Beste huishoudaccu voor camper

Lekker met de camper erop uit. Dan neem je het beste huishoudaccu mee. Deze voorziet je apparatuur van de benodigde stroom. Het voordeel van een huishoudaccu voor de camper is dat hij tot 50% kan ontladen. Hierbij ontstaat er geen schade aan de accu. Lees wat de beste merken en modellen zijn, maar ook hoe je de levensduur van de huishoudaccu verlengt.

Wat voor accu in de camper?

Het is belangrijk dat de apparatuur in de camper goed kan functioneren. Daarom moeten de accu’s over voldoende capaciteiten beschikken. Ga altijd voor een huishoudaccu van 80 Ah tot 100 Ah. Hiermee weet je zeker dat de apparaten blijven werken.

Je hebt ook huishoudaccu’s met een capaciteit tot 250 Ah. Ook dit is een prima keuze maar niet altijd noodzakelijk.

De beste huishoudaccu voor de camper

Kijk je naar de beste huishoudaccu voor de camper dan komen de volgende modellen voorbij:

 • AGM accu’s
 • Lithium accu’s
 • Gel accu’s

Een AGM huishoudaccu is een goede keus. AGM is de afkorting van Absorbed Glass Mat. De gel in de accu zit in speciale dunne glasvezelmatten. Hierdoor is dit type accu zeer goed bestand tegen een snelle ontlading. Het grootste voordeel is dan ook dat je meerdere apparaten tegelijkertijd aansluit, de accu heeft hier geen problemen mee. Ook is dit type accu onderhoudsvrij en zal niet gaan lekken.

Bekijk AGM accu’s

Lithium huishoudaccu

Een lithium accu voor de camper is compact en licht van gewicht. Dit betekent geen zware accu’s meeslepen. Van een lithium accu ervaar je veel voordelen. Hij is bijvoorbeeld tot 90% te ontladen, iets dat een hele prestatie is. Bovendien heeft dit type accu een lange levensduur, vaak ligt dit boven de 18 jaar. Een en ander hangt wel weer van het gebruik af.

Een lithium huishoudaccu is wel een duurdere aanschaf, hier moet je rekening mee houden. Aan de andere kant gaat deze accu zeer lang mee waardoor je er op de eindstreep winst uithaalt.

Naar lithium huishoudaccu’s

Gel accu voor de camper

Als laatste heb je nog de gel huishoudaccu, ook geschikt voor de camper of caravan. De inhoud bestaat uit een gel, dit betekent dat de accu veilig is in gebruik. Er is namelijk geen vloeistof aanwezig. De accu is onderhoudsvrij is, bovendien maakt het niet uit dat de camper trilt of schudt.

Er ontstaat geen lekkage, zelfs niet wanneer je de accu ondersteboven houdt (of monteert). Er kan dus weinig misgaan. Helaas is een gel accu wel gevoeliger voor overladen. Je hebt daarom altijd een slimme lader nodig.

Naar gel accu’s

Verschil tussen huishoudaccu en startaccu

Een startaccu heb je nodig voor het starten van de motor van het voertuig. Een startaccu levert in korte tijd veel stroom, dit heeft de motor nodig. Een huishoudaccu is zo ontworpen dat hij gedurende langere periode lage stroom levert. Bovendien is een huishoudaccu zeer goed bestand tegen een diepe ontlading. Een startaccu kan hier een stuk slechter tegen.

Om die reden gebruik je nooit een startaccu voor het aansluiten van de apparatuur in de camper. Aan de andere kant is een huishoudaccu niet geschikt voor het starten van de motor. Houd deze twee dus goed uit elkaar.

Levensduur van de huishoudaccu verlengen

Je gaat voor de beste huishoudaccu voor de camper. Dit brengt altijd kosten met zich mee, daarom wil je de levensduur verlengen. Gelukkig is dit met onderstaande tips mogelijk.

Een huishoudaccu gaat 24-48 uur mee, hierna moet je hem opladen. Dit opladen doe je door hem aan te sluiten op externe stroom. Ook even rondrijden met de camper zorgt voor het opladen van de accu.

Let goed op de mate waarin de accu kan ontladen. Het is aan te raden om de accu niet dieper dan 50% te laten ontladen. Ga je voor een diepere ontlading dan verkort je hiermee de levensduur. Het beste kun je de accu dus dagelijks opladen.

Heb je veel apparatuur met een hoog stroomverbruik? Dan is het soms beter om dit over meerdere accu’s te spreiden. Zo belast je een enkele accu niet te veel. Bovendien heb je dan altijd nog een andere stroombron, mocht de ene accu het begeven.

Zoveel accu’s heeft een camper

Standaard beschikt de camper over een huishoudaccu met een vermogen van 12 volt. In veel gevallen is een enkele huishoudaccu voldoende, daarnaast beschikt de motor over een startaccu. Een huishoudaccu voorziet de volgende zaken van stroom:

 • Waterpomp
 • Ontsteking van het gasfornuis
 • Afzuigkap
 • Koelkast
 • Boiler
 • Kachel
 • Badkamer ventilator
 • Televisie
 • Radio
 • Verlichting
 • Opladen van apparatuur zoals smartphone of tablet

De meeste campers beschikken over een omvormer. Hiermee zet je 230 V wisselspanning om in een lage gelijkspanning. Heeft de camper geen omvormer en moet je deze nog kopen? Dan ben je tussen de € 50 en € 120 kwijt.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com