Babykleding, welke maat bij welke leeftijd

Welke kledingmaat heeft een baby wanneer deze 1 maand oud is, 6 maanden of 1 jaar oud? En zit er verschil in de maatvoeringen? In Nederland en België hanteren we de Europese maattabel. In Franstalig België ook wel de Franse maattabel. Daarnaast heb je nog de US en UK, maar ook de Japanse maten. Ontdek de juiste maten in babykleding.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Babykleding en de maten

In kleding staat altijd een maat. Dit vind je terug op het etiket, in de meeste gevallen in de hals van het truitje (binnenzijde) of aan de binnenkant en achterzijde van de broek. Bij sommige truitjes zit het labeltje aan een van de zijnaden.

In Nederland en Nederlands België wordt de Nederlandse of Europese maattabel gehanteerd. Dit komt overeen met de lengte van het kind. Kledingmaat 50 komt overeen met een baby van 50 cm lengte.

Buitenlandse maten

Staat er een andere maat op het etiket? Dit kan bij kleding die je op de markt koopt, in het Franstalige gedeelte van België of kleding die geïmporteerd is vanuit het buitenland. Hieronder een kort lijstje van buitenlandse maten:

  • Maat 50: Franse maat NB, USA/UK NB
  • Maat 56: Franse maat 1m-3M, USA/UK 3M
  • Maat 62: Franse maat 3M-6M, USA/UK 6M, Japanse maat 6M
  • Maat 68: Franse maat 6M-9M, USA/UK 9M, Japanse maat 9M
  • Maat 74: Franse maat 9M-12M, USA/UK 12 M, Japanse maat 12-18M
  • Maat 80: Franse maat 12M-18M, USA/UK 18M, Japanse maat 18-24M

Je ziet dat het per land kan verschillen, maar vaak zit er wel een duidelijk patroon in. Het is een kwestie van even goed kijken en logisch nadenken.

In Nederland worden de lengtematen van het kind gebruikt als kledingmaat, terwijl in andere landen juist weer de leeftijd in maanden wordt aangeduid. Omdat Japanse kindjes over het algemeen kleiner zijn, moet je hier voor Europese kindjes niet naar kijken. Dit geldt ook voor andere landen. Hieronder zie je per leeftijdsmaand welke kledingmaat je kindje zou moeten hebben.

Pasgeboren baby en de kledingmaat

De meeste pasgeboren baby’s kunnen kledingmaat 50 aan, mits ze niet te vroeg zijn geboren. Toch zijn er ook zwaarder gebouwde baby’s die al gelijk maat 56 aan moeten. Koop daarom voor de geboorte twee setjes: maat 50 en maat 56. Zo kom je nooit voor verassingen te staan. In een buitenlandse maat komt dit overeen met maat NB oftewel newborn.

Bekijk babykleding maat 56

Baby is 1 of 2 maanden oud

Een baby van 1 maand oud past vaak in maatje 56. In de Franse maat is dit maatje 1-3M en in USA en Uk maatje 3M oftewel 3 maanden. De schoenmaat bedraagt maat 10-12. Soms staat de schoenmaat aangegeven met het aantal maanden. In dit geval kies je dan voor 1-3 maanden.

Kledingmaat baby van 3 en 4 maanden oud

Kleine baby’s passen soms nog babykleding maatje 56, maar over het algemeen zullen de meesten nu maatje 62 hebben. In het Frans is dit maat 3M-6M, in USA 6M en dit geldt ook voor de Japanse maatvoering. Je baby kan met 4 maanden soms al maatje 68 hebben. Stevig gebouwde baby’s doe je liever een maatje groter aan, anders zit de kleding snel te strak. Schoenmaat 13-15 komt het meest voor wanneer je kindje 3 of 4 maanden oud is.

Baby is 5 of 6 maanden oud

Het wordt tijd om maatje 68 uit de kast te trekken wanneer je kindje 5 maanden oud is. De Engelse en de Japanse maat zijn dan maat 9M, de Franse maat is 6-9M. Sommige kinderen hebben maatje 74 in hun kleding, vooral wanneer ze tegen de 6 maanden zijn.

Jongetjes zijn over het algemeen groter dan meisjes. Heeft je kindje een kleinere maat dan zou het een groeiachterstand kunnen hebben. Laat het gewicht en de lengte een controleren. Sommige kinderen zijn nu eenmaal klein zonder dat hier een reden voor is. Schoenmaat 16-18 is normaal op deze leeftijd.

Kledingmaat baby 7 en 8 maanden

Je kleine uk begint waarschijnlijk al te kruipen. Makkelijk zittende kleding is nu belangrijk. Deze mag zeker niet knellen. Let ook op met loszittende accessoires, baby steekt deze snel in de mond. Kledingmaatje 74 komt nu het meest voor. Frans: 9M-12M, USA/UK: 12 M en Japans: 12-18M. Je ziet dat Japanse kindjes veel kleiner zijn dan Westerse kindjes. Met 7 of 8 maanden heeft je kindje maat 16-18 in de schoentjes.

Naar babykleding webshop

Baby 9 en 10 maanden: welke maat in kleding?

Op deze leeftijd hebben de meeste kindjes nog maat 74 in hun kleding. Toch kan ook maat 80 of zelfs maat 86 normaal zijn. Maat 80 komt in de Franse maatvoering overeen met 12M-18M, in USA of UK 18M en in de Japanse maat 18-24M. De schoenmaat zal vaak 16-18 zijn maar kan ook 19-21 zijn.

Baby van 11 en 12 maanden oud

Is je kindje (bijna) 1 jaar oud, dan zal het vaak maat 80 hebben. Hierboven zie je de buitenlandse maten. Jongetjes zijn vaak wat groter en zullen met 1 jaar oud maat 86 hebben. Ook stevig gebouwde baby’s zullen eerder deze maat hebben. Maat 86 komt ook voor bij kinderen die anderhalf tot 2 jaar oud zijn. Je ziet; er is een groot verschil tussen kinderen onderling. Schoenmaat 19-21 is gemiddeld wanneer je kindje 1 jaar oud is.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial