Wat is de beste temperatuur voor een koelkast?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Bij een koelkast loop je tegen twee verschillende dingen aan: de temperatuur in de koelkast zelf en de omgevingstemperatuur. Wat is de beste temperatuur voor een koelkast? Het is belangrijk om de groei van bacteriën en schimmels te remmen. Maar ook om ervoor te zorgen dat de koelkast optimaal kan werken.

Temperatuur in de koelkast zelf

De temperatuur in de koelkast of koeling zelf kun je altijd reguleren. Soms werkt dit via een (digitale) knop aan de buitenkant. Oudere koelkasten hebben de thermostaat aan de binnenkant zitten. Voor je eigen gezondheid is het belangrijk om de temperatuur in de koelkast niet te hoog in te stellen. Bij een temperatuur van 3 °C tot 4 °C rem je de groei van bacteriën en schimmels.

Ligt de temperatuur in de koelkast hoger? Dan is er een grote kans dat producten sneller bederven. Je kunt ze dan ook niet zo lang bewaren als je gewend bent. Ligt de temperatuur lager, dan is dit niet direct nadelig voor de producten. Wel kan het dat alles te koud aanvoelt. Het is dan niet prettig om een glas melk of frisdrank te drinken, dit voelt niet prettig in de keel aan.

Wat is de beste temperatuur voor een koelkast? Omgevingstemperatuur

Een koelkast werkt het beste wanneer de omgevingstemperatuur tussen de 10 °C en 25 °C ligt. Wanneer de omgevingstemperatuur lager is dan 10° Celsius dan moet het apparaat te hard werken. Dit zorgt voor een hoog energieverbruik. Bovendien kan de temperatuur in de koelkast zelf ook oplopen.

Plaats je een koelkast in de garage of schuur? Er zijn speciale koelkasten voor dit doel verkrijgbaar.

Bekijk garagekoelkasten

Let op, je moet even filteren op de optie ‘geschikt voor garage vanaf 10 °C’. Dan zie je de juiste modellen naar voren komen.

Hoe stel je een koelkast in?

Het is vaak lastig om de exacte temperatuur in de koelkast te bepalen. Plaats af en toe een losse thermometer in de koelkast. Zo controleer je of de koelkast de juiste temperatuur bereikt. Het instellen van de koelkast is vrij eenvoudig. Je hoeft alleen maar aan de knop te draaien of ergens op te drukken en de temperatuur wordt aangepast.

Is 1 of 7 de koudste stand van de koelkast?

Het is de vraag of 1 of juist 7 de koudste stand is. Het antwoord: hoe lager het getal, hoe hoger de temperatuur. Het hoogste getal staat voor de laagste temperatuur. Misschien niet logisch maar het is nu eenmaal zo.

  • 1 = warmste temperatuur
  • 7 = koudste temperatuur

Welke temperatuur koelkast Liebherr?

Het merk Liebherr staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Opvallend is dat veel van deze koelkasten ook geschikt zijn voor plaatsing in een kelder, schuur of garage. Houd de binnenkant van de koelkast op een temperatuur van 4 °C tot 5 °C. De omgevingstemperatuur is bij Liebherr kasten wat minder van invloed. Toch kan het apparaat meer energie verbruiken wanneer de buitentemperatuur sterk daalt of stijgt.

Wat is de koudste plek in de koelkast?

Je hebt iets dat je snel of sterker wil koelen. De koudste plek in de koelkast bevindt zich net boven de groentelader. Leg het product achteren op deze plank, dan blijft het veel koeler dan normaal. De temperatuur op deze plek ligt tussen de 0 °C en 2 °C (indien de koelkast is ingesteld op 4 °C).

Is het belangrijk dat producten snel of goed koelen, breng dan de temperatuur omlaag. Kies voor de laagst mogelijke temperatuur. De koudste plek in de koelkast zal dan nóg kouder worden.

Welke stand koelkast in de zomer?

In de zomerperiode bederven producten wat sneller. De stand van de koelkast in de zomer ligt op 4 °C. In de winterperiode mag je dit omhoog brengen naar 5 °C. Het is niet aan te raden om de temperatuur hoger te laten komen dan 5 °C, producten bederven dan te snel.

Beste temperatuur voor een koelkast wanneer hij buiten staat

Een koelkast kun je natuurlijk niet rechtstreeks buiten neerzetten. Hij moet op zijn minst in een (geïsoleerde) garage of schuur staan. Wat is de beste temperatuur voor een koelkast wanneer hij buitenshuis staat? Ook nu weer zorg je dat de koelkast staat ingesteld op 4 °C of 5 °C

Merk je dat de koelkast vaak aanslaat? Dat kan gebeuren wanneer het buiten zeer warm of erg koud is (onder de 10 °C). In beide gevallen moet de motor van de koelkast harder werken om de inhoud koel te houden. Dit doet hij door continu aan te slaan. Telkens wanneer de koelkast aanslaat verbruikt hij weer energie.

Let op want oude koelkasten slaan ook ontzettend vaak aan. Dit is een teken dat de oude koelkast aan vervanging toe is. Vervang het model tijdig, hiermee voorkom je achteraf een hoop ellende en onnodig hoge kosten.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat is de beste temperatuur voor een koelkast?
Schuiven naar boven