Bijgewerkt: 27 maart 2023

Met de hoge energieprijzen, boodschappen die steeds duurder worden en diensten die niet meer te betalen zijn, wil iedereen zuinig leven. Hoe kan ik extreem bezuinigen? Een vraag die velen al gesteld hebben. Stop met impulsaankopen, eet niet buiten de deur en verhuis eventueel. Het zijn misschien strenge maatregelen maar je wilt tenslotte extreem bezuinigen.

Waarom extreem bezuinigen zo belangrijk is

Begin 2023 zijn de tarieven voor energie en gas ruim vier keer over de kop gegaan. Ten opzichte van 2020 dan. Dat is een feit. Maar dat is nog niet alles, want ook grondstofprijzen en productiekosten zijn omhoog gegaan.

Dit heeft enerzijds met de hogere energieprijzen te maken, anderzijds door personeelstekorten. De vraag naar producten en diensten is hoger dan de levering. En juist dat leidt tot extreem hoge prijzen.

Dit maakt gelijk duidelijk waarom je extreem zou bezuinigen. Gun jezelf korting op alles. Ga slim met je geld om, zodat je elke maand wat overhoudt. Lees onderstaande negen tips goed door.

1. Voor elk huishouden slechts één auto

Steeds meer huishoudens hebben twee of misschien wel vier auto’s voor de deur staan. Een voor hem en één voor haar, en misschien hebben de volwassen kinderen er ook een. Vroeger hadden gezinnen slechts één auto, dus je kunt je afvragen waarom het er nu meerdere moeten zijn. Ja, iedereen moet naar zijn werk kunnen. Maar wist je dat er ook zoiets als openbaar vervoer is? Op de fiets?

Eén auto per huishouden is meer dan voldoende. Het stelt je in staat om de boodschappen te doen of uitstapjes te maken. Zorg dat je met het openbaar vervoer of nog beter: met de fiets of misschien wel lopend naar het werk gaat. Met slechts één auto per gezin leef je extreem zuinig want je bespaart honderden euro’s per maand.

2. Ga nooit meer uit eten en laat niets thuisbezorgen

Natuurlijk is het hartstikke gezellig om uit eten te gaan. En het is wel zo makkelijk om iets thuis te laten bezorgen. Maar wil je extreem bezuinigen, dan moet je deze dingen juist niet doen. Want het kost hartstikke veel geld. Voor datzelfde bedrag kun je twee tot wel vijf dagen thuis eten. Gewoon door zelf lekker te koken.

Overigens zijn kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt ook duurder dan wanneer je zelf kookt. Dus het is zeker verstandig om alles zelf klaar te maken. Heb je een éénpersoonshuishouden en geen zin om elke dag te koken? Kook dan twee keer per week grote hoeveelheden en vries dit in.

3. Lees geen reclamefolders en doe geen impulsaankopen

Hoe kun je extreem bezuinigen wanneer je continu verleid wordt door reclames en aanbiedingen? Gooi reclamefolders direct weg. Kijk niet naar advertenties op het internet en laat je in winkels niet verleiden tot impulsaankopen. Vooral rondom de kassa vind je aantrekkelijke producten. Hiermee wil de winkelier je overhalen om op het laatste moment nog iets te kopen.

Weet je, vaak gaat het om producten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Dus wanneer je de volgende keer iets in je winkelmand legt, denk je even drie keer na of je dit echt wel nodig hebt. In 95% van de gevallen zal blijken dat je ook zonder dit product gelukkig leeft.

Geen impulsaankopen doen kan je zomaar € 50 per week besparen, en dat is echt waar. Maak daarom van tevoren een boodschappenlijstje en ga dan pas naar de supermarkt. En koop alleen kleding of huishoudelijke producten die je echt nodig hebt. Niet omdat je het zo mooi vindt of omdat je denkt dat het praktisch is.

4. Tweedehands artikelen kopen

Wanneer je bankstel aan vervanging toe is dan is het natuurlijk heel fijn om een gloednieuw bankstel te kopen. Maar wist je dat er tweedehands heel veel verkrijgbaar is, en vaak in perfecte staat? Kijk maar eens op marktplaats of op een vergelijkbare website. Ook in de kringloopwinkel kom je vaak hele goede meubels tegen.

Er is niks mis met tweedehands artikelen kopen. Ten eerste bespaar hier een hoop geld mee. Maar het is ook veel beter voor het milieu, want er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig. Er zijn heel veel dingen die je tweedehands kunt kopen. Denk maar eens aan:

  • Meubels
  • Kleding
  • Elektrische apparaten
  • Speelgoed
  • Boeken
  • Bouwmaterialen
  • Planten
  • Gereedschap

Wist je trouwens dat het ook heel leuk is om naar tweedehands meubels, kleding en artikelen te zoeken? Het is een leuk tijdverdrijf en geld besparen is natuurlijk nog veel leuker. Sommigen maken er zelfs een sport van. Maar let op dat je niet teveel koopt, minimaliseren is de boodschap.

5. Verhuizen naar een kleinere woning

Deze tip valt zeker onder de categorie extreem bezuinigen. Wanneer je naar een kleinere woning verhuist bespaar je op de huurprijs of de hypotheek. Maar let op want de afmeting van de woning zegt niet altijd iets over de huur of de hypotheek. Ook de locatie en de staat van onderhoud speelt mee. Zo zal een appartement midden in Amsterdam drie keer duurder zijn dan een groot huis ergens achteraf in de polder.

Verhuizen naar een kleinere woning betekent niet alleen een lagere huur of hypotheek. Doordat de woning kleiner is verbruik je ook minder energie, bijvoorbeeld om de woning warm te stoken. Maar dit is ook weer afhankelijk van de isolatie van de woning.

Nogmaals: verhuizen is niet altijd de meest perfecte oplossing, maar kan in sommige gevallen wel voor een grote besparing zorgen. Bekijk dus vooraf de mogelijkheden.

6. Je woonlasten omlaag brengen

Wil je extreem bezuinigen maar zit je er niet op te wachten om te verhuizen? Breng dan je woonlasten omlaag. Bijvoorbeeld wanneer het om de hypotheek gaat. Door tussendoor extra af te lossen breng je de maandlasten omlaag. De huur kun je vaak niet omlaag brengen, tenzij je aan kunt tonen dat er sprake is van achterstallig onderhoud.

Je hebt wel invloed op de energierekening. Zet de thermostaat een graadje lager, douche maximaal 5 minuten, laat geen onnodige lichten branden en maak eventueel gebruik van nachtstroom. Of laat zonnepanelen installeren. Allemaal dingen om een lagere energierekening te realiseren.

7. Langer met je smartphone doen

Vind je het echt nodig om elk jaar een nieuwe smartphone te kopen? Nee, een smartphone zou minimaal drie jaar lang mee moeten gaan. Maar veel moderne apparaten kunnen makkelijk vijf jaar tot wel zeven jaar meegaan, zonder dat ze problemen veroorzaken. Doe dus langer met je smartphone. Denk ook eens aan een sim only abonnement, dit is veel goedkoper dan een abonnement inclusief smartphone.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.