Kun je met crypto meer verliezen dan je inleg?

Je koopt voor € 100 cryptocurrency en je ziet de koersen dalen. Nu is het de vraag: kun je met crypto meer verliezen dan je inleg? Theoretisch gezien kun je nooit in de min komen te staan, maar je kunt wel meer verliezen dan je inleg. Dat is natuurlijk zuur, kijk maar eens hoe dit gebeurt.

De eerste € 1000 gratis handelen? Meld je via onderstaande link bij Bitvavo aan.

Pak die bonus!

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Geld kwijtraken bij investeren in cryptocurrency

Het is een feit: je kunt geld kwijtraken wanneer je in cryptocurrency investeert. Dit komt omdat de koers na aankoop daalt. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld.

Johan investeert € 500 in cryptocurrency. Hij koopt 250 munten tegen een koers van € 2. Na aankoop daalt de koers van € 2 naar € 1,50. Johan raakt in paniek en verkoopt alles. Hij krijgt 250 x € 1,50 = € 375. Dit betekent dat hij in totaal 25% verlies heeft gemaakt.

Kun je met crypto meer verliezen dan je inleg? In theorie wel

In bovenstaand voorbeeld investeert Johan € 500 en verkoopt met verlies. Hierdoor houdt hij € 375 over. Natuurlijk is dit een verlies van 25%, dit betekent dat hij meer heeft verloren dan zijn inleg.

In de praktijk komt dit minder vaak voor. Dit komt omdat de meeste mensen in meerdere cryptocurrency investeren. Zo vang je het verlies van de ene munt met de anderen op. Kijk maar naar onderstaand verhaal.

King heeft € 600 en wil dit investeren in cryptocurrency. Hij verdeelt het in drie porties van € 200. Dit koopt hij aan:

  • 100 coins A voor € 2 per stuk (totaal € 200)
  • 50 coins A voor € 4 per stuk (totaal € 200)
  • 200 coins C voor € 1 per stuk (totaal € 200)

Coin A daalt van € 2 naar € 1,50 en wil niet meer stijgen. Coin B stijgt van € 4 naar € 7 en Coin C van € 1 naar € 1,50. Op het moment dat King alles verkoopt ziet de opbrengst er zo uit:

  • 100 coins A voor € 1,50 per stuk (totaal € 150)
  • 50 coins B voor € 7 per stuk (totaal € 350)
  • 200 coins C voor € 1,50 per stuk (totaal € 300)

Het totaalbedrag dat King ontvangt is € 800.

Ondanks dat King de eerste Coin (A) met verlies heeft verkocht, heeft hij op de eindstreep nog steeds € 200 winst gemaakt. Oftewel een totale nettowinst van 33,3%. Door je inleg te spreiden verklein je de kans op (groot) verlies.

Geld lenen om crypto te kopen

Geld lenen om crypto te kopen brengt een hoger risico met zich mee. Stel nu dat je € 500 leent, hier cryptocurrency voor aankoopt en alles stort in. De koersen staan heel laag en je portfolio is nog maar € 300 waard. Dit betekent een verlies van € 200. Ondertussen moet je die lening tegen rente terugbetalen. Je verlies wordt zo alleen maar groter.

Door geld te lenen kun je dus meer verliezen dan je inleg.

Veilig handelen bij Litebit, de Nederlandse broker.

Meld je aan bij Litebit

Leveraged trading: grote winst of risicovol

Een term die je veel binnen de cryptohandel tegenkomt is leveraged trading. Dit is traden (handelen) met een hefboom. Feitelijk doe je een kleine inleg waarmee je een hogere waarde van je positie krijgt. Stel nu dat een broker een hefboom van 1:50 biedt. Je legt € 100 in maar de waarde van je positie is dan € 100 x 50 = € 5000.

Wanneer de koers van het onderliggend product met 1 euro stijgt betekent dit niet dat je investering 1 euro meer waard is maar 50 X € 1 oftewel € 50. Aan de andere kant gebeurt dit ook bij verlies. Wanneer de koers daalt is je verlies plots veel groter.

Leveraged trading betekent dat de broker je geld leent, hoewel je daar weinig van merkt. Je inleg is het onderpand, de rest wordt je voorgeschoten. Bij winst is alles voor jou maar bij verlies moet je terugbetalen. Dit betekent dat je meer verliest dan je inleg.

Om te voorkomen dat je verlies te groot wordt is er sprake van een liquidatie order. Zodra je verlies onder een bepaald percentage uitkomt wordt je positie gesloten. Zo loopt je verlies niet te hoog op en is de broker er zeker van dat hij zijn geld krijgt. Overigens moet je vaak een minimaal bedrag op je account hebben staan zodat je verlies kunt terugbetalen.

Leveraged trading kan erg winstgevend zijn maar aan de andere kant ook heel risicovol. Begin hier dus niet zomaar aan.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial