C batterijen

Op zoek naar C batterijen? Je hebt de keuze uit de oplaadbare batterij of de wegwerp. Een C batterij is verkrijgbaar in verschillende typen. Bijvoorbeeld de alkaline, lithium of NiMh. De best verkochte merken met betrekking tot C batterijen zijn de Duracell C Plus Power en Philips Industrial. Natuurlijk is er nog veel meer verkrijgbaar, van goedkoop en goed tot wat duurder en uitstekend.

Wat is een C batterij?

Een C batterij kom je minder vaak tegen, meestal werken apparaten op AA- of AAA batterijen. Wat is een C batterij? Deze batterij is een stuk dikker dan je gewend bent. Dit type batterij wordt ook wel een babybatterij of een Engelse staafbatterij genoemd. Soms kom je hem als LR batterij tegen.

C-batterijen worden vaak gebruikt in het grotere speelgoed, zaklampen maar ook in meetapparatuur. Deze batterij past dus niet in de afstandsbediening of wekkerradio.

Oplaadbare of wegwerp batterijen kopen

De vraag is welk type batterij je moet kopen. Een oplaadbare C batterij (NiMh) is aan te raden voor gebruik in speelgoed. Wanneer dit speelgoed dagelijks aanstaat dan lopen de batterijen snel leeg. Oplaadbare C batterijen leveren wat minder power maar zijn op de lange duur wel voordeliger.

Daarnaast heb je nog de lithium of de alkaline C batterijen. Lithium heeft een lange levensduur en levert veel power. Aan de andere kant hebben deze batterijen ook een hoge zelfontlading. Geschikt voor apparaten met een hoog energieverbruik. In alle andere gevallen kies je liever voor de alkaline C batterij. Deze is goedkoper en heeft een lage zelfontlading.

De verschillende modellen C batterijen

Een C-batterij heeft altijd hetzelfde uiterlijk. Maar je ziet ook wel eens de batterij cr2032 of batterij cr2430 voorbijkomen. Let op want dit zijn geen C batterijen. Het gaat hier om knoopcelbatterijen, dit is weer heel iets anders.

Wil je weten wat je op het gebied van C-batterijen het beste kunt kopen? Een aantal merken zoals Varta, Philips of Duracell zijn van hoge kwaliteit. Hoe lang de batterij meegaat is afhankelijk van de capaciteit, let hier dus goed op. Een B-merk is ongeveer 35% goedkoper. In sommige gevallen zijn B-merken net zo goed als A-merken, maar ook hierbij draait het weer om de capaciteit.

Wel is het zo dat A-merken beter verkopen. Dit betekent dat ze vanuit de fabriek slechts korte tijd bij de verkoper liggen en vervolgens bij de consument terecht komen. Hoe sneller een batterij verkocht wordt, hoe minder hij aan energie verliest.