Elektrische fietsen

Met tegenwind of bergop, geen probleem met de elektrische fiets. Hierbij profiteer je van elektrische trapondersteuning. Het resultaat: je behaalt hogere snelheden, soms tot wel 30 km/h. Bovendien kun je dit tempo veel langer volhouden. Elektrische fietsen zorgen voor veel comfort en je bent sneller van A naar B. Ideaal voor ontspannende fietstochten maar ook voor woon-werkverkeer.

Voordelen (en nadelen) elektrische fiets

Waarom zou je voor een elektrische fiets kiezen? Omdat elektrische fietsen je reistijd verkorten. Daarnaast is deze fiets ideaal voor mensen met lichamelijke klachten. Denk hierbij aan artrose, artritis, spierpijn of zwakte van de spieren. Een elektrische fiets is milieuvriendelijker dan wanneer je een benzinebrommer, -motor of -auto gebruikt.

Elektrische fietsen zijn ideaal voor lange afstanden. Toch hebben ze ook wat nadelen. Bijvoorbeeld de beperkte actieradius. Leg je vaak lange afstanden af dan is het zeker belangrijk om naar de capaciteit van de accu te kijken. Tweede nadeel is dat elektrische fietsen zwaarder zijn maar ook duurder in aanschaf.

De beste elektrische fiets

Wat is nu de beste elektrische fiets? Dat is niet zomaar te zeggen want tegenwoordig brengt elk merk een elektrische fiets op de markt. De best verkochte merken zijn de goedkopere modellen van Wind-goo, Altec en vidaXL. Deze elektrische fietsen kosten allemaal minder dan € 700.

Je hebt ook de duurdere merken die beginnen te lopen vanaf € 1200. Dit zijn modellen van onder anderen Shengmilo en Troy. Bedenk dat het type motor en accu uiteindelijk bepalend is voor de prijs. Zo is een Bosch motor altijd beter dan een motor van een goedkoop Aziatisch merk. Een Bosch motor is namelijk een stuk krachtiger en rijdt zowel rustig als vloeiend. Motoren uit de middenklasse zijn Panasonic en Brose.

Onderhoud van de fiets

Juist bij een elektrische fiets is goed onderhoud belangrijk. Maak de fiets regelmatig schoon en behandel bewegende delen met speciale kettingolie. Controleer ook regelmatig de remblokjes, boutjes en schroeven. Dit geldt ook voor de verlichting. Wanneer je de elektrische fiets regelmatig gebruikt dan voorkom je dat de levensduur van de accu snel achteruit gaat. In de winter bewaar je de accu op een vorstvrije plaats. Een lege accu moet je direct bijladen.