Duurzame tips voor het huishouden

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Niemand ontkomt aan verduurzamen. Het is beter voor het milieu, de toekomst van de aarde en natuurlijk ook voor alle toekomstige generaties. Daarnaast word je ook wel een beetje verplicht om te verduurzamen. Ze moeten in 2050 alle woningen van het gas af zijn. Met de duurzame tips voor het huishouden ga je bewust met het milieu om.

Afval goed scheiden

Omdat we zoveel afval produceren is het belangrijk om hier op een bewuste manier mee om te gaan. Kijk in je gemeente hoe het afval gescheiden wordt. Meestal kun je de volgende dingen in je gemeente gescheiden aanbieden:

  • Papier
  • Plastic
  • Gft
  • Metaal
  • Restafval

In sommige gemeenten worden luiers apart ingezameld. Zorg dat je een afvalscheidingsprullenbak in huis hebt staan. Dit maakt het afval scheiden er een stuk makkelijker op.

Dit zijn de beste afvalscheidingsbakken

Geen plastic zakjes meer gebruiken

Een van de beste duurzame tips voor het huishouden: gebruik geen plastic zakjes meer. Dus geen boterhamzakjes, plastic vuilniszakken en plastic diepvrieszaken. Hier zijn heel veel alternatieven voor. Zo heb je bijvoorbeeld de siliconen zakken, deze zijn vele malen herbruikbaar. Daarnaast zijn er biologisch afbreekbare kleine en grote vuilniszakken op de markt.

Dit soort afvalzakken kost wat meer, maar ze zijn veel beter voor het milieu. En alleen dat geeft al een goed gevoel, want je doet het tenslotte voor de toekomstige generaties of je nageslacht.

Minder vlees eten

De productie van vlees is helemaal niet goed voor de aarde. Er komen ontzettend veel vervuilende stoffen vrij en die tasten het klimaat aan. Dit is weer slecht voor de flora en fauna wereldwijd. Door minder vlees te eten verminder je de uitstoot van schadelijke gassen. Dit werkt natuurlijk alleen wanneer iedereen minder vlees zou gaan eten.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Eet maximaal drie keer per week vlees. Maak anderen hier ook bewust van. Er zijn veel vleesvervangende producten verkrijgbaar, en die zijn net zo gezond of misschien wel beter.

Tweedehands producten kopen

Jarenlang hebben we veel te veel geconsumeerd. Hierdoor zijn er ontzettend veel producten gemaakt. Het is zonde om die nu allemaal op de afvalberg te gooien. Koop eens wat vaker tweedehands meubels, kleding, speelgoed, gereedschap en andere producten.

Je zult merken dat veel van deze meubels en producten nog in zeer goede staat zijn. Ze kunnen nog jarenlang meegaan. Bovendien ben je hiermee ook nog eens een stuk goedkoper uit. Wil je geld besparen, dan zijn tweedehandsproducten een zeer goede keuze.

Pak eens wat vaker de fiets

Nog een duurzame tip voor het hele gezin, pak vaker de fiets. Natuurlijk zijn er tegenwoordig elektrische auto’s, en die zijn beter voor het milieu. Maar het opwekken van energie is ook nog niet voor 100% groen. Dus is het altijd beter om wat vaker de fiets te nemen of te wandelen.

Fietsen en wandelen is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je gezondheid. Daarnaast is het hartstikke gezellig om met je partner, kinderen of vrienden een stuk te fietsen. En ook nog eens praktisch want zo kunnen jullie samen de boodschappen doen. Of gezellig naar het werk.

Koop de boodschappen op de markt

Uit gemakzucht doe je alle boodschappen in de supermarkt. Wist je dat er ook ontzettend veel op de markt verkrijgbaar is? Je krijgt hier veel verse producten waaronder groenten en fruit, brood, vlees en vis. Je bent ten eerste goedkoper uit. Ten tweede zijn veel van deze producten onbewerkt en hierdoor beter voor de dieren en planten.

Bedenk ook dat veel producten in de supermarkt zijn verpakt in plastic of andere milieuonvriendelijke materialen. Op de markt is dit niet het geval. Neem wel je eigen papieren zak mee, zodat hier de producten in kunnen. En natuurlijk je eigen boodschappentas, want je wil geen plastic tasje van de marktkoopman meekrijgen.

De koffiebeker die altijd kan

We drinken heel wat koffie per jaar weg. Het probleem is dat cafés, koffiecorners en kantines milieuonvriendelijke materialen gebruiken. Koop daarom een duurzame koffiebeker. Die heb je altijd bij je, is lekvrij en houdt de koffie ook nog eens tot 6 uur lang warm. Je kunt hem ook gebruiken voor koude dranken, heerlijk in de zomermaanden.

De duurzame koffiebeker to go is makkelijk in de auto mee te nemen, praktisch op het werk maar ook voor thuis. Leuk voor jezelf maar ook om als duurzaam cadeau te geven.

Bekijk duurzame koffiebekers

Nog een tip: geef je kind geen pakjes, flesjes of blikjes drinken mee. Koop een thermosfles of een thermosflesbeker. Deze is honderden keren herbruikbaar.

Geen reclamefolders door je brievenbus

Door een NEE/NEE sticker op je brievenbus te plakken bespaar je jaarlijks 35 kg papier. Kies je voor een JA/NEE sticker dan bespaar je per jaar nog steeds ongeveer 22 kg aan papier. Reclamefolders kun je ook heel makkelijk op je pc, laptop of smartphone lezen. Want die worden tegenwoordig digitaal aangeboden.

De thermostaat een graadje lager

Met de hoge energieprijzen probeer je zoveel mogelijk stroom en gas te besparen. De laatste duurzame tip voor je huishouden is de thermostaat een graadje lager zetten. In de meest ideale situatie staat de thermostaat overdag op 18 °C en ‘s nachts op 15 °C.

Denk ook aan het isoleren van de woning. Wat tochtstrips kunnen ook veel verschil maken, maar er is natuurlijk nog veel meer wat je kan doen. Alle kleine beetjes helpen dus begin in het klein.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Duurzame tips voor het huishouden
Schuiven naar boven