Gaat crypto verdwijnen? Ja, die mogelijkheid is er

Sinds 2009 bestaat crypto oftewel cryptocurrency. Bitcoin was de eerste, maar pas vanaf 2013 kwamen er steeds meer cryptomunten bij. Inmiddels is dit helemaal ingeburgerd en investeren zelfs grote bedrijven hierin. Gaat crypto verdwijnen? Er zijn signalen dat cryptocurrency in de toekomst weg zou kunnen gaan.

Handelen in cryptocurrency zonder handelskosten te betalen? Dit wordt je in samenwerking met Bitvavo (Nederlands platform) aangeboden. Alleen geldig via onderstaande link.

Meld je aan bij Bitvavo (inclusief bonus)

De toekomst van cryptocurrency

Met name beleggers maken zich zorgen over de toekomst van cryptocurrency. Gaat cryptocurrency verdwijnen? Dat is zeker mogelijk. Toch is het niet zo dat bitcoin of andere crypto munten helemaal van de aardbodem verdwijnen. Dit kan ook niet, want ze bestaan nu eenmaal. Er is geen protocol dat de cryptomunten kan laten verdwijnen.

Dat is alvast een geruststelling: cryptocurrency zal altijd blijven bestaan. Maar dit betekent niet dat je er nog steeds gebruik van kunt maken. Want daar zit hem het verschil in.

Verbod op het minen

Om het blockchainnetwerk draaiende te houden is er rekenkracht van computers nodig. Mensen die hun computer hiervoor ter beschikking stellen worden beloond in de vorm van cryptomunten. Dit wordt ook wel minen of delven genoemd.

Overigens is het niet zo dat iedereen die beloning ontvangt. Degene die als eerste een nieuw blok vrijmaakt ‘wint’ als het ware een aantal cryptomunten. Hoe hoger de waarde van de munt, hoe interessanter het is om mee te doen aan het minen.

Helaas maar waar: het minen kost best veel stroom. Geschat wordt dat het bitcoin netwerk jaarlijks net zoveel verbruikt als heel Nederland. Nu kun je zeggen dat dit wel meevalt, maar elk stroomverbruik is er een teveel. Om die reden hebben verschillende landen een verbod op het delven van crypto gelegd. Hierbij wijken miners uit naar andere landen. Maar wanneer straks elk werelddeel het verbiedt, valt er niet veel meer te minen. Hierdoor valt het hele netwerk stil en heb je in principe niks meer aan cryptocurrency.

Gaat crypto verdwijnen? Het verbod in handel

Er zijn in 2022 meer dan 50 landen die een totaalverbod op cryptocurrency hebben gelegd. Je mag niet alleen minen maar ook niet handelen in de munten. Zelfs het in bezit hebben hiervan is al verboden. Zolang er andere landen zijn die dit wel toestaan dan wijken handelaren gewoon naar dit soort landen uit. Al moeten ze dit soms via een omweg doen.

Wat gebeurt er wanneer alle landen wereldwijd de handel of het bezit in cryptocurrency verbieden? Tja, dan blijft er niet veel meer over. Natuurlijk blijft cryptocurrency bestaan maar het is voor de normale burger niet meer mogelijk om hier in te handelen. Of om ermee te betalen. Je komt dan al snel op het darkweb uit. Dat is ook niet voor iedereen zomaar toegankelijk.

Koop cryptocurrency bij Litebit – betalen met iDEAL

Uitvallen van het internet

De blockchain draait alleen wanneer er toegang tot het internet is. Zonder internet kun je geen crypto aankopen of verkopen. Je kunt er ook niet mee betalen. Wanneer het internet uitvalt heb je dus een probleem. Stel nu dat wereldwijd het internet verdwijnt. Dan verdwijnt dus ook alle crypto.

Wees gerust, het internet zal echt niet zomaar verdwijnen. Want wanneer internet uitvalt dan betekent dit ook geen toegang tot overheidswebsites, internetbankieren en nog veel meer belangrijke zaken. Niet alleen particulieren maar vooral bedrijven raken hierdoor in de problemen.

Sommige crypto’s verdwijnen wel spontaan

Heel af en toe komt het voor dat een bepaalde crypto spontaan van de aardbodem verdwijnt. Dit gebeurde bijvoorbeeld met Regalcoin. Deze crypto werd ook wel bestempeld als een scamcoin. Dit zou een betaalmiddel moeten zijn maar is het uiteindelijk nooit geworden. Er werd heel veel promotie rondom deze crypto gedaan. De koers steeg hard maar daalde uiteindelijk nog veel harder.

Wat was er aan de hand? Deze munt leek veel op een multi level marketing programma. Oftewel: een soort piramidespel. Er was niks over de oprichter bekend en de website is na 2017 uit de lucht gehaald. Regelcoin staat op geen enkele beurs genoteerd. Hij is dus zomaar verdwenen. Het kan dus wel dat crypto spontaan verdwijnt, maar dit kom je vrij weinig tegen.

Waarde: nul euro

Het ergste scenario voor crypto beleggers: de waarde daalt naar nul euro. In potentie is dit goed mogelijk want de intrinsieke waarde ligt ook op € 0. Dit komt omdat cryptocurrency uit een stukje computercode bestaat, er is dus geen sprake van een onderliggende waarde.

Wanneer een cryptocurrency helemaal ineenstort dan wordt er ook niet meer in gehandeld. De crypto bloedt langzaam dood. Hij bestaat nog wel want de stukjes computercode zweven nog ergens rond. Maar omdat niemand er meer in handelt zul je er ook niks meer van tegen komen. In de praktijk lijkt het alsof de crypto verdwenen er is. Wat je feitelijk ook zo kan beschouwen.

Conclusie: gaat crypto verdwijnen of toch niet?

Je ziet dat het niet zo eenvoudig is om crypto te laten verdwijnen. Omdat het om stukjes code gaat kun je die niet zomaar wegtoveren. Cryptocurrency zal dus altijd blijven bestaan. Maar wat de waarde is en of er nog in gehandeld wordt, dat is momenteel koffiedik kijken. Ga er maar vanuit dat we de komende 10 tot 15 jaar nog zeker met cryptocurrency te maken hebben.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com