Betonnen decoratie, de leukste ideeën

Stoer en landelijk wonen, met beton ga je voor een populaire woonstijl. Dit wordt veel in de woning toegepast, maar ook de inrichting van de tuin mag je niet vergeten. Betonnen decoratie is verkrijgbaar als kleine woonaccessoires tot groot meubilair en beelden.

Betonnen bankje voor binnen of buiten

Ben je ook zo gek op de industriële betonlook? Dan ben je niet de enige, steeds meer mensen kiezen hiervoor. Het betonnen bankje is verkrijgbaar in verschillende vormen en modellen. Hierdoor kent het ook verschillende toepassingen. Een goed voorbeeld hiervan is het schoenenkast halbankje in grijs betonlook, de perfecte oplossing voor in de hal. Of het tuinbeeld van vorstbestendig materiaal, een mooie decoratie voor binnen of buiten.

Niet alle bankjes bestaan volledig uit beton, sommige zijn vervaardigd van MDF of een ander houtmateriaal. Hier overheen is een betondecor aangebracht, zodat het toch de industriële uitstraling heeft. Neem dit ter inspiratie mee, want het scheelt een hoop geld en dit soort bankjes zijn niet zo zwaar (makkelijker verplaatsbaar).

Bekijk betonnen bankjes

Betonnen decoratie: accessoires

Huisjes van beton, leuke beelden, letters om op te hangen of vazen: van dit materiaal is veel verkrijgbaar. De tuinbeelden zijn het bekendst, deze zijn weerbestendig en staan erg stabiel. Voor een betonnen tuinbeeld, uiteraard ook geschikt voor binnen, betaal je tussen de € 25 en € 75.

Naar betonnen beelden

De kleinere beeldjes zijn uitermate geschikt voor binnen of voor plaatsing op het balkon of een terrastafel. Dit soort beeldjes zijn verkrijgbaar vanaf € 15.

Andere betonnen accessoires zijn de vazen, die zijn erg stevig en kunnen eventueel buiten (blijven) staan. Vrolijk de woonkamer of de tuin op met een vers boeket bloemen, in combinatie met beton staat dit altijd mooi.

Betonnen huisnummers zijn ook erg geliefd. Deze 3D huisnummers hang je naast de voordeur. De cijfers worden binnenshuis of aan de gevel er decoratie gebruikt.

Kleine accessoires

Soms kom je van die kleine betonnen decoratieve voorwerpen tegen. Bijvoorbeeld een kandelaar, namaak fruit, dierenkop, een kruik of een toefhanger. Al deze decoratieve voorwerpen zijn echt in betonmateriaal verkrijgbaar. Natuurlijk is dit materiaal zwaarder, wel iets om rekening mee te houden. Leg betonnen voorwerpen in ieder geval nooit op een tafel met glasplaat, dit in verband met per ongeluk laten vallen en beschadiging van de glasplaat.

Hoe leuk is dat: de betonnen bollen

Je kunt je natuurlijk afvragen wat je met een bol in de woonkamer of de tuin moet. Toch zijn betonnen bollen populair en decoratief. Je kan er van alles mee, bijvoorbeeld als afscheiding voor een tuinpad, ter decoratie bij de vijver, om er een lamp van te maken of om een parkeerplaats af te bakenen. Vaak worden de bollen ook ingezet ter decoratie op een (laag) muurtje.

Dit soort bollen is kant-en-klaar verkrijgbaar, maar er zijn ook mensen die ze zelf maken. Het voordeel hiervan is dat je zelf de afmeting, vorm en kleur bepaalt.

Oppassen voor betonrot

Een betonnen beeld of decoratie zal niet zo snel onderhevig zijn aan betonrot. Dit gebeurt wel bij de grotere constructies. Hierbij is namelijk sprake van een stalen wapening, iets dat zeer gevoelig is. Regen en pekel zorgt voor het roesten van de wapening, waardoor er vlekken op het beton ontstaan. Wanneer betonrot niet wordt verholpen dan brokkelt het af. Uiteindelijk ontstaat er flinke schade.

Maak je bij betondecoratie geen zorgen over het ontstaan van betonrot. Zolang er geen stalen wapening in het voorwerp aanwezig is, kan er ook geen betonrot ontstaan.

Het onderhoud van decoratie en accessoires

Betonnen tuinbeelden maar ook betonnen decoratie in huis zal vroeg of laat vies worden. Goed onderhoud is belangrijk. Vul hiervoor een emmer lauw water en meng hier wat chloor of bleek doorheen. Neem een spons of borstel en maak het betonnen voorwerp schoon met het chloormengsel. Doe dit bij voorkeur buiten, want chloor kan giftige dampen verspreiden. Blijf ook niet onnodig lang boven de emmer met chloor hangen.

Borstel vooral goed op plekken waar (groene) aanslag aanwezig is. Hierna het gehele beeld of de decoratie goed afspoelen met koud water. Je zult zien dat het beeld er weer als nieuw uitziet.

Reparatie van een betonnen beeld of voorwerp

Decoratie van beton kan helaas kapot gaan. Voor reparatie maak je gebruik van een speciale mortelspecie. Met wat handigheid zijn kleine beschadigingen hiermee makkelijk te repareren. Houd er wel rekening mee dat er daarna kleurverschil kan ontstaan. Mogelijk moet de decoratie opnieuw geschilderd worden.

Voor grote beschadigingen is het beter om de reparatie door een professional uit te laten voeren. Dit geldt ook voor complexe vormen, iets dat niet makkelijk zelf te repareren is.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com