Elektrische scooter of elektrische fiets, de verschillen

In dit artikel een uitleg over de elektrische scooter vs elektrische fiets. Deze twee voertuigen hebben veel voordelen, maar er hangen ook wat nadelen aan vast. Er is met name verschil in onderhoud, maandelijkse kosten en het bereik.

Overal waar je elektrische scooter ziet staan kun je ook ‘elektrische brommer’ lezen. Er is namelijk geen verschil tussen een brommer en scooter.

De aanschafkosten

In de strijd elektrische scooter vs elektrische fiets kijken we eerst naar de aanschafkosten. Vaak wordt gedacht dat een e-bike goedkoper in aanschaf is maar dit is helemaal niet waar. Een fiets met elektromotor kan zelfs duurder zijn dan de e-scooter.

Even wat voorbeelden op een rij. Voor de VanMoof S3 e-bike met vier versnellingen betaal je ongeveer € 2500. De Segway B110S, een e populaire-scooter, kost bij aanschaf € 1700. Met deze laatste ben je dus goedkoper uit.

De kosten zitten hem niet alleen in de motor en de onderdelen maar ook in de accu. Wil je een elektrische brommer of fiets met een grote actieradius, dan moet je € 2000 of meer neertellen. Maar om nou te zeggen dat de elektrische fiets of scooter goedkoper is, dat is appels met peren vergelijken.

Bekijk prijslijst elektrische scooters

Overzicht van de maandelijkse kosten

Een elektrische fiets is met betrekking tot maandelijkse kosten wel vaak goedkoper dan de e-scooter. Dit komt allereerst omdat je voor een e-bike geen (eenvoudig) rijbewijs nodig hebt, je bent niet verplicht om hem te verzekeren en een kentekenplaat is niet nodig.

Mocht je toch voor een verzekering willen gaan, dan is de premie voor een elektrische fiets een stuk lager dan voor een scooter. Dat komt omdat scooters populairder zijn en vaker gestolen worden. Gelukkig ben je in beide gevallen qua verzekering wel goedkoop uit, ergens tussen de € 60 en € 120 per jaar.

Het comfort van deze twee

Toegeven, op een elektrische scooter (of brommer) zit je een stuk beter dan op een e-bike. Vooral over lange afstanden merk je dit verschil. Het zadel van een e-scooter is breder, biedt een betere ondersteuning en voelt in veel gevallen zachter aan. Wanneer je lange afstanden aflegt krijg je niet zo snel pijn aan je bips.

Dat is bij een e-bike toch wel wat anders. Vooral als je er een standaard zadel op hebt liggen, na een uurtje voel je het dan nog wel in je bilspieren en de botjes. Wanneer je lange afstanden fietst dan zou je een speciaal zadel kunnen overwegen. Maar zo comfortabel als het zadel van een e-scooter zal het nooit worden.

De snelheid waarmee je vooruitgaat

Een belangrijk verschil tussen elektrische scooter en elektrische fiets is de snelheid. Bij de e-scooter kun je kiezen uit een model van 25 km/h of 45 km/h. Wanneer je een bromscooter van 45 km/h koopt dan heb je niet alleen een brommerrijbewijs nodig, ook ben je verplicht om een helm te dragen. Met een 25 km scooter moet je een brommerrijbewijs hebben maar hoef je geen helm te dragen. Overigens is dit laatste wel verstandig.

Een elektrische fiets heeft, afhankelijk van de kracht van de motor en je eigen inspanning, een maximale snelheid van 20 tot 45 km/h. De Pedelec kan snelheden tot 45 km/h halen. Hele goedkope fietsen hebben een niet zo goede trapondersteuning, waardoor je een maximumsnelheid van ongeveer 20 km/h aan moet houden.

Overigens valt de Speed-pedelec eigenlijk onder de bromfietsen, ondanks dat hij op een e-bike lijkt. Je hebt hiervoor een bromfietsrijbewijs en een helm nodig.

Overzicht elektrische fietsen

Actief of passief rijden

Op een elektrische fiets ben je altijd in beweging, ondanks de trapondersteuning. Wanneer je geen kracht op de pedalen zet dan komt de fiets niet vooruit. De e-bike is ideaal voor mensen die niet al te grote afstanden afleggen of van fietsen houden. Maar ook wanneer je voor je gezondheid in beweging wil blijven.

De elektrische brommer/scooter is een vorm van passief rijden. Je plaatst je benen op het plateau en geeft met de handen gas. Je bent dus niet in beweging, waardoor dit wat slechter voor je gezondheid is. Maar het is wel de ideale manier om langere afstanden af te nemen.

Wanneer je weinig actief bent en je gaat er vanuit dat een e-bike dit gaat oplossen, dan loop je met de verkeerde gedachte rond. Op een e-bike beweeg je wellicht je benen, maar je zet naar verhouding vrij weinig kracht. Aan de andere kant is een elektrische fiets wel geschikt voor mensen met artrose of voor ouderen, om zo de spieren toch in beweging te houden. Fietsen op een e-bike doet echter weinig voor de botten en pezen.

Wat is de beste keuze?

Het is vrij lastig om te kiezen tussen elektrische brommer of elektrische fiets. Wanneer je korte afstanden aflegt of fietsen geweldig vindt, dan is een e-bike een goede keuze. Ook gezien de lagere maandlasten.

Moet je dagelijks toch wat verder rijden of wil je meer comfort ervaren? Wanneer je budget wat hoger ligt dan is een elektrische scooter iets voor jou.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Elektrische scooter of elektrische fiets, de verschillen
Schuiven naar boven