Elektrische fiets verkopen: de waarde van de fiets

Een oude elektrische fiets hoeft niet direct de schroothoop op. Veel modellen zijn nog prima bruikbaar. Een elektrische fiets verkopen kan zelfs aardig wat geld opleveren. Naast verkoop heb je ook de mogelijkheid tot inruilen of weggeven.

De meest voorkomende defecten

Een elektrische fiets wordt vaak weg gedaan omdat hij niet meer te repareren is. De meest voorkomende defecten bestaat uit het niet opladen of te weinig capaciteit van de accu. Ook aan de motor kan iets mankeren, waardoor de trapondersteuning minimaal of te weinig is.

Sommige problemen zijn eenvoudig te repareren, bijvoorbeeld bij het uitvallen van het display. Wanneer de accu defect is kan er kortsluiting of zelfs brand ontstaan. Meestal is dit het gevolg van een flinke valpartij. Het kapotgaan van de accu heeft vaak met ouderdom te maken. Dit merk je doordat de actieradius verlaagt, het opladen langer duurt en je de accu niet volledig oplaadt. Vervanging van de accu is dan noodzakelijk, maar geen goedkoop grapje.

Elektrische fiets verkopen? Eerst de waarde bepalen

Een van de duurste onderdelen aan een elektrische fiets is de accu. Een goede fietsaccu kost tussen de € 600 en € 900. Er zijn ook goedkopere modellen verkrijgbaar maar die hebben een lagere capaciteit en actieradius. Toch is een goedkope fietsaccu vaak een beter alternatief dan de fiets verkopen. Met een nieuwe accu kan de fiets weer een hele tijd mee.

Bekijk fietsaccu’s

Toch de elektrische fiets verkopen? Dan is het belangrijk om de waarde te bepalen. Wanneer de accu in goede staat is dan heeft hij een waarde die tussen de 10% en 75% van de nieuwprijs ligt. Een en ander hangt van de leeftijd van de accu af. Accu’s van drie jaar of ouder zijn het minste waard.

  • Accu tot 12 maanden: 75% van de nieuwprijs
  • Accu van 1-2 jaar oud: 50-60% van de nieuwprijs
  • Accu van 2-3 jaar oud: 40-50% van de nieuwprijs
  • Accu van 3-4 jaar oud: 30-40% van de nieuwprijs
  • Accu 4-6 jaar oud: 10% tot 40% van de nieuwprijs
  • Accu ouder dan 6 jaar: geen waarde

Het is belangrijk om de waarde van de accu te bepalen. Dit komt omdat een oude elektrische fiets kan zijn voorzien van een nieuwe accu.

De algemene waarde

Vooral gedurende het eerste jaar neemt de waarde van de elektrische fiets flink af. Een e-bike van één jaar oud heeft een waarde van 60% tot 75% van de oorspronkelijke aankoopprijs. Wanneer de fiets drie jaar oud is dan ligt de waarde op 33% van de nieuwprijs. Wanneer je € 3000 voor de e-bike hebt betaald dan kun je er drie jaar later nog maar € 1000 voor terugkrijgen. Dit kan een flinke tegenvaller zijn, maar de waarde van e-bikes loopt net als bij auto’s ontzettend snel terug.

Nieuwe onderdelen verhogen de waarde

Het is niet zo dat regelmatig onderhoud de waarde verhoogt. Wel kunnen nieuwe onderdelen hieraan bijdragen. Zo zal een e-bike van vier jaar oud met een gloednieuwe accu veel meer waard zijn dan wanneer de accu ook vier jaar oud is.

Inruilen levert veel op

Ben je van plan om een nieuwe elektrische fiets aan te schaffen? Denk dan eens aan inruil van de oude fiets. Veel winkels geven hoge inruilkortingen. Dit is niet omdat ze de oude e-bike verkopen, want vaak blijkt die onverkoopbaar te zijn. Nee, ze maken gebruik van een handige marketingtruc.

Op de verkoop van nieuwe fietsen zit een zeer hoge marge. Die marge kan oplopen tot wel 40%. De verkoper telt vaak een paar honderd euro bij de prijs op. Op die manier kan de verkoper een hoge inruilkorting geven. Klanten die hun oude e-bike niet inruilen krijgen vaak op een andere manier korting. Tenminste, dat wordt gedacht want in werkelijkheid wordt er helemaal geen korting gegeven maar is de fiets duurder dan de adviesprijs.

Naar goedkope e-bikes

Wat levert meer op, inruilen of als tweedehands verkopen?

Bij veel verkopers kun je afdingen op een elektrische fiets. Meestal krijg je korting wanneer het een model uit de vorige collectie betreft. Maar je krijgt ook korting wanneer je een duurder model aanschaft. De marge voor de verkoper is hoog genoeg om korting te geven.

Hiervan uitgaande is het vaak niet nodig om je elektrische fiets in te ruilen. Wanneer je hem tweedehands verkoopt en vervolgens in de winkel een nieuwe met korting koopt, houd je op de eindstreep veel meer over. Het is dus zeker interessant om je elektrische fiets via Marktplaats, Facebook of een zoekertje te verkopen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Elektrische fiets verkopen: de waarde van de fiets
Schuiven naar boven