Boete aanhanger: zonder rijbewijs, verlichting of net

Afhankelijk van het type aanhanger mag je deze met B-rijbewijs meenemen. Maar soms mag dit niet, hierop staat een boete. Verder kun je een boete voor de aanhanger krijgen wanneer je met de verkeerde kentekenplaat rijdt, zonder verlichting, fout parkeert of geen net gebruikt. Hoe hoog deze boete is hangt van de overtreding af.

Afhankelijk van de verkeersovertreding

De boetes aanhanger zijn afhankelijk van het type verkeersovertreding. Dit wordt weer onderverdeeld in snelheidsovertredingen, fout parkeren, verkeerd gebruik van de aanhanger maar ook andere overtredingen. Hieronder vind je per overtreding hoe hoog de boete is.

Overschrijding maximum snelheid

Met een auto mag je op de Nederlandse snelweg 100 of 120 km/h. Rijd je met een aanhanger, dan bedraagt de maximumsnelheid 90 km/h, dus ook op  de snelweg en autoweg. Op provinciale wegen en andere wegen gelden de normale snelheidsregels. Staat er dus ergens dat je maximaal 50 km/h mag rijden, dan geldt dit ook inclusief aanhanger.

Let op want het kan dat het gewicht van de aanhanger boven de 3500 kg ligt. In dit geval bedraagt de maximumsnelheid 80 km/h.

Bij overschrijding van de maximum snelheid volgt er een boete. Hoe hoog die boete is hangt weer af van de gereden snelheid. Rijd je 4 km te hard dan bedraagt de boete (ongeveer) € 22. Maar wanneer je 15 km te hard rijdt dan betaal je € 126. En bij 30 km te hard komt dit op € 308 uit.

Kartonnen of zelfgemaakte kentekenplaat

Een aanhanger moet altijd voorzien zijn van een kentekenplaat. Je laat een witte kentekenplaat voor ongeveer € 16 maken. Heb je geen kentekenplaat, dan mag je niet met de aanhanger rijden. Sommigen lossen dit op door het kenteken op karton te schrijven, en dit aan de aanhanger vast te maken. Maar het kan ook dat je gebruik maakt van de achterkant van een oude kentekenplaat of een stuk hout.

Dit is allemaal niet geldig. De boete voor het rijden met een zelfgemaakte kentekenplaat bedraagt minimaal € 60. Het niet hebben van een witte kentekenplaat gaat gepaard met een boete van € 150. De exacte boete is dus een beetje onduidelijk.

Is de kentekenplaat niet of slecht zichtbaar, dan bedraagt de boete minimaal € 90. Met een zelfgemaakte kentekenplaat heb je al snel dat deze slecht zichtbaar is. Overigens zal het zelden voorkomen dat je voor een zelfgemaakte kentekenplaat twee boetes ontvangt. Is dit toch het geval dan maak je hiertegen bezwaar.

Geen net of afdekzeil op de aanhanger gebruiken

Bij losse lading op de aanhanger ben je verplicht om gebruik te maken van een net. Denk hierbij aan snoeiafval, aarde of zand, puin, afval, stenen of andere losse lading. Dit soort lading kun je niet met spanbanden vastzetten. Een net is dus verplicht.

Maak je hier geen gebruik van? Dan bedraagt de boete rond de € 400. Dit is een flink bedrag dat je makkelijk kunt voorkomen. Een aanhangernet is namelijk verkrijgbaar voor een bedrag van € 20 tot € 50. Een eenmalige aanschafprijs waar je een hoop ellende mee bespaart.

Bekijk aanhanger netten

Niet het juiste rijbewijs

Aanhangers tot 750 kg mag je rijden met alleen een B rijbewijs. Maar gaat het om een grotere aanhanger, dan heb je toch echt een BE rijbewijs nodig. Heb je niet het juiste rijbewijs dan bedraagt de boete € 370.

Het probleem met rondrijden zonder het juiste rijbewijs zit hem vooral in de verzekering. Stel dat je een ongeluk met de aanhanger krijgt en je rijdt niet met het juiste rijbewijs rond. Dan wil de verzekeraar de schade niet uitkeren. Hierdoor ben je persoonlijk aansprakelijk. Zolang het om materiële schade gaat is dit nog te overzien. Maar persoonlijk letsel kan met flink hoge schadebedragen gepaard gaan. Je bent dan de rest van je leven aan het betalen.

Boete aanhanger foutparkeren

Voor foutparkeren gelden er ook wel wat boetes. Parkeer je ergens waar een blauwe streep aanwezig is en je maakt niet gebruik van een parkeerschijf, dan kost dit minimaal € 100. Ook dit los je heel eenvoudig op: leg twee parkeerschijven in de auto. Dan weet je zeker dat je er altijd een hebt.

Naar parkeerschijven

Een aanhanger mag je niet overal parkeren. Parkeer je midden in het centrum, op een openbare parkeerplaats of in een parkeergarage? Dan moet de aanhanger in veel gevallen in het parkeervak passen. Je mag namelijk de toegang niet blokkeren. Soms is het nodig om twee parkeervakken in beslag te nemen. Wanneer dit voor een veiligere situatie zorgt is dit toegestaan.

Voor de aangekoppelde aanhanger hoef je geen extra parkeergeld te betalen. Dit is wel het geval wanneer je de aanhanger loskoppelt.

In principe mag je gedurende drie dagen de aanhanger op de openbare weg parkeren. Wil je dit langer, dan moet je bij de gemeente om een tijdelijke ontheffing of vergunning vragen.

Onnodig links rijden op de snelweg of autoweg

Met een aanhanger rijden betekent dat je langzamer gaat dan het meeste andere verkeer. Daarom is het aan te raden om zoveel mogelijk rechts te blijven rijden. Blijf je onnodig links rijden op de snelweg of autoweg, dan bedraagt de boete vanaf € 220.

Let ook of met inhalen. Je mag niet rechts inhalen, doe je dit toch dan bedraagt de boete € 250. Maar links inhalen doe je alleen wanneer dit mogelijk is. Zorg ervoor dat het verkeer achter je niet langdurig wordt opgehouden.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Boete aanhanger: zonder rijbewijs, verlichting of net
Schuiven naar boven