Een donzen dekbed wassen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Onder een donzen dekbed slaap je heerlijk comfortabel. Hierbij heb je keuze uit eenden- of ganzendons. Kan een donzen dekbed in de wasmachine of moet je deze op de hand wassen? Hoe vaak moet je hem reinigen? Het is belangrijk dat je dit materiaal op de juiste manier behandelt. Dan pas heeft het ook een lange levensduur. Lees alles over het wassen van een donzen dekbed.

Niet alles is echt dons

Vaak wordt iets als donzen dekbed verkocht maar bevat het onvoldoende donsveertjes. Het mag dan eigenlijk niet het label donzen dekbed dragen. Dit type dekbed moet namelijk voor minstens 60% uit dons bestaan. Het overige percentage bestaat uit veertjes.

Met betrekking tot het dekbed wassen maakt het veel verschil uit welk materiaal het bestaat. Check dit van tevoren.

Bekijk de bestverkochte donzen dekbedden

Donzen dekbed wassen: zo doe je dat

Laten we het donzen dekbed wassen. Oftewel reinigen want je mag het dekbed niet zomaar in de wasmachine stoppen. Hierbij kijk je eerst naar de grootte van het dekbed, uit welk materiaal het bestaat en welk wasprogramma je kiest.

Dekbed in de wasmachine wassen

Kun je een donzen dekbed in de wasmachine wassen? Veel mensen zeggen van niet maar dit kan wel. Hierbij is het wel belangrijk dat de trommel van de wasmachine groot genoeg is. Standaard wasmachines hebben een capaciteit van 6 of 7 kg. De grotere exemplaren hebben een trommel die geschikt is voor 8 kg. Een niet al te dik donzen dekbed past hier prima in.

Op het label van het dekbed zie je altijd op hoeveel graden je dit mag wassen. Kies voor een wolwasprogramma of fijnwasprogramma. Ga ook voor een speciaal wasmiddel, dit noem je ook wel fijnwasmiddel. Dit is specifiek bedoeld voor fijne stoffen.

Bekijk fijnwasmiddel

Je hebt ook een donswasmiddel hoewel dit minder goed verkrijgbaar is. Bovendien is het middel vaak bedoeld voor het rechtstreeks verwijderen van vlekken zonder dat je het dekbed in de wasmachine wast.

Tennisballen in de wasmachine

Het is belangrijk dat je twee of meer tennisballen in de wasmachine doet. Hierdoor blijft het dekbed goed luchtig en gaan de donsveertjes niet samenplakken. Wees niet bang dat de tennisballen de trommel kapotmaken: door de aanwezigheid van het dekbed vindt er geen schokbelasting plaats.

Op de hand wassen

Is het niet mogelijk om je donzen dekbed te wassen in de wasmachine? Dan kun je dit ook op de hand doen. Houd er wel rekening mee dat dit een zware en intensieve klus is. Wanneer het dekbed nat wordt dan voelt het zeer zwaar aan. Het beste kun je de badkuip met lauwwarm water vullen. Voeg hier een dopje fijnwasmiddel aan toe.

Vervolgens was je het dekbed op de hand door het gedurende enkele uren te laten weken. Af en toe even omdraaien of ‘roeren’. De grootste uitdaging is het goed uitspoelen van het dekbed. Dit doe je door minimaal drie keer met koud water te spoelen.

Donzen dekbed laten drogen

Wanneer het dekbed uit de wasmachine komt is dit al licht gecentrifugeerd. Hierdoor zal het sneller drogen. Hang het dekbed bij voorkeur in de buitenlucht te drogen. Was je het in de winterperiode, dan hang je het binnenshuis ergens op.

Heb je het dekbed op de hand gewassen? Ga niet hard in het dekbed knijpen om het vocht eruit te krijgen. Door te knijpen druk je de donsveertjes kapot. Beter kun je het dekbed rechtstreeks boven het bad of de douchebak hangen. Binnen enkele uren zal het meeste water eruit zijn gelopen. Hierna kun je het dekbed in de buitenlucht hangen.

In de droger

Kan een donzen dekbed in de droger? Ja dat kan, maar hierbij moet je kiezen voor een lage temperatuur. Kies voor een lang droogprogramma en een maximumtemperatuur van 30 °C. Op deze manier kun je het dekbed perfect laten drogen.

Dekbed naar de stomerij brengen

Zie je het niet zitten om het donzen dekbed te wassen? Breng het dan naar de stomerij. Hier wordt het op professionele wijze gereinigd. Houd er wel rekening mee dat het dekbed mogelijk niet zo fris ruikt als dat je het zelf wast.

Het stomen van een donzen dekbed kost tussen de € 25 en € 35. In sommige gevallen vraagt de stomerij een hogere of lagere prijs. Een en ander is ook afhankelijk van de afmeting van het dekbed.

Hoe vaak het donzen dekbed reinigen?

Het is echt niet nodig om wekelijks het dekbed te reinigen of te wassen. Wanneer je wekelijks de overtrek verschoont blijft het beddengoed fris. Toch zal je vroeg of laat het donzen dekbed moeten reinigen. Een keer in de 2-5 jaar wassen is meer dan voldoende. Gebruik je geen dekbedovertrek, dan moet je het dekbed jaarlijks tot tweejaarlijks wassen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Een donzen dekbed wassen
Schuiven naar boven