Droge lucht in huis – oorzaken en oplossingen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een droge huid, gebarsten lippen en geïrriteerde luchtwegen. Herkenbaar? Waarschijnlijk heb je te maken met droge lucht in huis. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Samen met jou bekijk ik de oorzaken en oplossingen.

Normale luchtvochtigheid versus droge lucht

Wanneer is de lucht in de woning te droog? Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Het gaat hier dan om de relatieve luchtvochtigheid: hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid.

Bij een droge lucht in de woning ligt de luchtvochtigheid onder de 40%.

Hoe herken je droge lucht in huis?

Hoe weet je eigenlijk of de lucht in de woning te droog is? Dit merk je aan de volgende dingen:

  • Last van geïrriteerde luchtwegen
  • Droge keel (veel dorst)
  • Prikkelhoest
  • Droge ogen
  • Hoofdpijn
  • Gebarsten lippen
  • Droge of schilferige huid
  • Statisch haar
  • Verminderde werking van immuunsysteem

Opvallend bij een te lage luchtvochtigheid is dat je het koud hebt, terwijl de temperatuur in de woonkamer behaaglijk is. Bij een lage luchtvochtigheid geef je jouw lichaamswarmte te snel aan de omgeving af. Hierdoor krijg je het koud. Het is dus belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden.

Droge lucht in huis oorzaken

Voordat je iets aan de lage luchtvochtigheid gaat doen, is het belangrijk om de oorzaken van een te droge lucht te kennen. In de wintermaanden is de luchtvochtigheid altijd wat lager. Dit komt omdat waterdamp niet zo gemakkelijk oplost in koude lucht. Je haalt dus al droge lucht de woning in. Daarnaast zetten we de verwarming of kachel lekker hoog. Doordat er geen extra vocht bijkomt, voelt de lucht binnenshuis nog droog eraan.

Een van de andere oorzaken is een slechte ventilatie. Vooral nieuwbouwwoningen zijn soms van slechte ventilatiemogelijkheden voorzien. Door de kou houden we ramen en deuren goed dicht. We sluiten de buitenlucht dus af. Allemaal oorzaken waar je iets aan kan doen.

Meten van de luchtvochtigheid

Meten is weten, en dat geldt zeker voor de luchtvochtigheid binnenshuis. Met een aantal symptomen herken je of de lucht in je woning te droog is. Toch kun je dit het beste opmeten. Dit doe je met een hygrometer. Deze meet de luchtvochtigheid binnenshuis. Een hygrometer of luchtvochtigheidsmeter is geen dure investering. Voor €15 tot €30 heb je een prima hygrometer die niet alleen de luchtvochtigheid maar vaak ook de temperatuur aangeeft.

Hier vind je de bestverkochte hygrometers (luchtvochtigheidsmeter)

Een hygrometer werkt heel eenvoudig. Zet hem in de woonkamer, slaapkamer of op het kantoor. Deze luchtvochtigheidsmeter meet zeer nauwkeurig en geeft direct het juiste percentage aan.

Droge lucht in huis oplossen

Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige en handige oplossingen. Met onderstaande tips breng je de luchtvochtigheid weer omhoog. Lees snel verder: 6 tips of oplossingen.

1. Luchtzuiverende planten

Wat is er mooier dan droge lucht te verminderen met een natuurlijke methode? Kamerplanten geven de woning een groene en fleurige uitstraling. Bovendien zuiveren planten de lucht in huis. Via de bladeren nemen ze schadelijke stoffen uit de lucht op. Kamerplanten zetten CO2 om in zuurstof, dit zorgt voor een gezonde leefomgeving. Bovendien produceren ze waterdamp. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in huis.

Naar de meest populaire kamerplanten

2. Radiator waterverdampers

Een zeer eenvoudige oplossing is het gebruik van radiator verdampers. Dit is een verdampingsbakje dat je aan de radiator hangt. Vul het bakje met water. Door de warmte verdampt het water. Dit zorgt voor een hogere luchtvochtigheid in huis. Een radiator verdampingsbakje kost tussen de €10 en €20 per stuk. Een design luchtbevochtiger ziet er mooi uit, maar is ook wat duurder.

Bekijk radiator luchtbevochtigers – verdampingsbakje

3. De verwarming niet te hoog zetten

Hoe warmer in huis, hoe meer water er uit de lucht verdwijnt. Dit zorgt voor een nog drogere lucht. De ideale temperatuur ligt rond de 21 graden Celsius. Niet te hoog stoken heeft nog een voordeel: het bespaart op de energiekosten.

4. Regelmatig ventileren

Wist je dat je bij een lage luchtvochtigheid ook minder zuurstof binnen krijgt? Juist dan is het belangrijk om frisse lucht de woning binnen te halen. Zet dagelijks de ramen op de slaapkamers een uurtje open. Dit geldt ook voor de woonkamer en keuken. We kunnen ons voorstellen dat je dit te koud vindt. Probeer dan de ventilatieroosters in huis vrij te houden. Een 24-uurs ventilatie is nog de meest geschikte oplossing. Dit kan middels een mechanische ventilatie, waarbij de afvoer is aangesloten op een elektrische ventilator.

5. Luchtbevochtiger (en luchtreiniger)

Je kunt ook gebruik maken van een elektrische luchtbevochtiger. Deze zorgt voor een gelijkmatige verdeling van nevel of waterdamp. De juiste luchtbevochtiger gebruikt een reinigingstechnologie waarmee bijna alle bacteriën uit het water worden verwijderd. Zo ontstaat er een gehydrateerde en schone lucht. De luchtbevochtiger is ideaal tijdens de wintermaanden. Je bent tussen de €40 en €400 kwijt. De prijs is afhankelijk van jou specifieke wensen en eisen.

Naar de luchtbevochtigers/ luchtreinigers

6. Natte was op de verwarming drogen

Een hele eenvoudige methode die ik zelf altijd toepas. Hiermee sla ik ook nog eens twee vliegen in een klap: de was droogt snel en de luchtvochtigheid in huis stijgt. Draai een wasmachine en hang de natte was over de radiatoren. Binnen enkele uren is de was droog en voel je de droge lucht in huis afnemen. Let wel op dat je dit niet met alle kledingstukken kunt doen. Hangt nooit wollen, zijden of andere kwetsbare stoffen over de radiator.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Droge lucht in huis – oorzaken en oplossingen
Schuiven naar boven