Copyright teken gebruiken in Windows, WhatsApp en nog veel meer

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Het copyright teken wordt veel door tekstschrijvers en fotografen gebruikt. De vraag is wat dit teken precies betekent en of en wanneer je dit mag gebruiken. Soms kan het lastig zijn om het copyright teken te vinden. Hoe typ je dit in Windows of op een Mac computer? En op iPhone, Android of misschien wel binnen WhatsApp? Aan de slag met copyright.

Wanneer copyright teken gebruiken?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Copyright heet in het Nederlands auteursrecht. Het gaat hier om een wetgeving waarbij bepaalde werken automatisch zijn beschermd. Dit zijn onder andere kunstwerken, teksten, muziek en beeldmateriaal.

Het is niet nodig om copyright aan te vragen, dit is bij wet al geregeld. Je kunt ook nergens copyright vast laten leggen. Sommige websites plaatsen het copyrightteken bij hun werken, bijvoorbeeld teksten of afbeeldingen. Is dit verplicht? Nee, je bent niet verplicht om het copyright teken te gebruiken.

Het jaartal van publicatie vermelden

Het is wel handig om het publicatiejaar te vermelden. Hiermee kun je aantonen wanneer een artikel of foto voor het eerst gepubliceerd is. Het is niet nodig om de dag en maand te tonen, maar dit mag natuurlijk wel.

Verwijs je naar een artikel op het internet, in een tijdschrift of een boek? Dan moet je vaak wel de datum van publicatie van de bron vermelden. Dit laatste is verplicht, maar het jaartal van je eigen publicatie hoef je niet verplicht te vermelden. Je kunt namelijk ook op andere manieren aantonen dat het werk van jou is.

Copyright teken Windows

Maak je gebruik van een Windows PC of laptop? Het copyright teken tover je heel eenvoudig via je toetsenbord tevoorschijn. Dit zit verstopt onder een bepaalde code. Toets Alt en 0169 in. Let op: maak hierbij wel gebruik van het nummeriek toetsenbord. Krijg je een heel ander teken te zien? Dan kun je het copyright teken oproepen door control + alt + c in te typen. Houd de toets contol en alt tegelijkertijd ingedrukt terwijl je de c typt.

Wanneer dit allemaal niet lukt heb je nog een laatste optie: het copyright teken kopiëren en plakken. Kopieer dit: © en plak dit in je eigen tekst.

Copyright op een Mac computer of MacBook

Een Maccomputer of MacBook is van het merk Apple. Het copyright teken op een Mac roep je op een andere manier op. Hierbij kun je het beste gebruik maken van de sneltoets. Eerste druk je op de toets ‘Option’ en vervolgens op de G. Als het goed is komt nu het copyright teken tevoorschijn.

Mocht dit niet werken, dan kun je ook gebruik maken van de combinatie control + alt + C. Of je kopieert het copyrightteken weer.

Copyright teken op smartphone (iPhone of Android)

Wil je het copyright teken op je mobiel oproepen? Dit tekentje vind je via de speciale symbolen op je smartphonetoetsenbord. Je maakt hierbij gebruik van het emoji toetsenbord, of je tikt zelf iets in. Het emoji toetsenbord open je door (vaak) aan de linkerkant op de smiley te tikken. Je hebt keuze uit verschillende smileys en symbolen.

Wil je het copyright teken zelf typen? Dan kun je het beste gebruik maken van een gratis app, bijvoorbeeld ‘Fast Keyboard’. Via deze app heb je de mogelijkheid om verschillende teksten en tekens te creëren. Zelf typen via het normale iPhone of Android toetsenbord kan ook, open dan de speciale tekens.

Op WhatsApp gebruiken

Zoek je het copyright teken binnen WhatsApp? Maar dan gebruik van de emoji functie. Dit is de makkelijkste manier om het copyright teken in WhatsApp weer te geven.

Copyright notice maakt je nog geen eigenaar

Sommige mensen gebruiken (bewust of onbewust) andermans werk. Ze nemen bijvoorbeeld teksten of foto’s van andere websites over. Hierbij wordt dan het copyright teken geplaatst. Maar een copyright notice zorgt er nog niet voor dat jij de eigenaar of de maker van het werk bent.

Andermans werk jatten en hier een copyright teken bij gebruiken geeft je dus geen rechten. Eigenlijk ben je in overtreding, je schendt het auteursrecht. Wanneer de maker hier achter komt kan hij of zij je een boete opleggen. Die boete bestaat uit gemiste inkomsten en eventueel een schadevergoeding.

Wees dus voorzichtig met het gebruik van copyright notice. Past het alleen toe wanneer je ook echt eigenaar of maker van het werk bent. Let op wanneer je teksten door iemand anders laten schrijven. In veel gevallen ontvang je niet het auteursrecht maar een licentie voor het gebruik van de tekst. Je kunt dus niet zeggen dat je de maker bent. In principe ben je zelfs verplicht om de naam van de auteur te vermelden.

Zonder toestemming tekst citeren

Je mag dus niet andermans teksten zonder toestemming over te laten komen. Wanneer je citeert moet je altijd de naam van de auteur erbij vermelden. Ook geef je de bron en het jaar van publicatie weer.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven