Crosstrainer

Een crosstrainer biedt het beste van twee werelden. Een mix van fietsen en hardlopen, daar train je het hele lichaam mee. Kijk je naar de best verkochte crosstrainers dan komen er een aantal bekende merken voorbij. Bijvoorbeeld Tunturi, Focus Fitness, Tectake of VidaXL. Je hebt ook voordelige apparaten, prima wanneer je een wat lager budget hebt. Bij een zwaarder vliegwiel kun je ook de training zwaarder maken.

Het gebruik van een crosstrainer

Hoe gebruik je een crosstrainer precies? Je plaatst je voeten op de speciale steunen en stelt het trainingsprogramma in. Vervolgens gebruik je niet alleen je benen maar beweeg je ook je armen krachtig heen en weer. Dit doe je door de handvaten vast te houden.

Met een crosstrainer zet je verschillende spieren aan het werk. Dit zijn je buikspieren, beenspieren, bilspieren en armspieren. Maar ook de schouders en rugspieren worden goed getraind. Hoeveel calorieën je verbrandt is afhankelijk van je lichaamsgewicht en of je man of vrouw bent. Iemand van 85 kg verbrandt per uur ongeveer 800 kilocalorieën. Weeg je 60 kg dan verbrand je ongeveer 600 kilocalorieën per uur.

Beste crosstrainer uitkiezen

Je gaat natuurlijk voor de beste crosstrainer. Houd er rekening mee dat de allerbeste modellen ook duurder geprijsd zijn. Het verschil tussen de allergoedkoopste en de allerbeste kan al snel enkele honderden euro’s schelen. Toch is dit zijn investering meer dan waard.

Is je budget beperkt, probeer dan een crosstrainer uit de middenklasse te kopen. Deze kost ergens tussen de € 250 en € 400. Voor dit bedrag haal je een hele goede crosstrainer in huis. Uiteraard ook geschikt voor op kantoor of in de sportschool. Gebruik je het apparaat slechts eenmaal per maand of voor tijdelijk, dan kun je best met een goedkoper model uit.

Verleng de levensduur met goed onderhoud

Het is natuurlijk belangrijk dat de crosstrainer zo lang mogelijk meegaat. Zet hem daarom altijd in een ruimte met een niet te hoge luchtvochtigheid. Ook maak je het apparaat na gebruik schoon. Dit kan met een beetje allesreiniger. Zorg wel dat alles daarna weer goed droog is. Elk half jaar behandel je de bewegende onderdelen met siliconenspray. Schakel na gebruik de crosstrainer altijd uit.