Belasting betalen over overwaarde huis

Is de waarde van de woning hoger dan de openstaande hypotheek, dan spreek je van overwaarde. Je betaalt altijd belasting over een koophuis, dit gebeurt middels het eigenwoningforfait. Bij verkoop van de woning kan er geld overblijven. Moet je belasting betalen over de overwaarde van het huis? Dat hangt er vanaf wat je met de opbrengst doet.

Dit is overwaarde

Veel mensen hebben overwaarde op hun huis. Dit betekent dat het huis bij verkoop meer waard is dan dat er nog aan hypotheek betaald moet worden.

Vroeger werd de overwaarde gebruikt voor het afsluiten van een tweede hypotheek. Tegenwoordig zijn hypotheekverstrekkers hier wat strenger in. Toch is het nog steeds mogelijk om met overwaarde een tweede hypotheek te krijgen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een vakantiewoning. Belangrijk om te weten is dat je de rente over de tweede hypotheek niet fiscaal mag aftrekken. Je betaalt dus alle rente zelf.

Bekijk de leukste woonaccessoires

Belasting betalen over overwaarde huis

Je hypotheek geheel aflossen is niet gunstig. Wanneer je geen hypotheek betaalt heb je ook geen recht op hypotheekrenteaftrek. Hierdoor wordt het inkomen hoger en ga je dus meer inkomstenbelasting betalen.

De eigen woning valt voor de belastingdienst niet onder het eigen vermogen. Dit betekent dat dit niet belast wordt in box 3. Vroeger was dit anders het geval en het is niet te zeggen of je in de toekomst toch weer belasting over de woning gaat betalen.

Momenteel betaal je alleen belasting over de overwaarde van het huis wanneer je deze verkoopt. Wel hangt het ervan af waar je de overwaarde aan besteedt. Dit bepaalt namelijk of en hoeveel belasting je moet betalen.

Met het geld een nieuwe woning kopen

Gebruik je de overwaarde voor aankoop van een nieuwe woning? Wanneer dit binnen drie jaar na verkoop van de woning gebeurt is dit zelfs verplicht. Wanneer je dat niet doet dan is de hypotheekrente ook niet aftrekbaar.

Koop je met het geld een nieuwe woning dan betaal je hier geen belasting over. Loop je dus met nieuwe koopplannen rond dat is het zeker verstandig om de opbrengst van de woning tijdelijk op een spaarrekening te zetten.

Overwaarde schenken aan kind

Moet je belasting betalen over de overwaarde van het huis wanneer je dit geld aan een kind schenkt? Nee, wanneer je het geld aan iemand anders schenkt dan behoort het niet tot je eigen vermogen. Je mag in principe het geld aan iedereen schenken dus niet alleen aan je kind maar ook kleinkind, neef, vriend, collega of de buurman.

De ontvanger betaalt schenkbelasting. Hoe hoog deze schenkbelasting is hangt weer van de relatie tussen schenker en ontvanger af. Kinderen betalen de minste schenkbelasting, de buurman of de collega het meest.

Houd rekening met de jaarlijkse vrijstelling. Je mag elk jaar een bepaald bedrag belastingvrij schenken. De hoogte van deze belastingvrije schenking bedraagt aan een kind € 5677 (2022). Aan een kleinkind of iemand anders mag je jaarlijks € 2274 belastingvrij schenken.

Dan is er nog sprake van een eenmalige belastingvrije schenking van € 106.671 (2022). Het kind of de ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en het geld moet bedoeld zijn voor de koopwoning of aflossing van de hypotheek.

Belasting betalen overwaarde huis: eigen vermogen

Doe je helemaal niks met de overwaarde en zet je dit op je rekening? Dan ziet de belastingdienst dit als eigen vermogen. In dit geval moet je belasting betalen over de overwaarde van het huis. Bij belasting betalen over je vermogen krijg je ook weer te maken met een heffingsvrij vermogen. Dit bedraagt in 2022 € 50.650 wanneer je geen fiscaal partner hebt. Met een fiscaal partner mogen jullie samen € 101.300 onttrekken aan de vermogensbelasting.

Wat betekent dit in de praktijk? Dat je een groot gedeelte van de overwaarde zelf mag houden. Alleen over bedragen boven het heffingsvrij mogen betaal je belasting. Het vermogen wordt in box 3 ingedeeld in drie verschillende schijven. Hoe meer je aan vermogen hebt, hoe groter de kans dat het bedrag in alle drie de schrijven valt. In de eerste schijf wordt gerekend met een gemiddeld rentepercentage van 1,81%, in de derde schijf bedraagt dit 5,53%. Vervolgens betaal je 31% inkomstenbelasting over dit rentepercentage.

Niet opgeven aan de belastingdienst

Is het mogelijk om je te onttrekken aan de vermogensbelasting? Vroeger misschien wel maar tegenwoordig niet meer. Banken geven namelijk het saldo op je rekeningen door aan de belastingdienst. Hierdoor is bekend wat je aan vermogen hebt.

Het is ook niet aan te raden om dit te verzwijgen. De boete valt hoger uit dan de belasting die je uiteindelijk moet betalen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com