De juiste blusmiddelen voor elke brand

Vuur doof je met water. Fout gedacht want water kan de brand verergeren. Welke blusmiddelen voor welke brand zijn aan te raden? In deze blogpost lees je alles over de verschillende brandklassen en welke blusmiddelen geschikt zijn.

Nog 6 dagen

Bol.com heeft het populairste speelgoed op een rij gezet.

Nummer 1 oorzaak woningbrand

Jaarlijks vinden er 4500 woningen branden plaats (Nederland). Bij dit soort branden overlijdt gemiddeld 50 mensen. Nog eens 800 slachtoffers loopt ernstige brandwonden op. De nummer 1 oorzaak van een woningbrand ligt bij elektrische apparaten. Hieronder vind je de top 8 brandoorzaken:

  1. Defecte elektrische apparaten
  2. Vuur stoken of open haardvuur
  3. Vlam in de pan
  4. Een hittebron
  5. Brandstichting
  6. Blikseminslag
  7. Roken
  8. Versleten bedrading

Daarnaast veroorzaakt klussen in huis maar ook kaarsjes soms een brand. Verreweg de meeste branden (33%) vinden in de schoorsteen plaats. 22% van de branden ontstaat in de keuken en 13% in de woonkamer of de slaapkamer.

Welke blusmiddelen voor welke brand?

Afhankelijk van de aard van de brand moet je een bepaald blusmiddel gebruiken. Wil je weten welk blusmiddel het meest geschikt is, kijk dan naar de verschillende typen branden.

Brandblusser met brandklasse A

De meeste mensen hebben een brandblusser met brandklasse A in huis. Deze is geschikt voor het blussen van verschillende vaste materialen. Denk hierbij aan hout, papier, textiel of ander materiaal.

Deze brandblusser is vaak verkrijgbaar als klasse AB. Hang deze schuimblusser met een muurbeugel op, doe dit op een makkelijk te bereiken plek.

Bekijk brandblusser AB

Houd er rekening mee dat je deze brandblusser na 20 jaar (na productiedatum) moet vervangen. Blussers voor particulier gebruik hebben geen houdbaarheidsdatum, maar het is wel aan te raden om te checken of deze in goede conditie is. Op de ingebouwde meter zie je of de blusser voldoende druk geeft.

Brandklasse B voor vloeistoffen

Voor het blussen van vloeistoffen zoals benzine of olie gebruik je een brandblusser met klasse B. De meeste brandblussers zijn voorzien van klasse A én B. Let op want ook kunststoffen blus je met een blusmiddel brandklasse B, dit komt omdat gesmolten plastic vloeibaar wordt.

Blusmiddel C

Dan heb je nog het blusmiddel met brandklasse C. Deze is bedoeld voor het blussen van verschillende soorten metalen. Denk hierbij aan aluminium, natrium of een ander metaal. In huishoudens kom je deze brandblussers niet vaak tegen, wel bij bedrijven.

Brandblusser F

Voor de horeca is een brandblusser met klasse F zeker een aanrader. Dit blusmiddel is namelijk geschikt voor het blussen van olie en vetten. Denk maar eens aan een frituurbrand, iets dat regelmatig voorkomt. Deze brandklasse is ook geschikt voor in huishoudens, hoewel je hem hier minder vaak tegenkomt.

Op zich is het voor elk huishouden aan te raden om een brandblusser ABF te kopen. Voor een model met een inhoud van 600 ml betaal je dus € 15 en € 20. Deze kleine modellen zijn geschikt voor in de keuken, caravan, boot of auto. De grotere modellen zijn bedoeld voor grotere woningen of ruimtes. Je bent dan rond de € 30-€ 45 kwijt.

Bekijk brandblussers ABF

Welk blusmiddel is het meest geschikt voor het blussen van elektrische apparaten?

Bij de vlam in de pan of het blussen van elektrische apparaten kun je het beste een kooldioxide blusser nemen. Dit type blusser herken je aan de zwarte koker aan het uiteinde. Meestal wordt hij als AB(F) brandblusser verkocht, zie hierboven.

Welke blusstof gebruik je bij een gasbrand?

Koken op gas kan leiden tot een gasbrand. Ook op de camping komt een gasbrand vaker voor. Denk hierbij aan aardgas, LPG of propaan. Voor een gasbrand kun je het beste gebruik maken van een poederblusser. Draai als eerste de gaskraan helemaal dicht. Hiermee voorkom je explosiegevaar.

De beste brandblusser voor in huis

Voor in huis kun je het beste gebruik maken van een schuimblusser, die is algemeen verkrijgbaar. Zie de linkjes hierboven, dit betreft bijna allemaal schuimblussers. Een schuimblusser werkt op basis van waterschuim. Hiermee creëer je een nevel van kleine druppeltjes.

Ideaal voor binnenshuis want die druppeltjes geleiden elektriciteit niet. Dit is dan ook de beste brandblusser voor in huis, vooral om elektrische apparatuur mee te blussen.

Heb je een brandblusser in de werkplaats nodig, kies dan voor een vorstbestendig model. Tenzij de werkplaats geïsoleerd en verwarmd is, dan is dit weer niet nodig. Het is dus even zoeken naar het juiste blusmiddel.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial