Beste bibliotheek van Nederland

Wie leest er tegenwoordig nog bibliotheekboeken? Steeds minder mensen, en dat is jammer. Want juist in een bibliotheek heb je een ruime keuze uit de beste leesboeken, studieboeken, tijdschriften en zelfs video en audio. Benieuwd naar de beste bibliotheek van Nederland? Hieronder de genomineerden en de winnaars.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Beste van de wereld

Het is bijzonder om te zien wat de beste bibliotheek van de wereld is. De Library of Congress in het Amerikaanse Washington DC is verkozen tot the best libary. Het is de oudste culturele instelling van Amerika, en fungeert ook als nationale bibliotheek. Hij is een stuk groter dan we in Nederland gewend zijn, maar volgens Amerikaanse begrippen telt hij slechts drie gebouwen.

Wanneer je ooit in Washington bent, moet je hier zeker eens een kijkje nemen. Het is namelijk verkozen tot een van de beste toeristische attracties. Het uitlenen van boeken is alleen aan congresleden en rechters van het hooggerechtshof uitbesteed. Met meer dan 32 miljoen boeken hebben ze meer dan voldoende keuze. Als bezoeker mag je wel met je neus in de boeken duiken, maar dus niet mee naar huis nemen.

Een boek dat helemaal van jezelf is, dat lees je misschien wel honderden keren. Of je leent hem aan iemand anders uit.

Bekijk het grote aanbod boeken

Dit is de beste bibliotheek van Nederland

De HuB. Bibliotheek in Kerkrade is door een ervaren vakjury maar ook door het publiek in 2021 uitverkozen tot de beste bibliotheek. Jaarlijks wordt er een nieuwe verkiezing gehouden, waarbij de vorige de titel weer verliest. Of misschien wel behoudt.

Het is ook interessant om te kijken naar de mooiste, leukste en meest uitgebreide bibliotheken die er in Nederland zijn.

LocHal – Tilburg

Reis naar het Brabantse Tilburg en breng een bezoek aan deze bijzondere bibliotheek. LocHal bestaat uit een indrukwekkend grote hal waar ooit locomotieven stonden. Het is omgetoverd tot een waanzinnige bieb met duizenden boeken, een kinderhoekje, verschillende werkplekken en een koffiehoek. Het ligt naast het centraal station en is eenvoudig te bereiken.

De Nieuwe Bibliotheek – Almere

Wat je ook zoekt, het is altijd wel te vinden in De Nieuwe Bibliotheek in Almere. Neem gerust je laptop of smartphone mee want die kun je daar opladen. Er zijn meerdere rustige werkplekken om met je neus in de boeken te duiken of je werkstuk af te maken. Maak ook gebruik van de koffiecorner, waar altijd verse koffie voor je klaarstaat.

OBA-Bibliotheek Van Amsterdam

Aan het IJ ligt deze klassieke en grote bibliotheek. Een dagje Amsterdam kan erg hectisch zijn, en hier kom je helemaal tot rust. Op de bovenste verdieping is een restaurant aanwezig met een mooi uitzicht over de Nederlandse hoofdstad.

Bibliotheek VANnU Roosendaal

Maak kennis met de ruime collectie van Bibliotheek VANnU in Roosendaal. Groot van opzet met gezellige hoekjes om even tot rust te komen. Het personeel is hier uitermate vriendelijk, en je kunt er zelfs een cursus volgen.

Afdeling literatuur & romans

Openbare Bibliotheek Bussum

Het moderne gebouw spreekt tot de verbeelding, maar de binnenkant mag er ook wezen. In Bussum vind je een mooie collectie boeken en tijdschriften, maar ook muziek. Ga aan de leestafel zitten en laat je meevoeren door de spannende of interessante verhalen. Liever een boek mee naar huis nemen? Alles is hier geautomatiseerd, zodat je er niet al te veel werk aan hebt. In deze bieb worden ook regelmatig lezingen en activiteiten gehouden.

Het Eemhuis in Amersfoort

Net als veel andere bibliotheken is ook Het Eemhuis voorzien van een leeshoek en een kinderhoek met speelmogelijkheden. Het gebouw zelf trekt vooral toeristen aan. Er zijn niet alleen een bibliotheek gevestigd maar ook een museum met interessante tentoonstellingen én een café.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial