Filmpjes van YouTube downloaden

De videowebsite YouTube staat vol met de leukste video’s. Filmpjes van YouTube downloaden is niet zo eenvoudig. In principe is dit alleen mogelijk wanneer je zelf de video hebt geplaatst. Maar wanneer je andermans filmpje wil downloaden moet dit via een omweg. Ook moet je rekening houden met de auteursrechten en mogelijke boetes.

Eigen video’s downloaden

Heb je een YouTubeaccount en plaats je af en toe of regelmatig video’s online? Je hebt altijd de mogelijkheid om je eigen video’s te downloaden. Dit mag altijd want je bent zelf de auteursrechthebbende. Zo download je de eigen video’s: 

  • Log in op je Google account
  • Ga naar het filmpje dat je wil downloaden
  • Klik of tik op de videothumbnail (kleine afbeelding)
  • Kies voor een video kwaliteit
  • Klik of tik op downloaden

Let op want deze methode werkt niet wanneer je andermans filmpjes van YouTube wil downloaden. Hier zijn weer andere methoden voor.

Bekijk Youtube studio

YouTube video downloader

Via een online video downloader of convertor kun je vele filmpjes van YouTube downloaden. Het enige dat je hoeft te doen is de link van het betreffende filmpje te plakken en het downloaden te starten. Dit kan onder andere via de website Freemake. Verder heb je het gratis softwareprogramma YT Downloader Plus of WinX YouTube Downloader.

Een aantal van deze aanbieders zijn door Google offline gehaald. Dit komt omdat het downloaden van YouTube filmpjes eigenlijk illegaal is.

Gratis YouTube filmpjes downloaden

Let op want voor sommige software moet je betalen. Gratis YouTube filmpjes downloaden doe je het beste via een website. Je krijgt dan wel reclame te zien en het downloaden duurt wat langer, maar je betaalt er helemaal niets voor.

Video YouTube download via smartphone (Android of iPhone)

Steeds meer mensen gebruiken YouTube via hun smartphone (of tablet). Feitelijk kan het downloaden van YouTube filmpjes via eerder genoemde websites, dus ook op de smartphone. Maar er zijn ook speciale downloadapplicaties verkrijgbaar.

Ga naar de Google Play Store of de Apple Store en tik hier de zoek opdracht Video downloader in. Je krijgt direct een aantal zoekresultaten te zien. De meeste apps hebben soortgelijke functies. Download en installeer een app van je keuze.

Start de app op en ga via je browser naar YouTube. Speel de video die je wil downloaden en klik in het Download. Geef de video een nieuwe naam en sla hem op.

Waarom je niet meer kan downloaden van YouTube

Het downloaden van andermans video’s is eigenlijk niet toegestaan. Het is niet zo dat dit juridisch strafbaar is, maar de auteursrechthebbende kan wel een schadeclaim eisen. Om die reden probeert YouTube (onderdeel van Google) het downloaden van video’s zoveel mogelijk te blokkeren. Wat niet altijd lukt want zodra ze een website blokkeren verschijnt er wel weer een alternatief.

Waarom kan je niet meer downloaden van YouTube? Waarschijnlijk werkt het desbetreffende programma niet meer. Je moet dan op zoek gaan naar iets anders. Maar het kan ook dat de internetverbinding slecht is. Voor het downloaden van video’s heb je namelijk een stabiele en goede internetverbinding nodig.

Is downloaden van YouTube filmpjes strafbaar?

Soms wordt gezegd dat het downloaden van YouTube video’s strafbaar is. Dit klopt feitelijk niet. Er bestaat vooralsnog geen wet die iets zegt over het illegaal downloaden van filmpjes, films, audio of ander materiaal. Het gaat feitelijk niet om stelen maar om kopiëren. En dat wordt niet strafbaar gesteld.

In de basis is het downloaden van YouTube filmpjes dus niet strafbaar. Maar de auteursrechtenhebbende kan hier wel tegen in verweer gaan. Deze kan via een civiele rechtszaak een schadeclaim eisen. Meestal ligt het schadebedrag rond de € 150 per keer. In de praktijk komt dit heel weinig voor, mede omdat het lastig is om te controleren wie YouTube filmpjes downloadt.

Handig: de Youtube camera

Het aanbieden van gedownloade video’s

Let op met het aanbieden van YouTube video’s die je hebt gedownload. Wanneer je deze opnieuw aanbiedt dan ben je wel strafbaar bezig, het gaat dan om verspreiding. Op dat moment kan de boete oplopen tot € 1500 of meer.

Veel illegaal materiaal op YouTube

Dat een filmpje of video op YouTube staat wil niet zeggen dat dit er legaal op is gezet. Er staat namelijk veel illegaal materiaal op deze website. YouTube probeert dit tegen te gaan door bepaalde auteursrechtelijk beschermde audio uit te schakelen. Alleen lukt dit niet in alle gevallen. Maar het kan ook dat YouTube een beschermd filmpje niet herkent.

Ga er dus niet vanuit dat al het materiaal op deze website ook legaal is. Wanneer je illegaal materiaal downloadt en weer verder verspreid dan ben je eigenlijk de verkeerd bezig.

Gratis muziek downloaden van deze website

Misschien ben je niet geïnteresseerd in filmpjes van YouTube downloaden maar alleen de muzieknummers achter de video’s. Dat is zeker mogelijk. Bijvoorbeeld via de website 2conv.com. Deze converteert filmpjes naar een audioformaat, vaak MP3.

Bezoek een converterwebsite en voer de link in waarvan je de muziek wil hebben. Selecteer het gewenste bestandsformaat van de muziekvideo. Bij twijfel kies altijd voor MP3, simpelweg omdat je dit op verschillende apparaten af kunt spelen.

Kies nu voor downloaden en je ontvangt uiteindelijk het muziekbestand. Meestal krijg je tussendoor nog wat reclame te zien, soms moet je dit wegklikken om je muziek te pakken te krijgen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com