Fotograferen met een spiegel

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Speel met verschillende kleuren of lichtinvallen. Fotograferen met een spiegel zorgt voor bijzondere effecten. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een (goede) fotocamera en een niet al te kleine spiegel. Kijk maar eens hoe je foto’s maakt met behulp van spiegels.

Spiegels op Marktplaats

Op Marktplaats worden ontzettend veel spiegels verkocht. Een foto toont de spiegel, maar het zal direct opvallen dat deze nauwelijks goed te fotograferen is. Meestal toont de spiegel de benen van de fotograaf, of de rommelige omgeving.

Dat is het probleem met het fotograferen van een spiegel. Het is een hele kunst om de spiegel mooi op de gevoelige plaat vast te leggen. Tip: Plaats de foto buiten en laat hier de lucht of bomen in weerspiegelen. Dan krijg je het mooiste effect.

Fotograferen met een spiegel: reflecties voorkomen

Soms is het nodig om een foto te maken waarop een spiegel of raam staat. Meestal ontstaat er een hinderlijke reflectie. Dit voorkom je door de camera niet recht voor de spiegel (of het raam) te zetten. Zet hem iets naar rechts of links, zodat je vanuit een schuine hoek fotografeert.

Verder maak je gebruik van een tilt-shift lens. Deze haalt de reflectie uit de spiegel. Een tilt-shift lens is niet heel goedkoop. Afhankelijk van het merk en de specificaties ben je tussen de € 200 en € 650 kwijt.

Bekijk tilt-shift lens lenzen

Inzoomen met de lens

Is er geen budget voor de aanschaf van een tilt-shift lens? Dan helpt het ook om verder van de spiegel af te staan en in te zoomen met de (normale) lens. Dit zorgt voor veel minder reflectie maar is uiteraard niet zo effectief als de tilt-shift lens.

Nabewerken van de foto

De minst effectieve manier om reflectie uit een spiegel te krijgen is nabewerken. Kies in ieder geval voor een goed fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop of Corel Paintshop. Dit soort software is verkrijgbaar vanaf € 60, waarbij je een eeuwigdurende licentie ontvangt.

Naar fotobewerkingsoftware

De professionele programma’s stellen je in staat om hinderlijke reflecties weg te nemen, zonder dat je hier nog iets van ziet. Nadeel is dat je hier meer werk aan hebt. Met de gratis of goedkope software is het resultaat teleurstellend.

Betoverende foto’s maken met spiegels

Spiegels kunnen ook een hulp zijn bij het maken van de meest betoverende foto’s. Denk maar eens aan een foto van de autospiegel waarbij de weg of het verkeer zichtbaar is. Maar ook de dame die zich in de spiegel opmaakt, de kat die zijn spiegelbeeld aanvalt of het spiegelende water op een zonnige dag.

Fotograferen met behulp van spiegels zorgt soms voor verrassende effecten. Hierbij is het belangrijk dat de fotocamera maar ook de fotograaf zelf in de spiegel niet zichtbaar is. Dit betekent vanaf een schuine stand fotograferen. Maar ook weer niet te schuin, want het voorwerp of onderwerp moet wel redelijk recht in beeld komen.

Jezelf fotograferen in een spiegel

Maak eens een bijzonder zelfportret door jezelf in een spiegel te fotograferen. Feitelijk krijg je dan een foto van de fotograferende fotograaf. Dat is alvast een mooie titel voor je foto.

Je creëert een oneindig effect door twee spiegels te nemen. Zorg in dit geval voor twee grote spiegels. Plaats eentje aan de voorkant en eentje hier recht tegenover. De spiegels moeten na elkaar wijzen en. Ga in het midden zitten of staan en maak recht vooruit een foto. Je zult merken dat er een heel bijzonder effect ontstaat, waarbij niet langer duidelijk is wat voor en achter of boven en onder is.

Een spiegel vasthouden

Een bijzondere manier van fotograferen met een spiegel is door deze iemand vast te laten houden. Het liefst ergens midden in de stad, het drukke verkeer of juist op een landweggetje. Je fotografeert niet alleen de persoon in kwestie maar ook datgene wat in de spiegel verschijnt. Het is soms even draaien met de spiegel totdat je het juiste beeld vangt.

Foto maken met spiegel: nog enkele ideeën

Zoek je andere manieren om een foto te maken met behulp van een spiegel? Hieronder vind je nog enkele leuke ideeën en tips.

Op de grond: plaats een eenvoudige spiegel op de grond. Het is vooral belangrijk dat het om een spiegel zonder lijst gaat zodat deze niet de aandacht afleidt. Laat een persoon of huisdier voor de spiegel staan. Fotografeer alleen het onderste gedeelte van de persoon of het huiskleur, waarbij de rest van het lichaam zichtbaar is in de spiegel.

Liggend op de spiegel: voor deze methode heb je een grote spiegel nodig. Leg hem plat op de grond en laat hier iemand (voorzichtig!) op liggen. Er ontstaat een mooi spiegelend effect.

Het spiegelbeeld: wist je dat een glas water het voorwerp in spiegelbeeld toont? Laat iemand met zijn gezicht achter een glas water plaatsnemen. Ga met de camera hier recht voor zitten en fotografeer zowel het glas water als het hoofd hierachter. Je zult zien dat het gezicht in spiegelbeeld naar voren komt. Heel bijzonder.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Fotograferen met een spiegel
Schuiven naar boven