Bang voor belastingdienst: kans op controle

Burgers haken steeds vaker af bij de fiscus. Bang voor de belastingdienst is vaak terecht. Kijk maar eens naar de toeslagenaffaire, waardoor veel mensen met schulden achterbleven. Ook ondernemers moeten bang zijn voor de belastingdienst. Hoewel de kans op een fysieke controle bij zzp’ers klein is, kan dit uiteindelijk wel tot financiële problemen leiden.

Hoe streng controleert de Belastingdienst?

Tegenwoordig verlopen controles automatisch. De belastingdienst maakt hierbij gebruik van ingewikkelde computersystemen en algoritmes. Zo kan de fiscus foute aangiftes er makkelijker tussenuit halen. Maar hoe streng controleert de belastingdienst?

Voor eenmanszaken is de kans op controle 0,45%. Bij middelgrote bedrijven ligt dit op 2,5% en bij grote bedrijven op ongeveer 4%.

Boek belastingwetten 2022

Zo groot is de kans op controle Belastingdienst bij particulier

Het is niet exact bekend hoe groot de kans op controle van de belastingdienst is bij particulieren. De fiscus geeft aan dat ze jaarlijks ongeveer 1 miljoen meldingen van valse aangiftes krijgen. Maar slechts een derde hiervan wordt daadwerkelijk goed bekeken.

Jaarlijks komen er ongeveer 9,5 miljoen aangiftes bij de belastingdienst binnen. Wanneer 350.000 stuks hiervan nader bekeken worden, dan spreek je dus van een percentage van 3,7%. Dat is nog best veel, want eenmanszaken en middelgrote bedrijven hebben een lagere kans op controle.

Eenmaal op de radar, kom je er niet zomaar vanaf

Heb je in het verleden controle van de fiscus gekregen? Dan sta je op de radar en verdwijn je hier niet zomaar van. De komende vijf tot tien jaar zal de fiscus je nauwlettend in het oog houden.

Bang voor belastingdienst: een nieuwe fobie

Sommige mensen zijn echt bang voor de belastingdienst. Ze vinden blauwe enveloppen hartstikke eng. Je zou ook wel van een soort fobie (grote angst) kunnen spreken. Chrematofobie gaat over de angst voor geld, bijvoorbeeld om fouten te maken bij een betaling. Of om geld uit te geven. Maar crematofobie kan dus ook op angst voor de belastingdienst slaan.

Overigens is er geen aparte benaming voor mensen die bang zijn voor de belastingdienst. Wellicht dat deze er in de toekomst nog gaat komen.

Zo worden belastingaangiftes gecontroleerd

Vroeger moesten belastingaangiftes handmatig gecontroleerd worden. Met de komst van computers is dat er alleen maar makkelijker op geworden. Al helemaal de laatste jaren, want de fiscus zet goedwerkende algoritmes in.

Mocht een belastingaangifte er vreemd uitzien dan wordt deze verder handmatig gecontroleerd. Vervolgens kun je te maken krijgen met een belastingcontroleur. Deze komt je administratie bekijken. Je moet bijvoorbeeld bewijzen aanleveren.

Breng je uitgaven in kaart met een kasboek. Zowel voor particulieren als bedrijven geschikt.

Bekijk kasboeken

Wat als boekhouding niet klopt?

Vooral voor bedrijven is het belangrijk om er een goede boekhouding op na te houden. Wanneer bepaalde kerngetallen afwijken van vergelijkbare bedrijven, dan kan de belastingdienst aankloppen. Er vindt dan een boekenonderzoek plaats. Meestal duurt het onderzoek enkele dagen. Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met de boekhouder over de adviseur. Betrek deze ook bij de gesprekken die je met de belastingdienst hebt.

Waar let de belastingdienst op?

Ook wanneer je bang bent voor de belastingdienst moet je toch jaarlijks aangifte inkomstenbelasting doen. Waar let de belasting op in 2021 en 2022? Er wordt voornamelijk gekeken naar btw-fraude bij bedrijven, fraude met steunmaatregelen (bijvoorbeeld coronacrisis) of onverklaarbare uitgaven. Bij bedrijven wordt ook nog eens gekeken naar turboliquidaties.

Particulieren worden minder nauwlettend in de gaten gehouden. Maar let op wanneer je cryptocurrency in bezit hebt. De fiscus gaat steeds vaker een samenwerking met crypto handelsbeurzen aan. Ze krijgen hierbij de gegevens van klanten door. Dit betekent dat de belastingdienst weet wat je (ongeveer) aan cryptocurrency hebt. Wanneer je dit niet opgeeft dan kun je nader onderzoek verwachten.

Spaargeld in huis bewaren

De belastingdienst weet ook wel dat iedereen wat geld in huis heeft liggen. Je mag ongeveer € 552 contant geld in huis bewaren. Met een fiscaal partner bedraagt dit € 1104. Alles wat hierboven ligt moet je opgeven bij de Belastingdienst. Let op want cadeaubonnen of tegoedkaarten moet je hierbij optellen.

Tip: met deze spaarpotten bewaar je al het contant geld

Maar ja, de belastingdienst kan echt niet onder je matras kijken wat je daar exact hebt liggen. Dus dat daar nog eens € 5000 extra ligt wat je niet opgeeft, dat weet de belastingdienst waarschijnlijk ook wel. Maar ze kunnen hier vrij weinig tegen doen.

Wees wel voorzichtig met het opnemen van spaargeld. Wanneer je grote bedragen van je bankrekening contant opneemt, dan kan dit verdacht zijn. Al helemaal wanneer je niet aan kunt tonen waar je het geld aan uit hebt gegeven.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com