DNA test zonder toestemming moeder

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je twijfelt of je wel écht de vader van je zoon of dochter bent. Een DNA test moet dit vaststellen. Dit doe je in overleg met de moeder van het kind. Kun je een DNA test zonder toestemming moeder doen? Ja, dit kan zeker. Je moet hier echter wel de mogelijkheid toe krijgen.

Moeder weigert DNA test

Je wilt een DNA test laten doen. Hiermee weet je zeker dat jij de biologische vader bent (of niet). Woon je samen of ben je getrouwd met de moeder van jullie kind? Dan is het geen probleem om een DNA test zonder toestemming moeder te doen. Dit wordt anders wanneer het kind bij de moeder woont, en jij ergens anders.

Niet altijd geeft de moeder toestemming voor een DNA onderzoek. Je kunt je ten eerste afvragen waarom ze geen toestemming geeft. Wat heeft ze te verbergen? Aan de andere kant heb jij deze toestemming ook niet altijd nodig. Bij een omgangsregeling komt jouw zoon of dochter bij jou over de vloer. Het is dan heel eenvoudig om wat DNA af te nemen.

Voor erkenning en juridisch vaderschap heb je wél toestemming van de moeder nodig. Geeft zij deze toestemming niet? Wil ze ook niet meewerken aan een DNA test? Je kunt via de rechter om een vaderschapstest verzoeken. In sommige gevallen geeft de moeder dan toe. Het is echter moeilijk om het afstaan van DNA-materiaal af te dwingen.

DNA test zonder toestemming moeder: de gevolgen

In theorie kan iedereen een DNA test zonder de toestemming van de moeder verrichten. Het is echter de vraag of dit ook gewenst is. Het verdient in ieder geval aanbeveling om dit altijd in overleg met de moeder te doen. Lukt dit niet, dan zit er vaak niks anders op dan stiekem vaderschapstest te doen.

Vaderschapstest bestellen

Een DNA test via het ziekenhuis vraagt om de volgende zaken:

  • Identiteitsbewijs van de aanvrager
  • Geboorteakte of identiteitsbewijs van het kind
  • Toestemmingsverklaring van de moeder

Stiekem vaderschapstest doen? Dan kun je het beste online een vaderschapstest te bestellen. Deze vaderschapstest bestaat uit een testkit. Na het afnemen van wangslijmvlies verstuur je dit naar het laboratorium. Daar vergelijken ze het DNA profiel van het kind met het DNA van de vermeende vader. Komen de DNA-profielen niet overheen, dan is 100% zeker dat de man niet de vader van het kind is. Komen de DNA-profielen wel overheen, dan is met 99,999 procent zekerheid vast te stellen dat de man wel de biologische vader is.

Bestel hier een vaderschapstest – DNA test

Bovenstaande DNA test wordt aangeboden door DDC diagnostics. Dit is het grootste bedrijf dat DNA testen uitvoert. Het laboratorium maakt gebruik van de nieuwste technologieën en verzekert een optimale nauwkeurigheid en hoge betrouwbaarheid.

Hoe werkt de vaderschapstest?

Voor een DNA-thuistest zijn twee dingen nodig:

  • DNA materiaal van het kind
  • DNA materiaal van de vermeende vader

Een vaderschapstest is zeer betrouwbaar. In sommige gevallen is de uitslag nóg betrouwbaarder wanneer ook de moeder DNA-materiaal afstaan. Dit is echter geen vereiste: de moderne technieken zijn al betrouwbaar genoeg.

Bij het ontvangen van de DNA-test kun je direct aan de slag. Neem met een wattenstaafje wangslijmvlies bij jezelf en het kind af. Verpak dit volgens de gebruiksaanwijzing en stuur de test naar het laboratorium. Het DNA monster wordt binnen 4 werkdagen getest en geanalyseerd. Binnen 4 werkdagen ontvang je de uitslag van de test.

Werkt een DNA test zonder wangslijm?

Wangslijm is rijk aan DNA. Bovendien is het eenvoudig en pijnloos af te nemen. Kun je een DNA test zonder wangslijm afnemen? Ja, je kunt ook voor andere DNA monsters zorgen. Denk maar eens aan oorsmeer, haren, tandenstokers of kauwgum. Gebruik je een ander DNA Monster? Houd dan rekening met extra (hoge) kosten.

Wat kun je met de uitslag van de test?

DNA test zonder toestemming moeder en de uitslag ontvangen? Velen laten dit vooral voor de gemoedsrust doen. Het kan echter ook dienen als bewijsmateriaal in een rechtszaak. Bijvoorbeeld om aan te tonen dat je de biologische vader niet bent. Zo hoef je ook geen kinderalimentatie te betalen.

Je kent echter ook aan willen tonen dat je de vader wél bent. Bijvoorbeeld omdat de moeder anders beweert en jou een omgangsregeling met het kind onthoudt. Dankzij de uitslag van de vaderschapstest is duidelijk dat jij toch de biologische vader bent.

Prijs vaderschapstest: over de kosten

Wat kost een beetje vaderschapstest? De test die we je eerder hebben laten zien kost vanaf €189. Op zich valt dit wel mee: veel aanbieders zijn duurder. Daar komt ook nog eens bij dat het laboratorium uit ons voorbeeld zeer betrouwbaar is. Bestel nooit een vaderschapstest uit het buitenland: je weet niet wat je te wachten staat.

Een vaderschapstest via het ziekenhuis laten doen? Vaak betaal je dan een stuk meer. De kosten voor dit onderzoek worden niet vergoed. De uitslag is even betrouwbaar als een thuistest. Het maakt dus eigenlijk niet uit waar je de vaderschapstest laat doen. De kosten kunnen echter wel doorslaggevend zijn.

Een moederschapstest is doorgaans net zo duur als een vaderschapstest. Het aantal deelnemers beïnvloedt de totale kosten van de test. Zo kun je ook kiezen voor een gecombineerde test. Hierbij verstuur je DNA van vader, moeder en kind. Houd er echter rekening mee dat deze combinatietesten niet altijd noodzakelijk zijn.

Vergoeding DNA test

Hoe zit het met vergoeding DNA test zonder toestemming moeder? Het maakt niet uit of je wel of geen toestemming hebt: de kosten zijn voor eigen rekening. Een vaderschapstest is niet verzekerd via de zorgverzekering. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan dit door de ziektekostenverzekering vergoed worden. Dit komt echter zeer zelden voor.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

DNA test zonder toestemming moeder
Schuiven naar boven