Fietsen en zwanger, wat als het pijnlijk is of als je bloedverlies hebt?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Durf je niet meer te fietsen tijdens je zwangerschap? Geen zorgen, dit kun je gerust blijven doen. Het kan wel dat je wat eerder last hebt van het bekken. Pijn in de buik hoort hier niet bij. Is fietsen pijnlijk, krijg je een harde buik of bloedverlies? Dan is er misschien toch meer aan de hand.

Luvion Doppler – Angelsounds
Bekijk de prijs

Zwanger fietsen: doen of niet

Niks mis met een mooie fietstocht. Alleen of samen genieten van de natuur en al het moois om jullie heen. Vooral op een zomerse dag is fietsen heel erg prettig. Ga je zwanger fietsen, dan is het ook nog eens goed voor jou. Het stimuleert de bloedsomloop en verbetert je conditie. Hiermee verklein je het risico op zwangerschapsdiabetes of zwangerschapsvergiftiging.

Ben je een sportieve fietser, dan mag je best 30 minuten per dag flink doorfietsen. Doe dit een aantal dagen per week en alleen wanneer het goed voelt. Zwanger fietsen harde buik? Dan is het beter om minder intensief te sporten. Dit geldt ook wanneer je evenwicht verminderd is. Voorkom het risico op vallen.

De zwangere buik zit in de weg

Lukt zwanger fietsen niet omdat de dikke buik in de weg zit? De gewrichten en spieren worden voor gewichtstoename zwaarder belast. Hierdoor ben je gevoeliger voor blessures. Dit merk je bij bepaalde sporten, maar ook tijdens het fietsen. Je krijgt last van het bekken, de knieën of de buik. Doordat de buikspieren worden uitgereikt, kun je deze ook minder goed aanspannen. Dit merk je best wel na een lange fietstocht.

Vanaf 4 maanden zwangerschap kan de buik aardig in de weg zitten. Fietsen en zwanger vormt soms een probleem. Je kunt door het zwanger fietsen pijn aan de buik krijgen. Staat het stuur kort op het zadel, dan is dit geen comfortabele fietshouding. Mogelijk kun je van iemand een mamafiets lenen of er een huren.

Een mamafiets of moederfiets heeft een lage instap. Bovendien staat het stuur wat verder dan het zadel af. Deze fiets heeft ook nog eens een middenstandaard, wat voor extra stabiliteit zorgt. Dit maakt zwanger en fietsen extra veilig.

Bestel hier een moederfiets (vanaf € 279)

Last van het bekken tijdens het fietsen

Onder invloed van zwangerschapshormonen en de groeiende buik kun je last krijgen van bekkenpijn. Dit is erg vervelend en kan zelfs leiden tot bekkeninstabiliteit. Bekkenpijn kenmerkt zich door lage rugpijn, pijn in de onderbuik of rondom het stuitje.

Mogelijk heb je ook last van startpijn, bijvoorbeeld na het opstaan uit bed of van een stoel. Bepaalde bewegingen lokken pijnklachten uit. Dit zijn omdraaien in bed, bukken en zwanger fietsen. Vooral het fietsen over hobbelige wegen veroorzaakt eerder pijn aan het bekken.

Fietsen en zwanger: let op het bekken

Luister goed naar je eigen lichaam. Krijg je door het zwanger fietsen pijn in de buik of aan het bekken, probeer dan of langzaam fietsen beter gaat. Lukt dit ook niet, laat dan de fiets staan. Misschien kun je af en toe nog een kort ritje maken, maar vermijd lange fietstochten.

Zwangere vrouwen met veel pijnklachten kunnen het beste advies aan de verloskundige vragen. Fysiotherapie kan helpen om de pijn klachten te verminderen. Bekkeninstabiliteit verdwijnt in de meeste gevallen binnen enkele weken na de bevalling. Helaas blijven sommige vrouwen altijd last houden van bekkenklachten.

Zwanger fietsen en bloedverlies, hoe ernstig is het?

Zwanger, fietsen, bloedverlies: het zal je maar overkomen! Een bloeding kan onschuldig zijn maar ook een directe oorzaak hebben. Fietsen kan in ieder geval geen miskraam veroorzaken. Dit is wel het geval wanneer je bent gevallen. Kom je flink op je buik terecht, dan kan dit soms tot een miskraam of vroeggeboorte leiden. Ben je zwanger en gevallen met de fiets, laat je dan altijd controleren door de verloskundige. Dit is zeker belangrijk wanneer je klachten krijgt als bloedverlies, buikkrampen of wanneer jij je ongerust maakt.

Zwanger fietsen & bloedverlies maar het gaat om enkele druppeltjes na het fietsen? Kijk eerst eens of je last hebt van een wondje. Dit kan het bloedverlies verklaren. Tijdens de zwangerschap is alles beter doorbloed. Heb je ook nog eens een gevoelige baarmoedermond of baarmoederhals, dan bloedt het waarschijnlijk allemaal wat sneller. Het komt niet direct van het fietsen, maar door de druk die op de baarmoeder staat. Hoesten, niezen of tillen zijn veel voorkomende oorzaken van licht bloedverlies.

Zelf het hartje van de ongeboren baby beluisteren, dit doe je gewoon thuis met de doppler. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 25.

Bekijk dopplers

Gevallen met de fiets en zwanger

Je valt nooit met de fiets, maar net wel wanneer je zwanger fietsen gaat. Wat moet je doen als je gevallen bent tijdens je zwangerschap? Tot de 12de week zit de foetus achter het schaambot verborgen. Hierdoor kan er weinig mee gebeuren. Vanaf 12 weken zwangerschap wordt het iets gevaarlijker. De baby wordt in de baarmoeder beschermd door vruchtwater. Toch kan de baarmoeder, of de baby, bij een val beschadigd raken.

Ben je heel hard gevallen, neem dan contact op met de verloskundige. Deze kan middels een echo bekijken of alles in orde is met de baby. Je moet hier vooral om vragen wanneer je op de buik bent gevallen. Wees niet bang om de verloskundige midden in de nacht te bellen. Bij twijfel nooit wachten!

Wees voorzichtig met het innemen van pijnstillers. Tijdens de zwangerschap mag je niet alles hebben. Paracetamol is redelijk veilig, maar beter is om eerst het advies van de verloskundige of arts af te wachten. Heb je iets gebroken? Mogelijk wil de arts een röntgenfoto maken. Dit mag alleen wanneer dit absoluut noodzakelijk is. Bovendien moet de zwangere buik goed beschermd worden tegen röntgenstralen. Vertel daarom altijd dat je zwanger bent.

Waarschuwing bij een rhesus negatief

Gevallen met de fiets en zwanger, en ook nog eens rhesus negatief? Wanneer er bij een val wat bloed is vrijgekomen, kan het lichaam antistoffen gaan aanmaken. Deze antistoffen komen via de placenta bij de baby terecht. Daar breken ze het bloed van de baby af. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk. Gelukkig zijn er goede medicijnen die dit kunnen voorkomen. Ben je rhesus negatief en gevallen met de fiets, bel dan altijd de verloskundige of arts.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Fietsen en zwanger, wat als het pijnlijk is of als je bloedverlies hebt?
Schuiven naar boven