijker om hem vooruit te duwen.

Stap 7: koppeling op laten komen en gas geven

Degene die achter het stuur zit moet goed opletten. Wanneer de auto wordt aangeduwd laat je de koppeling voorzichtig omhoogkomen. Tegelijkertijd geef je gas.

Stap 8: koppeling indrukken

Zodra de motor aanslaat moet je de koppeling direct weer indrukken. Dit voorkomt dat de motor weer uitslaat. Vervolgens is het zaak om te blijven rijden. Zet de motor dus zeker niet stil, want dan kun je weer opnieuw beginnen. Geef de duwende persoon eventueel de gelegenheid om in de auto te stappen. Rijd dus heel langzaam vooruit, maar neem wel de veiligheid in acht.

30 minuten rondrijden

Is de auto aanduwen gelukt? Mooi, dan moet je nu een tijd rondrijden om de accu op te laden. Doe dit gedurende 30 minuten, en het liefst ergens waar je continu door kunt blijven rijden. Zoek dus bijvoorbeeld een verlate landweg of een snelweg op. Niet midden in de stad, want dan kom je stoplichten tegen met het risico dat je toch weer moet stoppen (en de motor uitslaat).

Een automaat aanduwen

Sta je met een automaat stil? Helaas kun je een automaat niet aanduwen. Wanneer je met een (bijna) lege accu zit dan zul je startkabels moeten gebruiken. Ben je thuis, gebruik dan een acculader om de accu weer vol te krijgen. Of bel eventueel met pechhulp.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial