Dit kun je allemaal doen met olijfolie

Olijfolie is afkomstig van het vruchtvlees en de pitten van olijven. Hierbij heb je keuze uit de normale olijfolie, van eerste persing of geraffineerde olie. Deze olie is zeer geschikt voor bakken en braden. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine E en de enkelvoudig onverzadigde vetzuren heeft het gunstige gezondheidseffecten.

Naast gebruik tijdens het koken kun je nog veel meer doen met olijfolie. Het is goed voor huid en haar, je kan er oorsmeer mee loskrijgen, je houten meubels invetten en andere bijzondere dingen.

Gebruik olijfolie voor al je kookkunsten

Wanneer je naar de groene kleur van olijfolie kijkt zou je denken dat het van groene olijven gemaakt wordt. Nee, meestal is het een combinatie van groene en zwarte olijven. Het zal je vast wel zijn opgevallen dat zwarte olijven weinig los verkocht worden. Ze bederven makkelijk, waardoor ze eerder tot olie worden verwerkt.

Groene olijven hebben een bittere smaak en zwarte olijven zijn juist zacht van smaak. Deze combinatie zorgt voor de meest perfecte olie.

Extra vierge olijfolie (dat staat altijd op de verpakking) is geschikt voor het maken van koude sauzen, tapenades, pasta’s en salades. Het is met name bedoeld voor koude verwerking. Wanneer extra vierge olie een temperatuur van meer dan 180 °C bereikt, ontbindt het. Dit is ongezond.

Koken, bakken of braden doe je met gewone olijfolie. Deze is zeer geschikt voor warme bereiding. Door de aanwezigheid van geraffineerde olie is dit zelfs een betere keuze dan harde vetten.

Naar olijfolie van de hoogste kwaliteit

Kun je met olijfolie frituren?

Ja, het is mogelijk om met olijfolie te frituren. Gebruik hiervoor altijd de geraffineerde olie, er mag dus geen extra vierge op de fles staan. Het voordeel van frituren in olijfolie is dat het gezonder is, en de frietjes hebben een andere smaak en geur.

Ontdek de vele gezondheidsvoordelen

Veel mensen zijn bewust met hun gezondheid bezig. Door te bakken en braden met olijfolie maak je een gezonde keuze. Het bestaat voor 70% uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Dit verlaagt het LDL cholesterol. Dit is met name goed voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Ook bevat deze olie veel vitamine E. Dit is een belangrijke antioxidant en beschermt de lichaamsweefsels, cellen, de celwanden en de bloedbanen tegen schadelijke stoffen. Een teveel aan vitamine E is niet schadelijk.

Olijfolie voor huid en haar gebruiken

Wanneer je ouder wordt ontstaan er meer rimpels. Sommigen smeren olijfolie op het gezicht of de huid, om op deze manier de huid te hydrateren. Ook de hoge dosis vitamine E is goed voor je gezicht en de rest van de huid. Wanneer je olijfolie op je huid smeert, gebruik dan altijd de extra vierge variant.

Let op dat je dit niet te vaak doet, want de olie sluit de huid geheel af. Het is belangrijk dat je huid voldoende kan ademen.

Heb je last van droog en futloos haar? Olijfolie laat je haar glanzen. Het hecht zich op de buitenkant van het haar, waardoor dit er gezonder uitziet. Je kunt het gebruiken als pre-shampoo. Hierna goed uitspoelen en met normale shampoo nawassen. Voorkom dat de olie op de hoofdhuid terechtkomt, hierdoor gaat dit erg vet aanvoelen.

Overigens kun je deze olie ook in de fonduepan gebruiken. Verhit de olie tot er damp vanaf komt, op dat moment kun je vlees of groenten bakken.

Het verwijderen van oorsmeer

Iedereen heeft wel eens last van overtollig oorsmeer. Wanneer dit vast blijft zitten dan spreek je van een oorsmeerprop. Dit is erg hinderlijk want tijdens en na het douchen of zwemmen blijft water achter de prop staan. Ook kun je last hebben van licht gehoorverlies.

Warm een beetje olijfolie op en druppel dit in het oor. Laat dit een kwartiertje intrekken. Je zult merken dat de prop nu makkelijker loskomt.

Het behandelen van luieruitslag

Heb je een kind dat in de luiers zit? Luieruitslag is een vervelende kwaal. Smeer tijdens de verschoning wat olijfolie op de luieruitslag. Het werkt verzachtend, voorkomt irritaties en verbetert de algehele gezondheid van de huid.

Olijfolie voor houten snijplank, tafel of vloer

Onbehandelde houten snijplanken, tafels of houten vloeren hebben extra verzorging nodig. Soms wordt olijfolie voor de luxe houten snijplank gebruikt, en dit kan best. Houd er wel rekening mee dat de snijplank wat vettig aan kan voelen.

Het is ook mogelijk om een houten tafel of vloer met olijfolie te behandelen. Helaas gaat het hier om een niet-drogende olie. Dit betekent dat het wel een verbinding met zuurstof aangaat maar dat er geen harde laag ontstaat. Oftewel: de tafel of de vloer wordt hierdoor niet waterbestendig.

Tip: goede houtolie maakt het hout waterbestendig en geeft het de juiste verzorging. Er is keuze uit verschillende soorten beschermingsolie.

Bekijk houtolie

Wil je toch olijfolie gebruiken om op deze manier een houten vloer of tafel te laten glanzen? Maak dan je eigen polijstmiddel. Hiervoor heb je een emmer lauwwarm water, 60 ml olijfolie en 100 ml alcohol azijn nodig.

Maak het onbehandelde hout goed met een vochtige doek schoon (alleen water). Zorg dat de vloer geen vlekken bevat en dat je al het stof en droog vuil opzuigt. Neem vervolgens een dweil en maak deze licht vochtig in het zelfgemaakt polijstmiddel met olijfolie. Wrijf met de doek over het hout. Laat hierna het behandelde hout volledig drogen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Dit kun je allemaal doen met olijfolie
Schuiven naar boven