Deze stiften drukken niet door

Hoe vervelend is dat, stiften die altijd doordrukken. Hierdoor is het onderliggende papier, de tafel of misschien wel je kleding voorzien van gekleurde inkt. Welke stiften drukken niet door? Dit heeft niet altijd met de stift maar ook met het papier te maken. Toch kun je met betrekking tot viltstiften een goede of foute aankoop doen.

Doordrukken op papier

Of stiften doordrukken hangt van twee zaken af: het papier en de viltstift zelf. Sommige papiersoorten zuigen de inkt als het ware op. Hierdoor wordt de inkt aan de onderkant weer makkelijk afgegeven. Een bekend voorbeeld hiervan is het goedkope kladblok dat je vroeger bij de Wibra of de Zeeman kocht.

Je hebt nog steeds van die goedkope kladblokken. Het papier is erg dun en drukt hierdoor makkelijk door. Daar kan zelfs de beste stift niks aan doen.

Doordrukken op papier komt ook door de stift zelf. Zodra de punt van de stift in contact komt met het papier laat deze de inkt los. De inkt wordt vervolgens door het papier opgezogen.

Welke schriften drukken niet door?

Er zijn een aantal stiften die de inkt niet zo makkelijk loslaten, zelfs niet wanneer je met goedkoop papier aan de slag gaat. Stiften die niet doordrukken zijn ideaal wanneer je gebruik maakt van een bullet journal of wanneer je creatief of professioneel tekent/schrijft.

Alcoholmarkers

Zoek je goede stiften die niet doordrukken, dan kom je bij de alcoholmarker’s uit. De inkt in deze stiften is op basis van alcohol. Hierdoor vloeit de kleur goed en zie je geen streepjes. Bovendien lopen kleuren moeiteloos in elkaar over. Nog een voordeel van de alcoholmarker is dat hij intens van kleur is.

Bekijk alcoholmarkers

Alcoholmarkers drukken nauwelijks door. Wanneer je op speciaal markerpapier tekent dan drukt de stift nooit door. Dit papier is namelijk, in combinatie met de alcoholmarker, gemaakt om niet door te drukken.

De stiften zelf zijn niet zo heel goedkoop. De stiften kosten vanaf € 0,30 per stuk. Het wordt pas duur wanneer je een kleine verpakking neemt, dan betaal je al snel een euro per stift. Daarom is het interessant om via de link even naar de setjes te kijken.

Zijn stiften op alcoholbasis watervast?

Met een alcoholstift verdeel je de kleur veel beter en egaler. Je kunt zelfs kleuren in elkaar over laten lopen. De vraag is of stiften op alcoholbasis watervast zijn. Antwoord: stiften op alcoholbasis zijn niet watervast. Dit kan ook een voordeel opleveren want stiftvlekken in kleding is makkelijker uitwasbaar.

Flipover markers

Dan heb je nog de flipover stiften. Ook deze stiften drukken niet door. Dit komt omdat ze speciale inkt bevatten. Als kers op de taart kun je de meeste van deze stiften of markers ook op een whiteboard gebruiken. Dit betekent dat ze droog uitwisbaar zijn.

Naar Flipover stiften

Deze stiften zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Meestal koop je een setje van 6 of 10 stuks waarbij je verschillende kleuren ontvangt. Voor een setje van 10 stuks ben je tussen de € 12 en € 15 kwijt. Koop je minder, dan zijn de stiften naar verhouding duurder.

Stabilo stiften

Je kunt ook voor het merk Stabilo gaan, dat staat altijd voor een hoge kwaliteit. In vergelijking met bovenstaande twee merken is Stabilo ook voordeliger. De viltstiften van Stabilo kunnen 24 uur en in sommige gevallen tot wel acht weken zonder dop. Hierbij drogen de stiften niet uit.

Voordeel van Stabilo is dat de inkt uitwasbaar is. Bovendien is de punt niet makkelijk weg te drukken. Hiermee zijn Stabilo stiften geschikt voor jong en oud.

Bekijk Stabilo viltstiften

Goedkope stiften aanschaffen

Zoek je naar stiften die niet doordrukken, dan kom je bij de duurdere merken uit. Goedkope stiften zullen (bijna) altijd doordrukken. Dit gebeurt al helemaal wanneer je de punt van de stift wat langer op het papier laat. Op deze manier kan de inkt makkelijk uit de stift vloeien, aangetrokken door de vezels in het papier.

Dus: goedkope stiften zijn niet echt een aanrader. Wel leuk voor kinderen omdat die nog wel eens een ruw met stiften om kunnen gaan. Laat je kinderen met goedkope stiften kleuren, zorg dan altijd voor een goede onderlegger. Gebruik geen krantenpapier als onderlegger, dat trekt nog harder dan tekenpapier inkt uit stiften aan.

Wees voorzichtig met permanent markers (stiften)

Een permanent stift droogt snel op en heeft een grote hechtkracht. Bovendien is de inkt watervast. Dit maakt een permanentmarker geschikt voor het schrijven op metalen, glazen, houten of andere oppervlakten. De inkt is niet zomaar uitwasbaar, middels slijtage vervaagt de inkt met de tijd.

Permanent markers drukken op papier door. Moet je iets met een permanent marker op een velletje papier schrijven, zorg dan altijd voor een onderlegger. Doe je dit niet? Voordat je het weet zit je hele tafel of vloer onder de markersstift.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com