Buiten schilderen in de winter: heel goed mogelijk

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De kozijnen, het schuurtje of iets anders kan wel een verfbeurt gebruiken. Kun je in de winter buiten schilderen? Ja, maar dit hangt weer van de weersomstandigheden af. Bijvoorbeeld de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Daarom is het even opletten wanneer je met verf en kwast aan de slag gaat.

De herfst of de winter

Het maakt wel verschil of je in de herfst of in de winter buiten schildert. De herfstperiode kenmerkt zich door veel nattigheid. Soms vriest het een beetje, maar niet zo erg als in de winter. Juist in de winter kan het ijzig koud zijn. Aan de andere kant kent de winter zeker droge periodes.

Kun je in de herfst buiten schilderen?

Eerst maar eens kijken of je in de herfst buiten kunt schilderen. Het antwoord: ja dat kan. Het beste doe je dit vóór 15 oktober. De herfstperiode begint officieel op 15 september, dus je hebt dan nog een maand de tijd.

Houd in de herfst altijd rekening met vochtig weer. Het is niet verstandig om te schilderen wanneer het regent. Doe dit ook niet wanneer binnen drie dagen regen wordt verwacht. Door de hoge luchtvochtigheid duurt het langer voordat buitenschilderwerk droog is.

Buiten schilderen in de winter: de mogelijkheden

Kan ik in de winter buiten schilderen? Veel mensen lopen met deze vraag rond. Je kan in de winter buiten schilderwerk verrichten, maar echt verstandig is het niet. Sommige soorten verven laten zich bij lage temperaturen moeilijk verwerken. Maar er is altijd een speciaal soort lak waarmee je in de winterperiode prima kan schilderen.

Korting bij de winterschilder

Schilders hebben het in de winterperiode erg rustig. Daarom geven ze juist in deze periode korting. Schakel een winterschilder voor het binnenschilderwerk of buiten schilderen in. Dit kan al snel enkele honderden euro’s schelen.

Zelf schilderen? Hieronder enkele aandachtspunten.

Buiten schilderen temperatuur (omgevingstemperatuur)

Of je buiten kunt schilderen hangt onder andere van de temperatuur af. De normale verf of lak is niet geschikt om bij lage temperaturen te verwerken. Je hebt tegenwoordig ook speciale winterverf. Hiermee kun je buiten schilderen tot een temperatuur van -5 °C.

Bekijk Sikkens Rubbol Express

Let op, gebruik geen andere verf om in de winter buiten mee te schilderen. Dit is ongeschikt en de droging is heel slecht. Is de ondergrond die je wil verven bevroren? Dan moet je dit eerst verwarmen tot boven het vriespunt. Hierna kun je met de verf of lak aan de slag.

De luchtvochtigheid

Wil je in de winter buiten schilderen dan is het ook belangrijk om op de luchtvochtigheid te letten. Het is juist die luchtvochtigheid die doorslaggevend is. Een hoge luchtvochtigheid betekent dat de verf slecht droogt. Bovendien is dit ook nog eens nadelig voor de kwaliteit van het schilderwerk.

De luchtvochtigheid mag maximaal 85% bedragen. Je kunt dus beter op een droge koude winterdag schilderen dan in de herfst wanneer regen op komst is. Ook een warme zomerdag kan gepaard gaan met een hoge luchtvochtigheid.

Het schilderwerk goed afdekken

Als laatste is het belangrijk om het buitenschilderwerk goed af te dekken. Creëer een afdakje van zeil of plaatmateriaal. Mocht het gaan regenen, dan tast dit de nieuwe verflaag niet aan. Houd er rekening mee dat het langer duurt voordat het buitenschilderwerk droog is. Tot die tijd laat je alles goed afgedekt drogen.

Schijnt het zonnetje en blijft het voorlopig droog? De ideale situatie om het afdekmateriaal weg te halen. Blijf het weer wel in de gaten houden.

Zo moet je buiten schilderen

Buitenschilderwerk gaat er iets anders aan toe dan wanneer je binnen schildert of verft. Hoe moet ik buiten schilderen? Hieronder vind je een duidelijk stappenplan.

  • Verwijder de oude verflaag met een verfkapper of verfföhn
  • Repareer (eventueel) kapot hout
  • Ontvet het materiaal dat je wil gaan schilderen
  • Breng een tot twee lagen buiten grondverf aan
  • Lak de ondergrond met een goede verf of lak

Deze verf is het beste voor buiten

Je wil buiten schilderen in de winter. Hierboven heb je kunnen zien welke verf geschikt is voor de winterperiode. Vriest het niet, dan kun je nagenoeg elke verf of lak gebruiken. Wel is het belangrijk dat deze geschikt is voor buiten. Het is namelijk een feit dat buitenverf veel meer te verduren krijgt.

Ga altijd voor de sterkste verf. In de regel is dit hoogglans verf. Dat is ook de reden waarom kozijnen vaak van hoogglans verf worden voorzien. Deze verf is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

Naar hoogglans verf

Kies bij voorkeur voor speciale buitenlak, bijvoorbeeld die van Sikkens. Ook Wijzonol is van een uitstekende kwaliteit. Koop, wanneer je buiten gaat schilderen, liever geen goedkoop huismerk verf of lak. Dit laat te snel los. Bovendien is het resultaat lang niet zo mooi als gewenst.

Laat schildersgereedschap op kamertemperatuur drogen

Kwasten, rollers en ander schildersgereedschap, na gebruik maak je dit schoon. Laat vervolgens dit gereedschap op kamertemperatuur drogen. Of op zijn minst in de garage, maar zeker niet daar waar het vriest. Tijdens vriesweer duurt het te lang voordat het gereedschap droog is, hierdoor gaat het in kwaliteit achteruit. Ook iets om over na te denken.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Buiten schilderen in de winter: heel goed mogelijk
Schuiven naar boven