Belastingvrij werken – geen loonbelasting betalen

We zouden het allemaal willen en voor sommigen is het mogelijk: belastingvrij werken. Hierbij betaal je geen inkomstenbelasting. Er zit wel een groot nadeel aan vast: je mag jaarlijks niet meer verdienen dan een bepaald bedrag. Dat is helaas niet zoveel, dus voor de meesten is belastingvrij werken minder geschikt.

Belastingvrij bijverdienen

Bij belastingvrij werken spreek je vaak van het belastingvrij bijverdienen. Hoewel bijverdienen ook niet geheel de lading dekt. Want met een bijverdienste lijkt het erop alsof je een inkomen naast je huidige baan of uitkering hebt.

Hoe is belastingvrij werken mogelijk? Wanneer je niet meer dan een bepaald bedrag per jaar verdient, dan word je vrijgesteld van de inkomstenbelasting.

Tot 50% korting op een aantal producten

Recht op algemene heffingskorting

Iedereen met inkomen heeft recht op de algemene heffingskorting. Dit geldt voor werknemers, ondernemers maar ook voor uitkeringsgerechtigden. De algemene heffingskorting is een korting op de te betalen inkomstenbelasting.

De hoogte van de algemene heffingskorting verschilt jaarlijks. Hij is ook afhankelijk van het belastbaar inkomen.

Tabel algemene heffingskorting 2022

  • Inkomen tot € 21.318: korting van € 2888
  • Vanaf € 21.318 tot € 69.399: korting van € 2888 – 6% x (belastbaar inkomen – € 21.318)

Bij een inkomen vanaf € 69.399 krijg je geen algemene heffingskorting. Je betaalt dan naar verhouding veel meer inkomstenbelasting.

Belastingvrij werken: zoveel mag je (bij)verdienen

Iemand met een fulltime inkomen zal altijd inkomstenbelasting betalen. Wil je belastingvrij werken, dan mag je tot een bepaalde drempel (bij)verdienen.

Tot een inkomen van € 68.508 betaal je 37,10% aan belasting. Hier gaat dan nog de algemene heffingskorting vanaf.

Stel dat je € 10.000 per jaar verdient. Dan zou je € 3710 aan belasting moeten betalen. Minus de algemene heffingskorting van € 2888, dan moet je nog € 822 betalen.

Belastingvrij werken kan tot een inkomen van maximaal € 7784 per jaar (bruto). Dit komt overeen met een bruto maandsalaris van € 648, inclusief vakantiegeld. Maar omdat werkenden ook nog recht hebben op arbeidskorting, ligt de belastingvrije drempel boven de € 8000.

Belastingvrij bijverdienen naast het werk bestaat niet

Soms wordt gezegd dat je naast je werk nog belastingvrij kunt bijverdienen. Dat klopt niet, want de algemene heffingskorting kan maar bij één werkgever worden toegepast. Het verstandigst is het om dit toe te passen bij het werk waar je het hoogste maandloon ontvangt.

Dit betekent dat de algemene heffingskorting niet bij je andere baan wordt toegepast. Hierdoor betaal je volledig inkomstenbelasting. Dus belastingvrij bijverdienen naast je eerste baan is niet mogelijk. Of je moet met de eerste én de tweede baan bijna niks verdienen, maar dit komt in de praktijk heel weinig voor.

Zwart geld verdienen

Je hoort ook wel eens de term ‘zwart geld verdienen’ voorbijkomen. Ook dit kan slaan op belastingvrij werken. Maar er is wel een verschil tussen deze twee. Met belastingvrij bijverdienen of werken wordt vaak bedoeld dat je de inkomsten netjes aan de fiscus opgeeft. Bij zwart geld verdienen doe je dit niet.

Mensen geven hun inkomsten niet op om de belasting te ontwijken. Zwart geld verdienen is strafbaar. Je moet alle inkomsten namelijk opgeven, zelfs wanneer je hier geen belasting over hoeft te betalen. De fiscus wil gewoon weten wat je jaarlijks verdient. Zo kunnen ze ook berekenen of je wel of geen belasting moet betalen.

Beveilig je huis of houd toezicht op huisdieren/kinderen middels de IP-camera. Verkrijgbaar vanaf € 29.

Bekijk IP-camera’s

Boete zwart werken

Ben je van plan om belastingvrij werken om te zetten in zwart werken? Wanneer de fiscus hierachter komt dan ontvang je een boete. Die boete ligt op ongeveer € 4000, maar kan ook hoger zijn. Het bedrijf zelf ontvangt een boete van ongeveer € 8000 per werknemer. Het gaat hier dan natuurlijk wel om ‘illegale werknemers’, dus die geen inkomstenbelasting betalen.

Klusjes voor iemand anders doen

Veel mensen doen een klusje voor anderen en ontvangen hier geld voor. Bijvoorbeeld schoonmaakwerk, helpen met opruimen of verhuizen of tuinieren. Moet je dit soort inkomsten ook opgeven? Dat hangt een beetje van de situatie af.

Stel dat je eenmalig iemand helpt en je krijgt hier € 50 voor betaald. Dan is het de moeite niet waard om dit aan de belastingdienst op te geven. Of je helpt iemand met een verhuizing en gebruikt hier je eigen busje voor. Wanneer je de benzinekosten vergoed krijgt, dan hoef je dit ook niet op te geven.

Maar gaat het om grotere bedragen die als inkomsten tellen, dan is het soms verstandiger om dit wel op te geven. Al helemaal wanneer je vermoedt dat iemand hier melding van (kan of gaat) maken.

Belastingvrij werken als huishoudelijke hulp

Doe je huishoudelijke werkzaamheden voor een ander? Soms geldt dan de regeling dienstverlening aan huis. De werkgever hoeft onder deze regeling geen loonheffingen in te houden. Wanneer je minder dan vier dagen per week bij een particulier huishoudelijk werk verricht, dan ben je ook niet in loondienst.

Dit betekent echter niet dat belastingvrij werken als huishoudelijke hulp mogelijk is. Je moet nog steeds inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen afdragen. Dit doe je middels de aangifte inkomstenbelasting (overige werkzaamheden).

Shop de leukste producten, bezoek bol.com