Beste bureaustoel voor een perfecte zit

Moet je voor een ergonomische bureaustoel of een goedkoop model gaan? Beiden is goed, want je keuze hangt voornamelijk van je wensen en doelstellingen af. Veelvuldig achter het bureau werken vraagt om een andere aanpassing dan de student die er af en toe zit. De beste bureaustoel past bij je werkhouding, het gebruik en natuurlijk het budget. Check deze keuzehulp.

Welke bureaustoel past bij mij?

Het is niet altijd makkelijk om de beste bureaustoel uit te kiezen. Wanneer je er af en toe gebruik van maakt dan maakt het in principe niks uit welk model je neemt. Maar zit je er dagelijks op, dan is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • In hoogte verstelbaar
  • Draaibaar
  • Rolbaar
  • Hoogte rugleuning
  • Armleuningen
  • Ergonomisch design
  • Prijs

De beste bureaustoel is op verschillende manieren in te stellen. Denk hierbij aan het instellen van de zithoogte maar ook het verstellen van de zitting en de rugleuning. Hierdoor is de stoel aan te passen aan je zithouding.

Dit is de beste bureaustoel

Hieronder vind je wat voorbeelden met betrekking tot de beste bureaustoel. Lees ook even verder over de juiste zithouding en hoe je de stoel goed instelt.

Ergonomische bureaustoelen

Deze stoelen zijn volledig aanpasbaar en instelbaar. De rugleuning is hoog genoeg en er zijn armleuningen aanwezig. Dit soort stoelen heeft een zachte en comfortabele zitting waardoor je urenlang achter elkaar door kunt blijven werken. De eenvoudige modellen zijn verkrijgbaar vanaf € 190, maar voor de professionele bureaustoelen moet je rekenen op een aanschafprijs vanaf € 149.

Bekijk ergonomische bureaustoelen

In hoogte verstelbare bureaustoel

Alle ergonomische bureaustoelen zijn ook in hoogte verstelbaar. Heb je een lager budget en wil je gewoon een goede bureaustoel? Kies dan in ieder geval voor een model dat in hoogte verstelbaar is. Hierdoor pas je hem eenvoudig naar de gebruiker of de situatie aan. Verkrijgbaar vanaf € 75.

Naar in hoogte verstelbare bureaustoelen

Vermijd hele goedkope modellen, die zijn vaak te wankel en onstabiel.

Beste bureaustoel voor thuiswerken

Bedrijven besteden veel aandacht aan het vinden van goede bureaustoelen. Steeds meer mensen werken thuis (thuiswerken). De modellen hierboven zijn hier zeer geschikt voor. Moet je voor je werk een bureaustoel aanschaffen? Vraag de werkgever om een vergoeding of tegemoetkoming. Is dit niet mogelijk, dan kun je de kosten misschien via de inkomstenbelasting gedeeltelijk terugkrijgen.

Let op want de beste bureaustoel voor thuiswerken moet samenhangen met het bureau zelf. Hieronder vind je tips met betrekking tot een goede zithouding, zowel op het werk als thuis.

De juiste zithouding bepalen

Een ergonomische stoel kun je dusdanig instellen dat je een perfecte zithouding hebt. Allereerst heb je de beste bureaustoel nodig, dus geen goedkoop modelletje van IKEA of de bouwmarkt. Ze kunnen hier wel goede bureaustoelen hebben maar let er dan heel goed op dat deze ook ergonomisch is.

Goed, je hebt inmiddels de beste bureaustoel aangeschaft. Nu komt de volgende stap: hem aanpassen zodat je ergonomisch werkt.

Ga op de stoel zitten en plaats beide voeten plat op de grond. De knieën hebben een hoek van 90°. Terwijl je op de stoel zit moet de druk goed over de zitbeentjes verdeeld zijn. Je mag niet naar voren of naar achteren kantelen. Aan de hand hiervan stel je de juiste zithoogte in.

Dan nog de zitdiepte, want je moet niet achterovergeleund zitten. Maar ook niet door de rugleuning naar voren geduwd worden. Wanneer je tegen de rugleuning aanzit dan moet er ongeveer 5 cm tussen de knieholte en de zitting passen.

De rugleuning moet de rug zelf ondersteunen, niet de billen. Het is aan te raden om de rugleuning altijd één positie naar achteren te plaatsen, dus niet helemaal vooruit.

Een bureaustoel met of zonder armleuningen

De beste bureaustoel heeft armleuningen. Dit kan misschien lastig zijn met opstaan, maar is wel beter voor je werkhouding. De armleuning staat goed wanneer je armen in een hoek van 90° erop rusten. Je zal merken dat je de armleuningen stiekem vaker gebruikt dan je denkt.

Wist je trouwens dat ook het bureau zelf een belangrijke rol speelt? Als het goed is dan steken de armleuningen ongeveer 1,5 cm onder het bureau uit. Dan heb je de juiste werkhouding, maar in veel gevallen is het bureau toch iets hoger. Zolang je geen lichamelijke klachten ervaart of spierpijn krijgt, is dit voor jou een goede werkhouding.

Bureaustoel bij rugklachten

Door verschillende oorzaken kun je last hebben van rugklachten. Soms heeft dit met werkhouding te maken, maar ook met te zwaar tillen, een verkeerde beweging, artrose of iets anders.

Welke bureaustoel bij rugklachten is goed? Kies altijd voor een ergonomische bureaustoel (zie hierboven). Bij ernstige rugklachten ga je voor een model met verstelbare lendensteun. Deze geeft namelijk extra steun in de kwetsbare rug.

Naar bureaustoelen met lendensteun

Bij aanhoudende rugklachten is het aan te raden om langs de fysiotherapeut te gaan. Deze stelt een behandelplan op, eventueel met thuisoefeningen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Beste bureaustoel voor een perfecte zit
Schuiven naar boven