Broodbakblik

Zelf je broodbakken, hier heb je een broodbakblik voor nodig. Dit noem je ook wel een broodvorm. Voordeel van een broodbakblik is dat het voorzien is van een antiaanbaklaag. Bovendien krijgt het brood de juiste vorm. Je hebt keuze uit verschillende brood bakblikken in uiteenlopende maten. Die van 28 cm en 30 cm zijn erg populair, maar er is nog veel meer keuze. Bijvoorbeeld het bakblik voor in de broodmachine.

Een broodbakblik kopen

Tegenwoordig is een broodbakblik kopen niet zo moeilijk: dit doe je gewoon online. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Bijvoorbeeld het materiaal waarvan het blik gemaakt is. Een goed brood bakblik is van metaal met een anti aanbak laag. Dit herken je aan de zwarte binnenkant. Je hebt ook de standaard broodvormen zonder antiaanbaklaag. In dit geval zul je het broodbakblik altijd in moeten vetten of er bakpapier in moeten leggen.

Dan nog over de lengte, want een broodbakblik kopen betekent dat je het juiste formaat kiest. Die van 30 cm wordt het best verkocht. Dit soort bakblikken is geschikt voor broden tot 1500 g. Je hebt ook het kleinere model van 17 cm lengte. In dit brood bakblik maak je een meer ovaal brood. Kijk ook even naar de hoogte. Een broodvorm moet zeker een hoogte van 10 tot 12 cm hebben.

Bakblik voor de broodmachine

Broodmachines zijn razend populair. Logisch want je bakt je eigen brood zonder dat dit al te veel moeite kost. Bij aanschaf van een broodmachine zit hier altijd een broodbakblik bij. Het kan dat deze vroeg of laat aan vervanging toe is. Een broodbakblik voor de broodmachine moet wel passen. Kies daarom altijd een model dat geschikt is voor je merk en type broodmachine.

Let er op dat het bakblik voor de broodmachine over een anti aanbaklaag beschikt. Het is namelijk niet zo eenvoudig om dit broodbakblik de voorzien van bakpapier en invetten werkt ook niet goed. Gelukkig hebben alle kwalitatieve brood bakblikken een anti-aanbaklaag. Koop daarom nooit iets van een Aziatische webshop, hier heb je niet veel aan.

Een broodbakblik invetten

Koop je een normaal broodbakblik dat in de oven past? Je moet het broodbakblik invetten, tenzij specifiek is vermeld dat dit niet hoeft. Zonder invetten zal het brood aanbranden, iets dat je natuurlijk wil voorkomen. Naast een broodbakblik invetten kun je ook gebruik maken van bakpapier of bakfolie. Daarnaast heb je bakspray, hiermee creƫer je een anti aanbak laagje.

Nog een tip: houd je oude broodbakblik goed in de gaten. Sommige modellen gaan uiteindelijk roesten, dan zijn ze echt aan vervanging toe. Dit geldt ook wanneer er veel krassen in het bakblik zitten.