Auto starten met startkabels: stappenplan

Wanneer de auto lange tijd stilstaat of de accu is slecht, dan start de motor niet. De auto starten met startkabels is dan de meest praktische oplossing. Maar let op, soms is de auto starten met startkabels slecht. In bepaalde situaties kan dit de elektronica beschadigen. Bekijk het stappenplan en ontdek wanneer je deze methode niet mag gebruiken.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

De functie van startkabels

Startkabels bestaan uit twee draden met in totaal vier klemmen. Je hebt een zwarte (minpool) en een rode (pluspool) kabel en klemmen. De werking van een startkabel is het overbrengen van energie van de ene naar de andere accu.

Auto starten met startkabels doe je zo!

Iedereen kan een auto starten met startkabels. Je hebt hier drie dingen voor nodig:

  • De ‘pechauto’
  • Een hulpauto
  • Startkabels

Het is praktisch wanneer de accu van de hulpauto een vergelijkbare capaciteit als die van de pechauto heeft. Probeer dus geen dikke Hummer met een Fiat panda te helpen. Zoek in dit geval naar een vergelijkbare auto. De meeste mensen zijn wel bereid om een helpende hand te bieden, mits je zelf over startkabels beschikt. Want die heeft niet iedereen bij zich.

Bekijk startkabels – inclusief prijs

Stap 1: open de motorkap van beide auto’s

Zet de motoren van beide auto’s uit en schakel ook alle elektronica uit. Bijvoorbeeld de radio. Open vervolgens de motorkap van beide voertuigen. De accu is direct onder de motorkap zichtbaar.

Stap 2: rode kabel aansluiten

Let op dat je bij de auto starten met startkabels de juiste volgorde gebruikt. Plaats de klem van de rode kabel op het plus gedeelte van de accu bij de hulpauto. Hierna pas de klem van de rode kabel op het plusje van de accu van de pechauto aansluiten.

Stap 3: zwarte startkabel

Hierna loop je weer terug naar de hulpauto, en plaatst de klem van de zwarte kabel op de minpool van de accu. Vervolgens gaat de ‘zwarte’ klem op de minpool van de accu van de pechauto. Het is dus even heen en weer lopen, maar het is belangrijk om deze volgorde aan te houden. Hiermee voorkom je schade aan elektronica.

Stap 4: de motor van de hulpauto starten

Ook nu weer is de volgorde van de werkwijze belangrijk. Start de motor van de hulpauto. Hierbij wordt de accu van de hulpauto opgeladen en is deze ook in staat om energie door te geven.

Stap 5: motor van de pechauto starten

Nu komt de volgende stap, namelijk de motor van de pechauto starten. Doordat de accu energie krijgt van de andere accu, zal de motor starten. Soms niet direct, maar probeer het dan een tweede of misschien wel een derde keer.

Stap 6: blower en achterruitverwarming

Het beste kun je zowel de blower (blazers voor op het dashboard) en de achterruitverwarming van beide auto’s aanzetten. Niet omdat de accu dan sneller oplaadt, maar hiermee voorkom je schade aan de elektronica. Zet dit aan voordat je de startkabels ontkoppelt.

Stap 7: startkabels loshalen

Het is de bedoeling dat je de startkabels ongeveer 5 minuten op beide accu’s laat zitten. Je moet dus ook de motoren gedurende 5 minuten laten draaien. Hierna kun je de startkabels loshalen. Dit doe je in omgekeerde volgorde dan de manier waarop je ze hebt aangesloten. Het loshalen doe je dus zo:

  1. Zwarte kabel pechauto
  2. Zwarte kabel hulpauto
  3. Rode kabel pechauto
  4. Rode kabel hulpauto

Rijden om de accu verder op te laden

De auto starten met startkabels is bedoeld om de motor op gang te krijgen. Maar binnen 5 minuten is de accu natuurlijk niet opgeladen. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Het is aan te raden om met de auto een flink stuk te rijden. Houd een snelheid van 80 km/h aan, maar op de snelweg kun je 100 km/h. Dit zorgt voor een betere lading van de accu. Je hoeft namelijk tussendoor niet stil te staan, want juist stoppen en weer optrekken vraagt veel van de accu.

Rijd minimaal 30 minuten rond. Zeker niet korter, want dan is de kans groot dat de accu onvoldoende is opgeladen. Dan sta je de volgende dag weer met een lege accu te kijken.

Tip: bekijk auto accu’s

Wanneer de accu opnieuw leeg is

Weet je zeker dat de accu voldoende is opgeladen? Wanneer je merkt dat de accu opnieuw leeg is, dan is hij waarschijnlijk aan vervanging toe. Al helemaal wanneer dit vaker gebeurt, terwijl je toch lange stukken rijdt. Probeer een defecte accu niet op te laden.

Een nieuwe accu is verkrijgbaar vanaf € 20, maar de betere merken en modellen kosten tussen de € 40 en € 80.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial