Hoe bepaal je de waarde van cryptocurrency?

Bitcoin kost eind 2021 maar liefst € 44.000. Eerder stond de koers op € 59.000 maar je kon hem jaren geleden ook voor minder dan € 0,50 aankopen. Je ziet dat de prijs dus enorm wisselt, dit geldt ook voor andere cryptocurrency (altcoins). Hoe bepaal je de waarde van cryptocurrency? In tegenstelling tot aandelen koop je geen stukje bedrijf, hierdoor heeft crypto ook geen vaste waarde.

Investeren in cryptocurrency en over de € 1000 geen handelskosten betalen? Via onderstaande link maak je een account aan bij het Nederlandse platform Bitvavo. De bonus geldt alleen wanneer je via de link aanmeldt.

Meld je aan bij Bitvavo

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Het verschil tussen aandelen en cryptocurrency

Er is een heel belangrijk verschil tussen aandelen en cryptocurrency. Bij aandelen koop je een heel klein stukje van het onderliggend bedrijf. Dit geeft je ook recht om een aandeelhoudersvergadering bij te wonen, hoewel dit vaak plaatsvindt wanneer je een bepaald percentage in bezit hebt. De waarde van aandelen wordt door twee dingen bepaald:

  • Netto winst of verlies van het bedrijf
  • Marktsentiment

Kijk je naar cryptocurrency, dan koop je niks anders dan een stukje digitale code. Deze code staat gelijk aan een cryptomunt (of een gedeelte hiervan). Dit digitaal betaalmiddel is inwisselbaar tegen andere cryptocurrency maar ook tegen fiat geld. Maar alleen wanneer er anderen geïnteresseerden zijn. De overheid of een bank geeft namelijk geen garantie op de inwisselbaarheid.

De waarde van cryptocurrency wordt bepaald door:

  • Marktsentiment
  • Digitale ontwikkelingen

Zo bepaal je de waarde van cryptocurrency

Doe zelf altijd onderzoek, een veelgehoorde kreet voordat je in cryptocurrency investeert. Dit komt omdat niemand kan garanderen dat je winst maakt of je inleg terugkrijgt. Bij een bestaande valuta zoals de euro weet je hebt zeker: wanneer je dit naar de bank of een winkel brengt dan krijg je dezelfde waarde ervoor terug.

Met cryptocurrency is het maar afwachten. Ten eerste schommelt de koers enorm. Ten tweede mag een winkel zelf bepalen of het cryptocurrency als betaalmiddel accepteert. Terwijl elke winkel verplicht is om je euro’s aan te nemen. Bovendien hebben de meeste crypto’s geen onderliggende waarde. Het vertegenwoordigt geen bedrijf, dienst of product. Toch zijn er een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld NFT’s of het bedrijf LTO Network.

Hoe bepaal je de waarde van cryptocurrency? Hieronder enkele tips en ideeën.

Soortgelijke projecten

Bitcoin wordt als het grootste digitaal betaalmiddel maar ook als het digitale goud gezien. Bitcoin kun je heel goed vergelijken met Ethereum, een grote en groeiende concurrent. Wanneer je deze twee projecten naast elkaar zet dan zijn er overeenkomsten en verschillen. Bijvoorbeeld dat beiden een digitaal en versleuteld betaalmiddel zijn. Met betrekking tot veiligheid en transactiekosten zie je juist verschillen tussen deze twee.

Je hebt ook verschillen tussen de onderlinge memecoins zoals dogecoin of shiba inu coin. Van dogecoin komen er een onbeperkt aantal munten op de markt, terwijl Shiba Inu Coin een maximale uitgifte kent. Deze laatste verbrandt ook actief munten, daar waar dogecoin dat niet doet. Aan de andere kant zijn er op dit moment veel meer munten van Shiba Inu Coin in omloop terwijl dogecoin meer schaarste heeft.

Valt je oog op een bepaalde crypto, kijk dan altijd naar soortgelijke projecten en vergelijk deze met elkaar. Aan de hand hiervan kun je veel beter de waarde bepalen.

De betrouwbaarheid van een project

Er zijn meer dan 12.000 crypto’s verkrijgbaar. Sommigen hiervan zijn onbetrouwbaar. De oprichters willen alleen maar zoveel mogelijk geld ophalen. Er zijn zelfs projecten waarbij mensen in het verleden flink zijn opgelicht. De cryptomunt verdween en de oprichter was er met het geld vandoor.

Wees voorzichtig met zogenaamd Pump & Dump coins. Dit zijn munten met een laag handelsvolume. Een Pump & Dump groep spreekt af om tegelijkertijd munten aan te kopen waardoor de prijs omhoog wordt gedreven. Op het moment dat de koers hoog staat dumpen ze alles weer. De groep behaalt winst, jij zit met de gebakken peren (verlies).

De waarde van munten met een laag handelsvolume is vaak veel te hoog. Trek 20% tot 50% van de huidige prijs af en je weet ongeveer wat de crypto waard is. Let op: dit geldt niet voor alle cryptocurrency met een laag handelsvolume. Maar het volume is zeker wel een belangrijke indicator.

Regelgeving in verschillende landen

Het ene land omarmt cryptocurrency en maakt er zelfs een wettig betaalmiddel van (El Salvador). Het andere land gaat voor een totaalverbod (Marokko, Egypte, Zimbabwe, Bolivia of Noord Macedonië). De regelgeving met betrekking tot cryptocurrency verschilt per land. In Europa is crypto in veel gevallen toegestaan, net als in vrijwel alle Amerikaanse staten.

Strengere regels of een totaalverbod zorgt voor onrust. Hierdoor daalt de koers, vaak gebeurt dit kort nadat het nieuws naar buiten is gekomen. Het verleden heeft laten zien dat de koers zich ook altijd weer herstelt. Helaas is niet te zeggen wat de toekomst gaat doen, en of koersen ook weer gaan herstellen. Hoe meer landen crypto verbieden, hoe minder vertrouwen er nog in zal zijn. Maak aan de hand hiervan je waardebepaling.

Hoge inflatie is slecht voor crypto

Sommige mensen kopen crypto om aan de gevolgen van hoge inflatie te ontkomen. Toch is een hoge inflatie slecht voor de waarde van cryptocurrency. Bij hyperinflatie verliezen beleggers het vertrouwen en doen een risicovolle belegging van de hand. Crypto gaat altijd als eerste de deur uit, hierdoor dalen de koersen hard.

Crypto tijdens hoge inflatie kopen is ook niet altijd verstandig. Wanneer de economie slecht ligt dan zullen steeds minder bedrijven cryptocurrency als betaalmiddel accepteren. Daarnaast zijn beleggers ook voorzichtiger met hun geld, ze parkeren het liever veilig dan het in risicovolle producten te steken. Inflatie of deflatie heeft dus zeker invloed op de waarde van cryptocurrency.

De invloed van beroemdheden

Elon Musk van Tesla plaatst een positief bericht over crypto op Twitter en de koers schiet omhoog. Beroemdheden of bekende influencers hebben invloed op het koersverloop. Ook dit is vaak van korte duur, uiteindelijk herstelt de koers weer naar zijn oorspronkelijke niveau. Om van daaruit weer zijn eigen koers te varen.

Bepaal de waarde van cryptocurrency niet aan de hand van uitspraken op social media. Dit is een hele slechte indicator. Wil je een gokje wagen, houd social media juist wel in de gaten. Door snel te anticiperen op uitspraken van beroemdheden kun je aardig wat winst binnenhalen. Wel moet je dan op tijd verkopen.

De cryptocurrency exchange

Bij de ene handelsbeurs betaal je $ 40.000 voor bitcoin en bij de ander $ 55.000. Tussen handelsbeurzen onderling kunnen er grote prijsverschillen zijn. Het is mooi om hier je voordeel uit te halen, helaas blijven die prijsverschillen nooit lang overeind. Maar het kan er wel voor zorgen dat je op dat moment net wat goedkoper (of duurder) uit bent.

Wil je de waarde van cryptocurrency bepalen, neem dan de gemiddelde marktprijs. Kijk dus niet op een specifieke cryptocurrency exchange.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial