Babygebaren – tips en hoe je er mee begint

Als jonge ouder heb je vast wel eens gehoord van babygebaren. Hiermee ondersteun je de gesproken taal. Hartstikke handig want je baby leert zo op een goede manier communiceren. Dankzij babygebaren kan je kind iets vertellen voordat het al kan praten.

Uitleg over babygebaren

Met babygebaren ga je de communicatie met het jonge kind aan. Je leert het kind dingen te vertellen terwijl hij nog helemaal niet kan praten. Ook leert baby de taal beter te begrijpen. Babygebaren moet je als ondersteuning van de gesproken taal zien.

Hier start je mee wanneer het kind ongeveer 6 maanden oud is. Het is belangrijk om op tijd te beginnen. Hoe eerder je met gebaren start, hoe beter en sneller je kind dit zal begrijpen. Let wel op want het heeft geen zin om dit toe te passen wanneer je kindje jonger dan zes maanden oud is. De perfecte leeftijd is 8-9 maanden, maar jonger kan dus ook al.

Wanneer je te laat hiermee begint

Sommige ouders beginnen met babygebaren wanneer het kind 11 of 12 maanden oud is. Feitelijk ben je dan te laat. Het kan natuurlijk nog wel maar je verstoort met een late start het begrijpen en gebruiken van de gebaren.

Dit zijn de voordelen van babygebaren

Eerst nog iets over de verschillende voordelen van babygebaren. Hieronder vind je drie interessante voordelen:

  1. Zonder geluid communiceren
  2. Ook over grotere afstand communiceren
  3. Je kind begrijpt gebaren eerder dan taal

Het grootste voordeel is dat je kind middels babygebaren ook iets tegen jou kan zeggen. Het hoeft de gesproken taal dan nog niet direct te kennen.

Zo begin je met baby gebaren

Weet je niet waar je moet beginnen met babygebaren? Op zich is dit vrij eenvoudig. Online vind je diverse cursussen, maar het is helemaal niet nodig om hier zoveel geld in te steken.

Je bent er vrij in om aan elk gebaar een betekenis te geven. Zo kun je bijvoorbeeld voor de term eten het gebaar nemen waarbij je de wijsvinger in de geopende mond steekt. Of de hand omhoog steken wanneer het kind uit bed of de box wil.

Vind je het moeilijk om gebaren te verzinnen, koop dan het boek over babygebaren. Hierin staan ontzettend veel voorbeelden van de juiste gebarentaal voor baby’s en ouders.

Bekijk boek Babygebaren

Wees consequent in het gebruik van de gebaren. Telkens wanneer je aangeeft dat het kind iets te eten krijgt, gebruik je hetzelfde gebaar. Of iedere keer wanneer je het kind uit bedje of de babybox haalt, gebruik je weer hetzelfde gebaar. Uiteindelijk legt baby de link tussen het gebaar en de gebeurtenis.

Je baby eerder begrijpen

Het prettige aan babygebaren is dat je als ouder of verzorger de baby eerder begrijpt. Het jonge kind kan namelijk aangeven wat het nodig heeft of waar het behoefte aan heeft. Hierdoor ontstaat er een betere band tussen ouders en baby. Ook verloopt het contact zeer soepel. Het is zelfs voor de oppas mogelijk om middels babygebaren te communiceren. Wel is het dan belangrijk dat de oppas alle gebaren onder de knie heeft.

De nadelen van babygebaren

Iedereen is lovend over het gebruik van gebaren voor baby’s. Toch kleven er ook een aantal nadelen aan babygebaren. Zo zal niet ieder kind de gebaren begrijpen of nadoen. Dit hangt namelijk van de intelligentie van het kind af, maar ook van de mate van ontwikkeling. Wanneer het kind de gebaren niet begrijpt kan dit frustratie bij de ouders oproepen.

Nog een nadeel is dat je kind niet een onbeperkt aantal gebaren kan leren. Vaak ligt de capaciteit tussen de 3 en 18 gebaren wanneer het kind tussen de 12 en 18 maanden oud is. Het gemiddelde bedraagt 10 gebaren. Kinderen zonder training leren uit zichzelf ongeveer 5 gebaren.

Uit een eerder onderzoek is gebleken dat gebarentraining geen langdurig positief effect heeft. Wanneer het kind eenmaal drie jaar oud is zal het zich net zo snel of gelijkwaardig ontwikkelen als alle andere kinderen. Je kind wordt dus niet slimmer van babygebaren.

Ervaring met deze manier van communiceren

Misschien ben je op zoek naar babygebaren ervaringen. Wat vinden andere ouders ervan? Veel ouders vinden het vooral leuk om te doen. Maar het kan ook aanvoelen alsof je het kind dresseert. Stop met babygebaren wanneer dit niet prettig voor jou aanvoelt. Of wanneer het kind na enkele weken nog steeds duidelijk maakt dat het er niks van wil weten.

Op verschillende fora kom je wat ervaringen met betrekking tot babygebaren tegen. Lees deze ervaringen maar eens door, maar over het algemeen zijn de meeste ouders er positief over. De belangrijkste ervaring die ouders hebben is dat je vooral veel met je kindje bezig bent en hierbij aandacht voor elkaar hebt.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Babygebaren – tips en hoe je er mee begint
Schuiven naar boven