Bloed uit ogen en oren

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Er zijn verschillende de oorzaken voor bloed uit ogen en oren. Zo is er hemolacrie (huilen met tranen van bloed) of kan er sprake zijn van inwendig letsel. Bloedingen kunnen eenmalig of continu aanwezig zijn. In dit artikel de oorzaken, symptomen en behandeling van bloeding uit ogen en /of oren.

Bloeden uit ogen, oren en andere lichaamsopeningen

Bloeden uit lichaamsopeningen kan overal voorkomen. Denk maar eens aan de oren, ogen of de neus. Ook bloed uit de mond, anus of geslachtsopeningen behoort hiertoe. Soms komt er bloed uit één lichaamsopening, en andere gevallen uit twee of meerdere openingen.

Bloed uit ogen en oren is een veel geziene combinatie. Het is belangrijk om de oorzaak op te sporen en eventueel te behandelen.

Tip: Boeken over lichaam en gezondheid

Oorzaak bloed uit ogen en oren

Een bloeding uit oren en ogen heeft verschillende oorzaken. Soms staan artsen voor een raadsel en wordt er helemaal geen oorzaak gevonden. Dit zijn in ieder geval de meest voorkomende oorzaken:

 • Letsel met inwendige bloedingen
 • Verwonding van hoge of oren
 • Psychische oorzaak (huilen met bloedende tranen)
 • Hemofilie (bloederziekte)

De Britse jongedame Marnie Harvey bloedt regelmatig uit ogen, oren neus en zelfs vanuit haar vingernagels. Ze heeft al diverse medische onderzoeken ondergaan, maar artsen kunnen geen oorzaak vinden. Een dieet hielp niet, medicijnen ook niet.

Ook het 13-jarige Nederlandse meisjes Chantal Oosterbroek verliest bloed uit haar ogen, oren en neus (2018). Diverse onderzoeken bij verschillende artsen heeft geen resultaat gehad. Jaren later is niet bekend hoe het met haar gaat.

Onverklaarbaar bloeden uit ogen en oren heeft een benaming: SOLK. Dit staat voor somatische onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Tip: bestel oogdruppels (rode en geïrriteerde ogen)

Symptomen bloedverlies uit ogen en/of oren

Hoe ziet dit nu precies uit, een bloeding uit oor of oog? De volgende symptomen zijn merkbaar:

 • Korstjes bloed in de oorschelp
 • Bloed sijpelt of drupt uit een of beide oren
 • Tranen vermengd met bloed
 • Opgedroogd bloed in de ooghoeken
 • Soms hoofdpijn of duizeligheid
 • Soms pijnklachten

Een bloeding uit oog of oor kan een ernstige oorzaak hebben. Denk maar eens aan een traumatisch letsel, ten gevolge van een val of geweld. Hierbij kan het voorkomen dat er ook bloedingen uit andere lichaamsopeningen ontstaan. In ernstige gevallen raakt de patiënt buiten bewustzijn of in coma. De bloeddruk daalt snel, de ademhaling versnelt en de hartslag vertraagt.

Opmerkelijk: bloed uit ogen neus en oren en haaruitval

Soms ontstaan er een aantal symptomen tegelijk. Bloed uit ogen, neus en oren en haaruitval is een combinatie die af en toe voorkomt. Ook dit heeft verschillende oorzaken, die niet allemaal bekend zijn. Het wordt vaker bij ebola gezien. Dit is een zeldzame maar zeer ernstige infectieziekte die vaak in Afrika voorkomt.

De eerste ziekteverschijnselen ontstaan 7 dagen na besmetting. Symptomen zijn koorts en een zware hoofdpijn. 10 tot 20% van de patiënten krijgt hier de hik bij. In een later stadium ontstaan vlekken op de huid, maag- en darmklachten en bindvliesontsteking. Verder bloed uit ogen en oren, leverontsteking, orgaanfalen en shock. Zonder behandeling kan de patiënt overlijden, vaak in de tweede week na besmetting. In andere gevallen treedt in deze week het herstel op.

Behandeling van bloeding uit ogen en oren

Heb je te maken met bloedverlies uit je ogen en oren, dan is het belangrijk om een bezoek aan de huisarts te brengen. Deze doet lichamelijk onderzoek en stelt een diagnose. Wanneer er geen oorzaak wordt gevonden, wordt de patiënt mogelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis. Een MRI-scan, CAT-scan of röntgenfoto kan bepaalde zaken aan het licht brengen. Bloedonderzoek is soms nodig.

Afhankelijk van de oorzaak start de behandeling. Deze bestaat uit het toedienen van medicijnen of een operatieve ingreep. Wanneer de oorzaak bij psychische klachten ligt, is het belangrijk om hulp of begeleiding in te schakelen.

Soms ontstaat een bloeding door zelfverwonding. Dit hoeft niet altijd bewust te zijn, denk maar eens aan het peuteren en de oren. Bij zelfverwonding is het zaak om te kijken waarom iemand dit doet. Is er sprake van jeuk aan de oren of ogen, of is er iets anders aan de hand? Onderliggende oorzaken kunnen aangepakt worden.

Hemofilie (bloederziekte)

Hemofilie is een erfelijke ziekte waarbij het lichaam te maken heeft met een tekort aan stollingsfactoren. Kortweg gaat het hier om een stoornis in de bloedstolling. Verder treden er gemakkelijk inwendige bloedingen op. Deze bloedingen duren ook langer dan normaal. Mensen met hemofilie lopen vaker met blauwe plekken of hematomen rond. Hieronder de hemofilie symptomen:

 • Onverklaarbare (grote) blauwe plekken
 • Bloedingen zonder oorzaak
 • Langdurig nabloeden na verwonding of ingreep
 • Ernstige interne bloedingen
 • Bloedverlies uit lichaamsopeningen
 • Hersenbloeding

Hemofilie is goed behandelbaar met medicijnen. Hierbij worden de ontbrekende stollingsfactoren met een injectie toegediend. Het lichaam kan helaas antistoffen tegen deze stollingsfactoren aanmaken. Dit bemoeilijkt de behandeling.

Bij hemofiliepatiënten is een eenvoudige tandartsbehandeling al risicovol: er ontstaat een grote kans op flinke nabloedingen. Daarom is het belangrijk om bepaalde behandelingen of operaties alleen door een deskundig medisch team uit te laten voeren.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Bloed uit ogen en oren
Schuiven naar boven