Elektrische fiets kopen: waar op letten?

Er rijden steeds meer elektrische fietsen rond. Vijftigplussers zijn de grootste koopgroep, maar jongeren hebben hier ook interesse in. Een elektrische fiets kopen betekent een stevige investering. Waar op letten bij aanschaf? Lees de belangrijkste tips door.

Qlima petroleumkachel

Een van de laatste petroleumkachels. Op = op.

+2800 keer bekeken vandaag

E-bike/ elektrische fiets met of zonder gashendel

Een elektrische fiets wordt vaak afgekort tot e-bike. Soms wordt gezegd dat er een verschil is tussen e-bike en elektrische fiets, maar in de basis is dit hetzelfde. Wel zijn er veel verschillende van dit soort fietsen. Soms heb je de elektrische fiets waarbij je niet hoeft te trappen, deze is voorzien van een gashendel.

Dit soort fietsen mag niet zomaar de weg op. Dit komt omdat een e-bike met gashendel meer vermogen levert dan is toegestaan. Let bij aanschaf dus goed op de aanwezigheid van een gashendel, hoewel je dit als stadsfiets nauwelijks tegenkomt. De modellen met gashendel betreffen vaak de e-mountainbikes of de e-fatbikes.

Bekijk de populairste elektrische stadsfietsen

Plaatsing van de motor

De motor kan in het voorwiel, het achterwiel of bij de trapas zitten. De goedkope e-fietsen hebben vaak de motor in het voorwiel. Houd er rekening mee dat dit niet de krachtigste fietsen zijn. Wanneer de motor in het achterwiel zit dan vindt er een goede aandrijving plaats. Vooral geschikt in heuvelachtig terrein, maar het wisselen van de achterband is niet zo eenvoudig.

De meeste fietsen zijn voorzien van een middenmoter. Deze is krachtig en geschikt voor verschillende terreinen. Dankzij speciale krachtsensoren wordt de trapondersteuning automatisch aangetast. Het gewicht op de fiets is gelijkmatig verdeeld waardoor je stabiliteit ervaart. Een elektrische fiets met middenmoter is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 2400.

De versnellingen

De elektrische stadsfiets beschikt over naafversnellingen. Meestal maak je dan gebruik van 6-8 verschillende versnellingen. Het voordeel van een naafversnelling is dat het minder onderhoud vraagt en ook niet gevoelig is voor vuil.

Fiets je veel door de bergen of heuvels, dan is het praktischer wanneer je voor een derailleursysteem gaat. Dit systeem kom je voornamelijk op elektrische mountainbikes of andere sportieve modellen tegen. Het is duurder, gevoeliger voor vuil en vraagt wat meer onderhoud. Maar het biedt wel meer ondersteuning in heuvelachtig gebied.

De remmen, een onmisbaar onderdeel

Omdat je met een elektrische fiets meer snelheid maakt, zijn de remmen zeer belangrijk. Normale fietsen zijn voorzien van trommelremmen of velgremmen. De e-bike zal veelal beschikken over hydraulische schijfremmen. Dit is een stuk veiliger en betrouwbaarder. Let op met de aanschaf van een hele goedkope elektrische fiets, deze is soms uitgerust met trommelremmen of velgremmen. Bedenk dat deze remmen niet zo krachtig zijn, waardoor je mogelijk doorschiet.

De riemaandrijving van de fiets

Elektrische fietsen met derailleursysteem (sportieve modellen) zijn nagenoeg altijd voorzien van een kettingaandrijving. De stadsfiets wordt steeds vaker voorzien van een onderhoudsvriendelijke kunststof riem. Dit bespaart niet alleen op het onderhoud, ook is deze riem een stuk stiller. Oftewel: anderen horen het nauwelijks wanneer je voorbij fietst.

Naar elektrische vouwfietsen (vanaf € 400)

Het display en de beschikbare informatie

Alles op de fiets bekijk je en stel je in via het display. Het bedieningscherm is bedoeld voor het aanpassen van de trapondersteuning. Maar ook voor het bekijken van de afgelegde afstand, de rijtijd, de actuele snelheid en de actuele tijd. De accustatus staat hier ook altijd op. Een en ander is afhankelijk van het type en merk display.

De trapondersteuning is vaak ook via knopjes op het stuur aanpasbaar. De versnellingen staan los van het display, dat regel je via een hendel aan of op het stuur.

Ben je slechtziend, kies dan zeker voor een display met grotere letters en tekens. Sommige displays zijn voorzien van een achtergrondverlichting, waardoor je ook in het donker perfect alles afleest. Wordt de fiets geleverd met een goedkoop display, dan is het soms mogelijk om voor een beter display te gaan. Let dan wel op of het display compatibel is met het systeem.

De prijs van de fiets

Er valt natuurlijk ook nog wat over de prijs te zeggen. Een degelijke e-bike begint vanaf € 2400, oplopend tot ongeveer € 4000. Mensen met een beperkt budget gaan vaak voor een model dat tussen de € 1200 en € 2000 kost. Op zich zijn dit ook prima fietsen, maar minder krachtig. Mogelijk vragen ze ook wat meer onderhoud en zijn ze zeker niet geschikt voor heuvelachtig terrein. Aan de prijs is meestal wel terug te zien hoe het met de kwaliteit en prestaties zit.

Wanneer je niet al te hoge eisen aan deze fiets stelt, dan is een elektrische stadsfiets of een vouwfiets van minder dan € 1000 ook en goede keuze. Dit soort modellen beschikt over een motor in het achterwiel en 6 versnellingen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial