Elektrische viool

Elektrische violen zien er heel anders uit dan de klassieke modellen. De eerste elektrische viool werd in de jaren ‘70 geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt dit instrument gebruikt door vooruitstrevende violisten. Voordeel van een elektrische viool is dat hij beschikt over volumeregeling en in veel gevallen een interne hoofdtelefoonversterker. Er is niet zo heel veel keuze, simpelweg omdat er weinig vraag naar is. Maar dat maakt het wel avontuurlijker om de juiste elektrische viool te vinden.

Verschil elektrische viool en gewone viool

Wat is nu het grootste verschil tussen een elektrische viool en gewone viool? Een elektrische viool bevat geen klankkast. Hij is voorzien van een element dat naar een versterker leidt. Hierdoor komt het geluid uit de versterker. Voordeel hiervan is dat je het geluid kunt versterken of vervormen. In de basis is de speltechniek grotendeels hetzelfde is.

Doordat de werking van de elektrische versie hetzelfde is kun je ook dezelfde snaren gebruiken. Enig verschil is dat je bij een elektrische variant wat minder goed de verschillen tussen de types snaren hoort. Hierdoor heb je ook helemaal geen dure snaren op je elektrische viool nodig.

Elektrische viool kopen

Waar moet je o pletten bij een elektrische viool kopen? Allereerst het merk. Ga je bijvoorbeeld voor een elektrische viool van Yamaha, Stagg of een ander merk? De eerder genoemde merken zijn altijd een goede kwaliteit.

Het tweede waar je naar kijkt zijn de mogelijkheden. Bijvoorbeeld het aantal bands volumeregeling en of er een interne hoofdtelefoon voorversterker aanwezig is. Voordeel van dit laatste is dat je de hoofdtelefoon op de viool aansluit en zo in stilte kunt oefenen. Als laatste speelt natuurlijk het model en de kleur mee, maar dat is een persoonlijke keuze.

Waar moet je qua vraagprijs aan denken bij het kopen van een elektrische viool? Deze strijkinstrumenten kosten tussen de € 179 en € 299. Natuurlijk heb je zo duurder, maar dit is iets voor ervaren beroepsmuzikanten.

Elektrische viool leren spelen

Wil je elektrische viool leren spelen? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Het beste is muziekles te nemen, dus bij een muziekschool. Tegenwoordig kan dit ook online maar daar moet je van houden. Daarnaast zijn er veel self-made muzikanten. Hierbij verloopt het elektrische viool leren spelen via instructiefilmpjes die je gratis op het internet vindt. Of uit een muziekboek, dat kan natuurlijk ook.