Enveloppen voor pakketjes – ideaal voor kleine items

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Je moet een klein product of misschien wel dikke kaart of document versturen. Dan zijn enveloppen voor pakketjes wel zo handig. Deze passen door de brievenbus waardoor je minder portokosten betaalt. Daarnaast beschermen dit soort enveloppen de inhoud, en zijn ze groot genoeg. Het is wel even opletten want je hebt verschillende soorten pakket enveloppen.

Brievenbus pakketpost

Vaak wordt gedacht dat pakketjes niet door de brievenbus passen. Dit klopt niet want er zijn wel degelijk pakketjes die perfect door de brievenbus gaan. Voordeel hiervan is dat je veel minder aan portokosten kwijt bent. Wel moet je rekening houden met afwijkende tarieven.

Wanneer de envelop niet dikker is dan 3,2 cm en niet groter dan 38 x 26,5 cm dan betaal je een van de volgende tarieven:

 • Tot 20 g: € 0,96
 • 20 – 50 gram € 1,92
 • 50 – 100 gram: €2,88
 • 100 – 350 gram: €3,84

Gaat het om een brievenbuspakje? Wanneer het pakje tussen de 350 g en 2 kg weegt dan betaal je hiervoor vanaf € 4,10 aan verzendkosten. Dit kan dus hoger oplopen.

Enveloppen voor pakketjes: de mogelijkheden

Een pakketenvelop moet een minimale afmeting van 14 x 9 cm hebben. De maximale grootte bedraagt 38 x 26,5 cm. Groter kan echt niet anders past het niet door de standaard brievenbus. Wanneer de envelop toch groter is dan wordt dit als pakket gezien, je betaalt dan gelijk een stuk meer.

Koop niet zomaar pakket enveloppen. Niet alleen de afmeting is van belang, maar ook het product dat je verstuurt. Gaat het om een kwetsbaar product? Dan is een luchtenvelop of een envelop met bubbeltjesplastic aan te raden. Voor kostbare documenten is een stevige en waterdichte envelop een must.

Bubbeltjes plastic enveloppen

De beste enveloppen voor pakketjes zijn voorzien van bubbeltjesplastic. Dit plastic bevat vele met lucht gevulde belletjes (vandaar de benaming). Dit dient als stootkussen waardoor de inhoud goed beschermd blijft. Niet alleen tegen valpartijen, maar ook nog eens tegen vocht.

Je hebt keuze uit de normale bubbeltjes enveloppen of die met eenmalige sluiting. Voordeel van de eenmalige sluiting is dat dit fraudebestendig is. Mocht de postbezorger of iemand anders de envelop openmaken, dan is dit direct zichtbaar.

De enveloppen met bubbeltjesplastic zijn aan te raden voor het verzenden van:

 • Kwetsbare producten
 • Software of media op disk
 • Make-up
 • Documenten

Keuze uit verschillende kleuren en afmetingen. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 0,30 per stuk.

Bekijk bubbeltjesplastic enveloppen

Grote enveloppen – A4 formaat

Voor het versturen van documenten of ongevouwen brieven wordt gebruik gemaakt van A4 enveloppen. Dit zijn ook zeer geschikte enveloppen voor pakketjes, mits de inhoud niet te dik is. De A4 enveloppen zijn uitermate geschikt voor:

 • Facturen
 • Aktes
 • Documenten
 • Lange brieven
 • Scripties

Verder geschikt voor dunne producten waaronder stickervellen, wenskaarten, foto’s of kleine posters. Houd er rekening mee dat de inhoud enigszins kan kreuken. Kies daarom voor dikkere A4 enveloppen, die bieden de beste bescherming

Naar A4 enveloppen

Per 50 stuks ben je ongeveer € 9 kwijt (dit kan iets hoger of lager liggen). Kies bij voorkeur voor A4 enveloppen met kleefstrip. Dit maakt het dichtklappen van de envelop er een stuk makkelijker op.

Wanneer is iets pakketpost?

Gebruik enveloppen voor pakketjes alleen wanneer je zeker weet dat het ook door de brievenbus past. De enveloppen die je hierboven ziet staan passen allemaal door standaard brievenbussen. Aan de afmeting zal het niet liggen, maar de dikte kan wel een rol spelen. De envelop mag namelijk niet dikker dan 3,2 cm zijn. Meet dit voor de zekerheid op.

Wanneer is iets pakketpost? Dit is in de volgende situaties het geval:

 • Envelop is dikker dan 3,2 cm
 • Envelop of pakketje is groter dan 38 x 26,5 cm
 • Het gewicht ligt boven de 1,5 kg

Een standaardpakketje mag maximaal 20 kg wegen en heeft een maximale afmeting van 80 x 40 x 50 centimeter. Hierna spreek je van grotere pakketten en betaal je ook meer.

Hoe snel levert PostNL?

Iets in een envelop versturen wordt vaak sneller bezorgd dan per pakketpost. Daarom zijn pakket enveloppen zo interessant, want het komt veel sneller aan. Over het algemeen wordt brievenbuspost dat voor 17:00 uur is ingeleverd, de volgende werkdag bezorgd. Pakketpost wordt meestal binnen 24 uur bezorgd maar kan ook wat langer op zich laten wachten. Dit hangt voornamelijk van de drukte af.

Houd er rekening mee dat er steeds vaker pakketjes worden verzonden. Hierdoor neemt de druk bij PostNL toe, en kan het allemaal wat langer duren. Kies dus bij voorkeur voor enveloppen voor kleine pakketjes, dan hoef de ontvanger niet zo lang te wachten.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Enveloppen voor pakketjes – ideaal voor kleine items
Schuiven naar boven