,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Beleggen en crypto gaat soms gepaard met vreemde termen. Consolidatie crypto, wat betekent dit? Binnen een bear- of bullisch market komt er een moment dat crypto zich in de consolidatiefase bevindt. Het is dan tijd voor een adempauze en je beleggingsstrategie eventueel aan te passen. Meestal wordt de trend hierna voortgezet.

Maak een Bitvavo account aan en betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten.

Meld je aan (inclusief bonus)

Verschil tussen bearmarket en bullishmarket

Consolidatie vindt meestal plaats wanneer crypto midden in een bearmarket of bullishmarket zit. Een bear market (berenmarkt) kenmerkt zich door stijgende koersen gedurende een bepaalde periode. De koers stijgt minstens 20% vanaf het laatste dieptepunt.

Een bullishmarket (stierenmarkt) is precies het tegenovergestelde. De koers daalt enige tijd, minstens 20% vanaf het laatste hoogtepunt. Deze twee markten wisselen elkaar regelmatig af. Door de jaren heen is gebleken dat een bullish market langer duurt dan een bear market. Hierdoor stijgen de koersen op lange termijn gestaag.

Betekenis consolidatie crypto

Zowel bij stijgende als dalende koersen raken beleggers vaak oververhit. Ze kunnen niet meer realistisch nadenken en kopen of verkopen soms in blinde paniek. Dit kan achteraf tot veel spijt en financieel verlies lijden.

Bij consolidatie crypto neemt de koers een zijwaartse beweging aan. De stijging of daling komt hiermee tijdelijk tot stilstand. Je zou ook wel van een korte adempauze kunnen spreken. In meer dan 80% van de gevallen wordt de trend hierna weer voortgezet.

Zijwaartse beweging crypto: drie continuation formaties

Met betrekking tot de consolidatiefase oftewel zijwaartse beweging crypto zijn er drie verschillende vormen.

Bullish of bearish flag

Bij een Bullish of bearish flag is er duidelijk sprake van een opgaande of neergaande trend. Er worden hogere of lagere toppen óf bodems bereikt. Wanneer je de koers volgt kun je een vlag tekenen, die rechtop of ondersteboven staat. Uiteindelijk vindt er consolidatie plaats. Wanneer de koers uit deze vlag breekt, dan stijgt of daalt de koers. Je spreekt dan van een omgekeerde trend.

Bullish of Bearish pennant

Bij een pennant bewegen de toppen en bodems steeds meer naar elkaar toe. Ze worden minder hoog of laag, afhankelijk van of de markt bullish of bearish is. Uiteindelijk is er sprake van een zijwaartse beweging. Wanneer je dit visueel in kaart brengt is er een driehoek zichtbaar, die met de punt naar rechts wijst. Juist in die punt zal uiteindelijk de uitbraak plaatsvinden.

Ascending of Descending triangle

Alweer een moeilijke benaming die met de zijwaartse beweging crypto te maken heeft. Breng je de koersen in kaart, dan kun je bij deze vorm een driehoek maken met een horizontale bovenkant of onderkant. Bij een ascending triangel stijgt de koers steeds langzamer om uiteindelijk tot stilstand te komen. Vervolgens breekt hij na een adempauze uit naar boven toe.

Een descending triangel is het tegenovergestelde. De koers daalt steeds langzamer en beweegt zich vervolgens zijwaarts. Vindt de uitbraak hierna naar beneden plaatst, dan is er echt sprake van een descending triangel in combinatie met een bearmarket.

Crypto kopen en met iDEAL betalen. Geen eigen wallets vereist.

Einde consolidatiefase

Op zich duurt een consolidatiefase niet zo gek lang. Ergens tussen de 3 en 14 dagen. Toch heeft het verleden uitgewezen dat deze fase soms langer duurt, maar nooit langer dan 30 dagen. Neem die tijd om even op adem te komen en de stress van je af te laten glijden. Dit is ook het moment om de beleggingsstrategie aan te passen, indien dit noodzakelijk is.

Nieuwe uitbraak gaat bijna altijd voorafgaand aan consolidatie

Bitcoin stijgt en ineens lijkt de koers tot stilstand te komen. Is dit een teken dat de koersen gaan dalen? Dit gebeurt vrijwel altijd als gevolg op slecht nieuws. Bijvoorbeeld een verbod op crypto, het verhogen van de rentetarieven, uitbreken van een oorlog of andere ellende. Wanneer er geen slecht nieuws rondcirculeert, dan is de kans groter dat het hier om consolidatie gaat.

Na enkele dagen van zijwaartse koersbewegingen breekt bitcoin opnieuw uit. Dit is hoe het heel vaak eraan toe gaat. Natuurlijk bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar het is in ieder geval wel een richtlijn.

Merk je dat de koers tot stilstand komt? Kijk dan eerst wat er gaande is. Geen nieuws is goed nieuws en voor de doorgewinterde belegger een koopsignaal. Terwijl de angstige belegger aan de zijlijn blijft staan en pas weer koopt wanneer de stijgende trend zich voortzet.

Wat gaat de bitcoin doen?

Vooral onervaren beleggers vragen zich af wat de bitcoin gaat doen. Diverse analisten en experts buigen zich hierover. Het probleem is dat er heel veel technische analyses en koersvoorspellingen voorbijkomen, waar je vrij weinig aan hebt. Bitcoin heeft namelijk geen vaste waarde, er is ook geen onderliggende basis. Analyses zijn dan ook alleen gebaseerd op wereldwijde ontwikkelingen of gebeurtenissen en het sentiment op de cryptomarkt.

Trek dus niet te hard aan allerlei koersvoorspellingen of verwachtingen. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat dit soort analyses of voorspellingen in slechts 48% van de gevallen daadwerkelijk uitkomt. De kans dat het de andere kant opgaat is dus net iets groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.