Fietsen in de sneeuw – 11 tips om veilig te fietsen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Fietsen in de sneeuw, hoe doe je dat? Hoewel een flink pak sneeuw in Nederland (en België) steeds minder voorkomt is het toch opletten wanneer het wegdek verraderlijk glad is. Dit geldt natuurlijk ook bij een bevroren wegdek, dit is net zo glad. Fietsen in de sneeuw? Ontvang 11 tips hoe je zonder valpartijen veilig door de sneeuw fietst.

Tip 1: controleer het wegdek

Bij zichtbare sneeuw is het duidelijk: je gaat fietsen in de sneeuw. Maar ook zonder sneeuw kan het wegdek of het fietspad erg glad zijn. Dit verhoogt het risico op valpartijen. Controleer voordat je op de fiets stapt het wegdek. Is deze erg glad? Bedenk dan of je gaat fietsen door de sneeuw of ijzel, of dat je toch liever voor een ander vervoermiddel kiest.

Tip 2: meer stabiliteit en grip op de weg

Fietsen in de sneeuw vergt een goede beheersing van je evenwicht. Dit kun je ondersteunen met een stabiele fiets. Probeer hierbij het zwaartepunt te verlagen. Neem je schoolspullen, een rugzak of andere spullen mee? Gebruik liever fietstassen: dit verlaagt het zwaartepunt.

Zorg ook voor meer grip op de weg. Er zijn speciale winter fietsbanden verkrijgbaar. Deze zorgen voor een 30% tot 50% betere grip op een glad wegdek.

Bekijk winterbanden voor de fiets

 Mocht je geen speciale winterbanden voor de fiets hebben, laat dan de banden een beetje leeglopen. Dit maakt de banden breder en zorg voor een betere grip. Fietsbanden met minder lucht betekent wel zwaarder trappen. Bovendien slijten de banden eerder.

Tip 3: bescherm jezelf tegen sneeuw en kou

Misschien onnodig om te melden, maar het kan in de winter aardig koud worden. Het is belangrijk dat je warm bent ingepakt. Wanneer je niet zit te koukleumen, heb je meer concentratie voor het fietsen door de sneeuw. Zorg voor een warme muts, sjaal en handschoenen. Een zonnebril voorkomt sneeuwblindheid. Hierdoor behoud je goed zicht op de weg.

Naar zonnebril speciaal voor de winter

Tip 4: start de fietstocht met slippen

Even uitproberen wat er gebeurt bij remmen. Begin met een stuk fietsen door de sneeuw en trap heel hard op de rem. Laat hierbij het achterwiel wegglijden. Zo krijg je feeling wat je fiets bij een glad wegdek doet.

Tip 5: fiets stevig door

 De meeste mensen worden heel voorzichtig bij fietsen in de sneeuw. Je hebt dan snel de neiging om langzamer te gaan fietsen. Wie zeer langzaam fietst, gaat meer slingeren en krijgt te maken met onstabiliteit. Probeer stevig door te trappen, maar maak er geen race van. Ligt er smeltende sneeuw op de weg of het fietspad? Vaak is het onmogelijk om hier met een vaartje doorheen te fietsen.

Tip 6: zet het zadel lager

Het verlagen van de zwaartekracht zorgt voor een betere stabiliteit. Alleen hiervoor zet je het zadel al wat lager. Daarnaast heeft een lager zadel nog een voordeel: je komt gemakkelijker met je voeten bij de grond. Hiermee voorkom je een valpartij.

Tip 7: volg nooit het spoor van anderen

De mens is een kuddedier en volgt anderen blindelings. Zie je een reeds gebaand spoor op het fietspad? Je bent snel geneigd om hierin te gaan fietsen, maar juist dat gebaande stuk is spekglad. Fietsen in de sneeuw betekent je eigen spoor maken.

Tip 8: kijk naar voren

Je bent zo geconcentreerd bezig, dat je blik continue op de grond gericht is. Probeer echter recht naar voren te kijken, of in ieder geval in de richting waar je naartoe fietst. Dit zorgt voor meer ontspanning, bovendien zie je obstakels eerder aankomen.

Tip 9: zet angst opzij

Ben je bang voor een valpartij? Heel logisch, niemand zit op een gebroken been te wachten. Probeer vertrouwd te raken met fietsen in de sneeuw. Is de angst te groot, kies dan liever voor de bus of auto. Ouderen en mensen met bepaalde aandoeningen kunnen beter niet op de fiets stappen wanneer het sneeuwt.

Tip 10: rem op tijd

Moet je remmen voor een stoplicht of kruising? Begin op tijd met remmen. Dit geldt ook voor het nemen van bochten. Houd hierbij het stuur zo recht mogelijk. Rem nooit in een bocht zelf. Heb je het vermoeden dat het in de bocht erg glad is? Steek dan de binnenste voet uit. Zo kun jij jezelf nog altijd opvangen.

Tip 11: Houd rekening met andere weggebruikers

Je hebt last van de sneeuw, maar anderen hebben hier ook last van. Fietspaden kunnen door sneeuwval een stuk smaller worden. Automobilisten moeten soms half over een fietspad heen, of fietsers moeten van het fietspad afwijken. Hierdoor rijdt iedereen een beetje door elkaar. Probeer hier rekening mee te houden.

Fietsen door de sneeuw overzicht:

  • Verlaag het zadel
  • Zorg voor fiets winterbanden
  • Laat de banden leger
  • Rem op tijd
  • Stuur niet in een bocht
  • Maak je eigen spoor

Let op met gladde ondergronden

Sommige delen zijn bij vorst, ijzel en sneeuw extra glad. Let bijvoorbeeld op met geverfde delen op het wegdek, zoals haaientanden of de middenstreep. Juist deze gedeeltes kunnen veel gladder worden dan de rest.

Bruggen en gedeeltes met een metalen ondergrond zijn ook verraderlijk glad. Vertrouw je het niet, stap dan van de fiets en loop op deze stukken. Zorg wel voor schoenen met een diep profiel. Dit voorkomt wegglijden van jou en de fiets.

Gevallen met de fiets door gladheid

Ben je ondanks bovenstaande tips toch gevallen met de fiets door gladheid? Hopelijk heb je geen letsel opgelopen en is de fiets onbeschadigd. Toch kan het voorkomen dat je door gladheid te maken krijgt met letselschade. Wie is aansprakelijk bij een ongeval door gladheid? Iedereen is zelf verantwoordelijk voor deelname in het verkeer. Fietsers moeten rekening houden met weersomstandigheden.

Dit is wat de gemeente doet

De gemeente moet bij gladheid voldoende zout strooien en voor sneeuwvrije wegen zorgen. Dit moet conform het gemeentelijke strooiplan. Voldoet de gemeente of Rijkswaterstaat hier niet aan, dan kunnen ze aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval door gladheid.

Dit is echter een grijs gebied, waardoor rechtszaken niet altijd eenzelfde uitspraak hebben. Voorkomen is beter dan genezen: wees voorzichtig bij fietsen in de sneeuw.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Fietsen in de sneeuw – 11 tips om veilig te fietsen
Schuiven naar boven