Gaat Luna weer stijgen? Een prognose

Cryptomunt Terra Luna staat sinds 5 mei flink onder de aandacht. Dat was de dag waarop de koers steeds meer begon te dalen. Toen nog € 81, een week later slechts € 0,29. Om vervolgens op een dieptepunt van € 0,00005 uit te komen. Gaat Luna weer stijgen tot 1 dollar? De kans hierop lijkt betrekkelijk klein. Toch wagen veel beleggers de gok, want er doen wat geruchten de ronde.

Handel in Luna en betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten. Maak een gratis account aan bij Bitvavo en ontvang die bonus.

Meld je aan

Aanbod van bijna 7 biljoen coins

Toen stablecoin UST instortte, werd hij massaal ingeruild voor Luna. Dit had tot gevolg dat er ontzettend veel Luna bij werden gedrukt. Vervolgens werden de Luna munten tegen dumpprijzen verkocht. Van enkele miljoenen stuks groeide Luna naar bijna 7 biljoen. Totdat de blockchain op pauze werd gezet.

Hierna zijn er geen nieuwe munten meer bijgedrukt, hoewel sommigen het tegendeel beweren. Het maximale aantal ligt op 6,9 biljoen, met een circulerende voorraad van 6,5 miljoen. De rest van de munten zit vast middels staking. Bijdrukken (minten) is niet meer mogelijk!

Gaat Luna weer stijgen?

Veel investeerders hebben Luna tegen een lage prijs ingekocht, met de verwachting dat deze weer zou stijgen. Toen dat niet gebeurde werden de munten snel van de hand gedaan. Tussen 18 en 21 mei daalde de koers dagelijks met ongeveer 20%.

De vraag is: gaat Luna weer stijgen? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig als gedacht. Met de huidige enorme voorraad is de kans op een fikse stijging vrij klein. Theoretisch gezien zou de koers rond het prijsniveau van € 0,001 tot € 0,002 kunnen blijven hangen. Maar hij kan ook verder dalen. Toch zijn er wat lichtpuntjes aan de horizon, waardoor Luna kan stijgen.

Een brandmechanisme inzetten

Het bijdrukken van biljoenen munten heeft voor flinke verwatering van de waarde gezorgd. De enige methode om dit ongedaan te krijgen is het inzetten van een brandmechanisme. Een groot deel van de Luna gemeenschap smeekt hierom, maar de oprichter van de munt heeft hele andere plannen. Die wil er op een agressieve manier een hard fork doordrukken. Dit betekent dat de huidige blockchain wordt afgesplitst tot een nieuwe Luna munt. Hierbij gaat de oude Lunamunt de naam Luna Classic krijgen.

Het is opmerkelijk dat oprichter Do Kwon niet naar de gemeenschap luisterde en de vraag om een brandmechanisme negeerde. Ook CZ, CEO van cryptobeurs Binance, had al aangegeven dat een brand mechanisme een beter idee is. “Het bijdrukken van coins creëert geen waarde”, aldus CZ.

Tóch een burn (door de gemeenschap)

Na diverse smeekbeden heeft Do Kwon op 21 mei een burnadres aangemaakt. Binnen 24 uur wist de gemeenschap 200 miljoen munten te verbranden. Hierop steeg de koers met 100%.

Scan de code of stort LUNA naar:
terra1mkwvxu56zkxemzmqewm8swy5yxm9v0fnl45w6n
Draag je steentje bij aan de beste LUNA informatie

Dit gebeurt er bij het verbranden van coins

Een brandmechanisme bestaat uit een ‘dode portemonnee’, waar niemand bij kan. De munten worden naar deze portemonnee gestuurd zodat ze voor eeuwig uit de circulatie verdwijnen. Een minder grote voorraad betekent dat de prijs over minder munten wordt verdeeld. Hierdoor kan de totale marktwaarde omhoog, en stijgt dus ook de prijs per munt.

Dus: Luna kan stijgen wanneer munten actief verbrand worden. Eerder was zelfs een verzoek ingediend met gedwongen burn, maar het voorstel mistte teveel stemmen.

Burn bij elke Luna transactie

Het plan tot het gedwongen branden van Luna munten zag er in de basis goed uit. Er zou een invoering van 3% verbrandingsbelasting plaats moeten vinden. Zowel bij een koop- als verkooptransactie raakt een ieder 3% van zijn munten kwijt, die dan naar een dode portemonnee gaan. Dankzij het hoge handelsvolume zou dit het aanbod Lunamunten op korte termijn flink laten dalen.

61% van de gemeenschap zag dit voorstel zitten, 8% stemde nee en 2,30% ‘nee met veto’. 28% van de stemmers had geen mening. Met een tekort aan stemmen is dit voorstel ongeldig verklaard.

Waarom pumpt Luna?

Er zijn twee kampen met betrekking tot Terra Luna. Het ene kamp blijft de munt steunen en gelooft dat deze weer gaat stijgen. Het andere kamp zegt dat de munt een wrede dood is gestorven. De koers belef maar dalen, maar af en toe pumpt Luna. Binnen enkele minuten tot uren stijgt de koers met soms wel 20%, om vervolgens opnieuw in te storten.

Waarom gebeurt dit? Dit heeft puur met speculatie te maken. Maar er zijn ook zogenaamde pump & dump groepen actief. Groepjes beleggers kopen tegelijkertijd veel munten in, waardoor de prijs stijgt. Wanneer andere beleggers ook beginnen te kopen en de prijs verder stijgt, dumpt de eerste groep de munten snel tegen een flinke winst. Dat is waarschijnlijk de grootste oorzaak van een korte opleving.

De stijging vanaf 21 mei heeft vooral te maken met het brandmechanisme, en dat is goed nieuws. Vanaf 25 mei stijgt Luna omdat iedereen nog coins wil hebben. De airdrop van Luna 2.0 bedraagt namelijk 1:0,000015 voor iedereen die vóór 27 mei de oude Luna in bezit heeft.

Gaat Luna weer stijgen? Een eindconclusie

Gezien het tekort aan stemmen voor een gedwongen brandmechanisme, is de kans klein dat Luna naar 1 dollar gaat. Maar hoop doet leven, en dat is waarom veel investeerders het er toch op wagen en voor de zekerheid wat Luna munten inslaan.

Koop Luna met iDeal of bankoverschrijving

Shop de leukste producten, bezoek bol.com