Boodschappen thuis laten bezorgen, is het goedkoper en beter voor het milieu?

Hoe makkelijk is dat, je boodschappen online bestellen en thuis laten bezorgen. Het bespaart je een hoop tijd en in sommige gevallen ook nog eens geld. Maar deze luxe zorgt er ook voor dat er een hoop extra auto’s rondrijden. Dit moet ergens van betaald worden en heeft ook nog eens een impact op het milieu. Is boodschappen thuis laten bezorgen eigenlijk wel zo goed?

Gratis de boodschappen thuis laten bezorgen

Steeds meer supermarkten hebben een bezorgservice. In het begin moest je hiervoor betalen maar de concurrentie groeit. Dit betekent dat supermarkten er alles aan doen om jou als klant te houden. Hierdoor is het mogelijk om gratis de boodschappen thuis te laten bezorgen.

Hoe werkt dit precies? Vroeger moest je de boodschappenlijst doorbellen of een lijstje in de supermarkt afgeven. Tegenwoordig werkt het volledig online. Bijvoorbeeld via de website van de supermarkt, maar nog beter doe je dit via de app.

Installeer de app van je favoriete supermarkt op je smartphone. Het is mogelijk om meerdere gebruikers toe te voegen, handig voor alle gezinsleden. Plaats boodschappen in het winkelmandje en reken af. Geef aan wanneer je het wil laten bezorgen.

Erg praktisch: de boodschappentrolley

De goedkoopste online supermarkten

Dat een supermarkt thuisbezorgt wil niet zeggen dat het een online supermarkt is. Hier zijn er maar een paar ervan. Bijvoorbeeld Picnic en het minder bekende Foodello.

Online supermarkten hebben geen fysieke winkels. Je kunt alleen online bestellen en de boodschappen thuis laten bezorgen. Wanneer je onverhoopt niet thuis bent dan neemt de bezorger de spullen mee terug. Die kun je later bij het afhaalpunt ophalen. Maar niet in een supermarkt.

Picnic is al vrij lang de goedkoopste online supermarkt. De prijzen zijn vergelijkbaar met veel andere supermarkten, daarnaast verkopen ze steeds meer huismerkproducten. Ook zijn er vaak producten in de aanbieding. Het bezorgen bij Picnic kost helemaal niets, wel moet je voor minimaal € 35 per keer bestellen.

Impact op het milieu door al die extra auto’s

Je kunt je natuurlijk afvragen of boodschappen thuis laten bezorgen niet ontzettend slecht voor het milieu is. Er rijden namelijk extra auto’s en busjes rond. Het antwoord hierop is nee, het is niet slechter voor het milieu. Het is zelfs beter.

Dit komt omdat de koerier een bepaalde route aflegt. Op deze manier kan hij meerdere boodschappen thuisbezorgen. Stel nu dat elke klant zelf de boodschappen gaat halen en hiervoor de auto neemt. Dan zouden er veel meer auto’s rondrijden dan wanneer de (online) supermarkt dit op de route meeneemt.

Daarnaast zijn er (online) supermarkten die met elektrische wagens rondrijden. Picnic was hier de eerste in, met kleine opvallende elektrische bezorgwagens. Elektrisch rijden is zeker beter voor het milieu.

Tussendoor wat boodschappen doen? Neenm een van die handige boodschappentassen mee. Niet alleen praktisch maar wil je ook mee gezien worden.

Naar boodschappentassen

Boodschappen thuis laten bezorgen: eenmaal per week is beter

De meeste mensen laten eenmaal per week de boodschappen thuisbezorgen. Dit is beter voor het milieu want de auto hoeft minder vaak rond te rijden.

Stel dat je vier keer per week zou bestellen waarbij het autootje dus ook vier keer per week moet rondrijden. Je zou denken dat het niks uitmaakt omdat het toch op de route ligt. Maar wat wanneer iedereen vierkant per week in plaats van éénmaal per week thuis zou laten bezorgen? Ja, dan moeten er toch echt meer auto’s de weg op.

Voor het milieu is het dus beter dat je eenmaal per week laat bezorgen. Ook voor je portemonnee, want hiermee voorkom je dat je allerlei onnodige spullen bestelt om aan het minimum bestelbedrag te komen.

Elektrische auto’s van boodschappenbezorgdiensten

Supermarkten die de boodschappen thuis bezorgen weten dat het milieu enige aandacht verdient. Picnic bezorgt al langer met eigen elektrische voertuigen. Die zijn slechts 1,30 m breed en passen hierdoor door de meest smalle straten.

Albert Heijn wil vanaf 2025 in de binnensteden alleen nog maar elektrische minibusjes gebruiken. Jumbo kwam in 2017 al met de eerste volledig elektrische bezorgauto. Ook supermarkt Plus gaat voor elektrische auto’s.

Deze supermarkten hebben allemaal een bezorgdienst

Bij steeds meer supermarkten kun je online of via de app boodschappen bestellen en deze vervolgens thuis laten bezorgen. Hartstikke handig want je bespaart hier een hoop tijd mee. Bovendien heb je altijd een ruime keuze.

Daar komt nog bij dat boodschappen thuis laten afleveren beter is voor het milieu, maar dat wist je al. Bij onderstaande supermarkten kun je in 2023 je boodschappen thuis laten brengen:

  • Albert Heijn
  • Jumbo
  • Spar
  • Plus
  • Picnic
  • Coop

En bij een aantal minder bekende online supermarkten. Let wel want er zijn ook nog steeds supermarkten die niet thuisbezorgen. Of waar dit beperkt mogelijk is. Bij de goedkope supermarkten Lidl en Aldi is het niet mogelijk om de boodschappen online te bestellen en door een bezorgdienst thuis te laten brengen. Sommige websites zeggen dat dit wel mogelijk is maar dit klopt helemaal niet.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Boodschappen thuis laten bezorgen, is het goedkoper en beter voor het milieu?
Schuiven naar boven