Cryptomunten opslaan: vijf belangrijke tips

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Het aankopen van cryptomunten (cryptocurrency) regel je op een handelsplatform. Maar cryptomunten opslaan is weer een ander verhaal. Dit kan namelijk offline of online. Niet elke methode is veilig genoeg voor de toekomst. Daarom vind je in dit artikel vijf goede tips voor het opslaan van cryptomunten.

Veilig opslaan van cryptocurrency

Bij veel handelsbeurzen kun je cryptocurrency gewoon laten staan. Maar dit is niet aan te raden, want hackers kunnen deze dan buitmaken. Nu is het wel zo dat sommige platformen een extra beveiliging hebben ingebouwd. Bijvoorbeeld het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Hier zijn opgeslagen crypto’s extra beschermd tegen hackpogingen.

Meld je aan bij Bitvavo en krijg een geweldige bonus. Je hoeft namelijk de eerste week helemaal geen handelskosten te betalen.

Pak die bonus!

Neem het zekere voor het onzekere en sla cryptocurrency veilig op. Cryptomunten opslaan kan op verschillende manieren. Lees de tips hieronder aandachtig door.

Een hardware wallet

De veiligste manier van cryptomunten opslaan is middels het gebruik van een hardware wallet. Dit is een portemonnee voor digitale munten, maar dan in fysieke vorm. Een hardware wallet ziet er nog het meest als een USB-stick uit. Speciale software op deze USB-stick maakt het mogelijk om cryptomunten op te slaan.

Een goede hardware wallet is de Ledger Nano. Maar er zijn ook andere hardware wallets verkrijgbaar. Het is in ieder geval belangrijk om de toegangscode/sleutel op een veilige plek te bewaren of goed te onthouden.

Voordeel van de hardware wallet: Eigen beheer van cryptomunten. Niemand kan eraan komen en je bewaart je cryptocurrency thuis op een veilige plek.

Nadeel: aanschafprijs van de wallet. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bewaren van deze wallet.

Bekijk hardware wallets

Wallet op pc, laptop of smartphone

Het is ook mogelijk om een digitale wallet op je pc, laptop of smartphone te installeren. Iets dat overigens ook op een tablet gaat. Dit type digitale portemonnee noem je ook wel een software wallet. Ook dit is een veelgebruikte methode voor het opslaan van cryptomunten. Dit heeft zowel voor- als nadelen.

Het grootste voordeel is dat je heel snel toegang hebt tot je cryptomunten. De portemonnee is gebruiksvriendelijk en je hebt ook makkelijk toegang tot de sleutels. Bovendien is het gebruik van deze wallet vrijwel altijd gratis, dus je bespaart er een hoop geld mee.

Het nadeel is dat je computer of smartphone kan crashen of kwijtraken. Op dat moment heb je ook geen toegang meer tot de wallet. Gelukkig is er nog de herstelcode waardoor je vanaf een ander apparaat weer toegang kunt krijgen. Maar wanneer je die herstelcode kwijt bent, dan zijn je cryptomunten voor eeuwig verloren gegaan.

Een papieren wallet

Een mix tussen hardware en software wallet is de papieren portemonnee. Hier je cryptomunten opslaan heeft wat voordelen. Crypto staat namelijk veilig op de papieren wallet opgeslagen. In principe kan niemand hierbij, je hebt de digitale sleutels zelf in handen. Bovendien is deze crypto portemonnee heel handzaam, je kunt hem klein opgevouwen overal bewaren.

Let op dat er geen malware op je computer staat, terwijl je de privésleutels van de papieren wallet invoert. Door malware kunnen criminelen de privésleutels in handen krijgen. Iets dat overigens ook voor een software wallet geldt.

Een papieren wallet is gratis in gebruik. Het nadeel is dat je dat papiertje kwijt kunt raken. Ook bij een brand blijft er niet veel van over.

Op de handelsbeurs of bij de broker laten staan

Als laatste kun je cryptomunten opslaan bij de handelsbeurs of broker. Zo biedt Litebit het gebruik van interne veilige wallets aan. Je hoeft dus niet zelf een wallet te kopen of te installeren. Dat is voor gebruikers veel makkelijker.

Meld je aan bij Litebit

Het gebruik van interne wallets is niet aan te raden om cryptocurrency langdurig op te slaan. Maar wanneer het voor enkele dagen tot weken is en het gaat om niet al te grote hoeveelheden, dan is dit een prima alternatief.

Wist je trouwens dat tegoeden (in euro’s of dollars) vaak wel verzekerd zijn? Mocht er op het platform worden ingebroken, dan krijg je in veel gevallen je tegoed gewoon terug. Kijk of het handelsplatform hier een verzekering voor heeft afgesloten. Tegoeden zijn in elk geval gegarandeerd bij de eerder genoemde platformen Bitvavo en Litebit.

Waarschuwing: niet op een normale USB-stick opslaan

Probeer cryptomunten niet op te slaan op een normale USB-stick. In de praktijk zal dit niet werken maar theoretisch gezien kun je proberen om een software wallet te verplaatsen naar een USB-stick. Wanneer je vervolgens de originele wallet verwijdert en ook de toegangsleutels, dan kun je er niet meer bij. Want je kunt de wallet echt niet via de USB-stick openen.

Maak dus goed onderscheid tussen een hardware wallet en de normale USB sick. Dan komt het allemaal wel goed.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Cryptomunten opslaan: vijf belangrijke tips
Schuiven naar boven